#laptopy #poleasingowy #linux Szukam pomysłu na poleasingowego laptopa: - małego - raczej do 13 cali, przenośnego - cena do 1500, chyba że coś fajnego to mogę dołożyć - jeżeli dotykowy (powszechne w małych ekranach), to konstrukcyjnie coś bardziej jak lenovo 11e, nie chcę tableta z podpórką ani odczepianą klawiatura - teraz najtrudniejsze: z dobrym wsparciem dla Linuxa, bo to windowsowe pomieszanie curry z AI doprowadza mnie do szału
Zanim ktoś mi wyjedzie z ThinkPadem jedna uwaga: sporo modeli lenovo ma kiepskie głośniki, które poprawiają sztucznie z użyciem dolby czy nahimic. Tych sterowników nie ma na linuxa, bez nich brzmi jak kupa. Tak więc za takie modele bardzo dziękuję, już miałem, kolejnego nie chcę widzieć na oczy.
@adk Podobno da się - przynajmniej częściowo - "odtworzyć" konfigurację Dolby na Linux korzystając ze sposobu opisanego w poniższym tutorialu. Podsyłam jako ciekawostkę lub natchnienie do przetestowania osobiście.
@mp107 tak, znam to. Samemu robiłem taki plik z impulsem nagrywając na Windows przez loopback. Dodawałem też kompresor, limiter itd. Jest lepiej ale d--y nie urywa - więc wolałbym jednak hardware, który nie wymaga poprawek.
@MercedesBenizPolska na macach się w ogóle nie znam. Jaka konfiguracja z ARMem (cpu, ram) jest w ogóle sensowna aktualnie? Tak żeby jeszcze ze 3 lata nie mulilo przy przeglądaniu neta.
@jagodowy_krol: Głośniki bluetooth są niebezpieczne - odpalisz i Ci gabinet rozwali ( ͡°͜ʖ͡°) A tak na poważnie: idea muzycznie poprawna, tylko kłóci się z założeniem sprzętu małego i przenośnego.
@adk: to z innej beczki, ja kupiłem sobie soundbar taki mały ~20-30W... nawet to spoko gra, jak się podobno kupi dwa można rozstawić szeroko i mieć prawdziwe stereo... ale nie testowałem - jest to małe, więc będzie przenośne ;)
Głośniki bluetooth są niebezpieczne - odpalisz i Ci gabinet rozwali
@adk: Te "sterowniki Dolby" to po prostu efekty DSP, tylko Dolby uwielbia sprzedawać istniejącą technologię pod swoją marką i wmawiać ludziom że to coś specjalnego. Na Windowsa jest Peace Equalizer i FxSound a na Linuksa znalazłem coś takiego: https://github.com/wwmm/easyeffects
@supra107 widzisz, Ty znalazłeś a ja się nawet bawiłem. Tak, znam easyeffects, nawet wyżej pisałem o odpowiedzi impulsowej - ją właśnie do niego ładuje. Niestety, da się tylko częściowo poprawić dźwięk. Jest lepiej, ale wciąż przede wszystkim za cicho. Odpowiadając na pytania które mogą się nasunąć: - tak, znam ustawienie 150% głośności w pipewire, to tylko powoduje trzeszczenie - tak, przejrzałem alsamixer - tak, przejrzałem hdajackretask w poszukowaniu czegoś typu preamp
@adk: Ba, idzie o krok dalej. Nawet gdy "wyłączysz" te "poprawiacze", to one nadal działają i celowo pogarszają jakość dźwięku żeby się wydawało że coś faktycznie robią. A odinstalować się tego nie da, więc jedyny sposób jaki znalazłem na jego wyłączenie to zmienienie nazw plików systemowych tego ścierwa żeby się nie ładowały. W porównaniu Dolby na ThinkPadzie grzecznie słucha gdy mu mówisz że nie
@adk ja kupiłem surface laptop 3. Kupilem też thinkpada, był szybszy o 20%, ale mial ciemniejszy ekran z brzydszymi kolorami, więc nie chciało mi się na niego patrzeć
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Szukam pomysłu na poleasingowego laptopa:
- małego - raczej do 13 cali, przenośnego
- cena do 1500, chyba że coś fajnego to mogę dołożyć
- jeżeli dotykowy (powszechne w małych ekranach), to konstrukcyjnie coś bardziej jak lenovo 11e, nie chcę tableta z podpórką ani odczepianą klawiatura
- teraz najtrudniejsze: z dobrym wsparciem dla Linuxa, bo to windowsowe pomieszanie curry z AI doprowadza mnie do szału
Zanim ktoś mi wyjedzie z ThinkPadem jedna uwaga: sporo modeli lenovo ma kiepskie głośniki, które poprawiają sztucznie z użyciem dolby czy nahimic. Tych sterowników nie ma na linuxa, bez nich brzmi jak kupa. Tak więc za takie modele bardzo dziękuję, już miałem, kolejnego nie chcę widzieć na oczy.
https://github.com/shuhaowu/linux-thinkpad-speaker-improvements
@adk: może dołożyć jakieś głośniki do tego? coś w stylu bluetooth 2.1?
A tak na poważnie: idea muzycznie poprawna, tylko kłóci się z założeniem sprzętu małego i przenośnego.
tylko gdy to prywatny import z Ukrainy (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Odpowiadając na pytania które mogą się nasunąć:
- tak, znam ustawienie 150% głośności w pipewire, to tylko powoduje trzeszczenie
- tak, przejrzałem alsamixer
- tak, przejrzałem hdajackretask w poszukowaniu czegoś typu preamp
@adk: Ba, idzie o krok dalej. Nawet gdy "wyłączysz" te "poprawiacze", to one nadal działają i celowo pogarszają jakość dźwięku żeby się wydawało że coś faktycznie robią. A odinstalować się tego nie da, więc jedyny sposób jaki znalazłem na jego wyłączenie to zmienienie nazw plików systemowych tego ścierwa żeby się nie ładowały. W porównaniu Dolby na ThinkPadzie grzecznie słucha gdy mu mówisz że nie
@-o_o-: Internet mówi, że to też ma dolby. Do tego laptop z logo microsoftu nie brzmi jak najlepsze co może być pod linuxa :)
źródło: temp_file5531821802863263950
Pobierzźródło: temp_file4269092912276532342
PobierzZobacz np. linki z internetu, tutaj też ludzie narzekają i kombinują z easyeffects:
https://www.reddit.com/r/SurfaceLinux/comments/ucejfl/surface_laptop_3_sound_quality/
https://askubuntu.com/questions/1399265/bad-audio-on-surface-3-with-xubuntu-and-linux-surface-kernel
https://www.reddit.com/r/SurfaceLinux/comments/hoqjb0/finally_linux_in_my_surface_everything_works/ pierwszy komentarz
Tu o