Aktywne Wpisy
nowszyja +58
Czaicie, że w 2025 roku Polacy tłumnie wykańczają mieszkania panelami winylowymi, czyli gumolitem? Plastikowe g---o, symbol biedy lat 90-tych wrócił do mieszkań jako boazeria milenialsów xDDDDD
#polskiedomy #polakicebulaki #architektura #mieszkaniedeweloperskie
#polskiedomy #polakicebulaki #architektura #mieszkaniedeweloperskie
źródło: images
Pobierz
1-1-1-1 +27
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Dlaczego trwałość i projekcja drogich i dobrych perfum jest tak słaba?
Kupiłem perfumy i dostałem w prezencie darmową próbkę perfum arabskich marki Al Haramain. Psiknąłem nimi tylko raz na rękę i nie musiałem nawet przybliżać nosa – zapach był tak intensywny, że automatycznie trzymałem rękę jak najdalej od twarzy, a i tak czułem go bardzo wyraźnie. Dłoń za plecami, wyprostowana ręka...
Dla porównania, na lewej ręce miałem nowy, kupiony perfum – aby poczuć jego zapach, musiałem zbliżyć rękę do nosa. Tymczasem arabskie perfumy czułem z odległości i to bardzo dalekiej. Były niezwykle mocne i intensywne. Próbowałem je zmyć mydłem, przemyć ręce, ale zapach wciąż był wyraźny. Natomiast zapach z lewej ręki praktycznie natychmiast zniknął po umyciu.
Co stoi na przeszkodzie, żeby „dobre perfumy” były równie mocne i intensywne? Od czego to zależy?
Jaki skladnik jest za to odpowiedzialny? Tak trudno go dodać do lepszego zapachu czy co?
#perfumy
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
źródło: images
Pobierzja j---e, no comment.
Co do trwałości i intensywności - pochodź trochę, przyzwyczaj się do sztucznych nut i daj znać za parę tygodni
1. Firmy produkujące perfumy dla znanych i prestiżowych marek, mogą zaoszczędzić, bo ludzie i tak będą to kupować, a firmy o słabej pozycji na europejskim rynku muszą czymś się przebić, więc starają się zaoferować więcej za tę samą cenę. Przeważnie jest to więcej mocy i trwałości w niższej cenie i niższej jakości zapachu.
2. W różnych regionach świata są różne upodobania w kwestii zapachów, smaków itd. W arabskich krajach chyba lubią
@jutrobedzieinaczej: trochę nie bez powodu, "arabskie perfumy" coraz bardziej kojarzą się nie z orientalnymi producentami i ich kompozycjami, a z klonami, zapachami głośnymi i tandetnymi flakonami (do czego przykładają się same marki typu Lataffa oraz influencerzy którzy zwęszyli sobie nowy biznes i wciskają araby mówiąc jakie to są "mocne, trwałe, intensywne" itd)
@Fushnikov: To zbyt duże uproszczenie. Taka strategia produktowa czyli sprzedajmy wodę z kranu bo ludzie będą częściej kupować wbrew pozorom długoterminowo przynosi więcej strat niż korzyści. Zajmuję się hobbystycznie tworzeniem perfum więc wiem trochę więcej od strony praktycznej i chemicznej niż niejeden perfumiarz kolekcjoner :P
Tworzenie perfum to jest ciągły kompromis, między zapachem a parametrami jak trwałość czy projekcja. Dasz
Ja mam aktualnie 20 smrodów na półce w tym 4 araby: Aromatix Platine Blanc, Al Haramain Aqua Dubai i Royale Stallion, i Al Wataniah Kayaan Classic. Dużo wąchałem różnych smrodów w