Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z brakiem dyplomu w IT?
Co mam mówić na rozmowie, pomóżcie proszę! Studiowałem informatykę ale ze względu na depresje i związaną z nią prokrastynacje nie udało mi się skończyć studiów. Mam tylko ogólne po liceum. Jeszcze na studiach miałem staż w IT i udało mi się go jakoś skończyć, ale studia nie dałem rady. Potem dostałem ofertę jako junior, wyleczyłem depresję i jakoś poszło, ale na studia już nie wróciłem. Z------m bo poczułem się zbyt pewnie w pracy przez covidowe eldorado i nie chciało mi się wrócić na studia, teraz pluje sobie w brodę. Czas minął, w czasie eldorado zmieniłem firmę, ale ostatnio dostałem wypowiedzenie bo kryzys w IT.

No i mam spory problem, bo niby mam 7 lat expa w dwóch firmach nabite, ale nigdzie nie chcą backendowca bez papierka :( Wszędzie mówią że klient wymaga minimum licencjatu.

Nie mam pojęcia co mam mówić żeby nie było problemów ze studiami, przecież nie mogę powiedzieć że miałem depresje i prokrastynację.

#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza #psychologia #terapia #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Pracuje w IT od 2010 (uo boże jak ten czas leci) i przez te lata NIKT nie spytał się mnie o uczelnię. Pracowałem ze świetnymi developerami, którzy rzucili studia bo już poszli do pracy w trakcie. Także może masz pecha do upierdliwych julek z hr.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie pracuj na UOP to nikt o dyplom nie zapyta a po kilku latach nawet jakbyś poszedł na UOP to masz lata doświadczenia więc brak dyplomu nie będzie aż tak istotny. Jesli na studiach po prostu nie napisałeś pracy czy nie zrobiłeś obrony ale większość lub wszystkie przedmioty zaliczyłeś to wg mnie można się chwalić że było się na studiach w CV bo jakąś wiedzę tam zdobyles
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola ja tak mam. Zdałem wszystkie przedmioty, wybrałem promotora i temat ale nie napisałem pracy inżynierskiej bo mi się nie chciało i wolałem iść do pracy xd w CV normalnie wpisuje uczelnie
  • Odpowiedz
@hot_topic ja mam absolutorium ze swoich studiów ale to i tak nie daje dyplomu bo nie ma pracy i obrony. I tak mi nikt UOP nie chciał dać jak byłam juniorem bo jestem baba, bo się bali że pójdę na macierzyńskie więc to mnie tak nie bolało, a później jak miewałam jakieś UOP mając lata doświadczenia w programowaniu to nikt nie pisnął słówka że przyniosłam świadectwo z liceum. Jedyne co nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: może jednak dokończ te studia.

Na rynku jest niestety bardzo dużo osób bez studiów i nawet jak mają 10 lat doświadczenia to nie potrafią wiele i mają ogromne braki w podstawowej wiedzy.

Bez studiów Twoje CV utonie w morzu ludzi po bootcampach, albo tych co przeszli z innych branż, teraz stracili pracę i wysyłają CV gdzie popadnie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Co prawda jestem mgr-inż po dobrej polskiej uczelni ale z perspektywy czasu uważam, że był to zmarnowany czas. Żadnych korzyści. Przez lata miałem okazje poznać i pracować z różnymi ludźmi, po różnych uczelniach z różnymi historiami. I wiesz co? Paradoksalnie większość genialnych programistów / sieciowców z którymi współpracowałem to ludzie bez wykształcenia kierunkowego :D Studia nie nauczą cię programować ani nie sprawią, że będziesz jakkolwiek lepszy względem reszty. Wszystko
  • Odpowiedz
@Detharon: Jedyny rozsadny komentarz.

Do dzis pamietam, jak jak poprawialem jakiegos devopsa po bootcampie. Mial problem z autentykacja do proxy. Oczywiscie fujara nie chcial zmienic hasla, bo przeciez haslo ma prawidlowe. To mowie do smiecia, a pokaz mi ten skrypt
<kod>
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

A widziałeś kiedyś żeby ktoś dyplom sprawdzał?

Nikt nie sprawdza bo każdy wie że to podstawa tak jak nikt nie pyta czy umiesz obsłużyć klawiaturę. Tutejsze bajdurzenie o tym jak to papier jest niepotrzebny pochodzi zazwyczaj od tych co siedzą w jednej budzie od lat albo trafili tam sposobem. Dla pracodawcy jest to forma prestiżu ("nasz team to same magistry inżyniery") i najłatwiesza forma przesiewu bo terqz każdy jest
  • Odpowiedz