Wpis z mikrobloga

#laptopy #poleasingowy #linux
Szukam pomysłu na poleasingowego laptopa:
- małego - raczej do 13 cali, przenośnego
- cena do 1500, chyba że coś fajnego to mogę dołożyć
- jeżeli dotykowy (powszechne w małych ekranach), to konstrukcyjnie coś bardziej jak lenovo 11e, nie chcę tableta z podpórką ani odczepianą klawiatura
- teraz najtrudniejsze: z dobrym wsparciem dla Linuxa, bo to windowsowe pomieszanie curry z AI doprowadza mnie do szału

Zanim ktoś mi wyjedzie z ThinkPadem jedna uwaga: sporo modeli lenovo ma kiepskie głośniki, które poprawiają sztucznie z użyciem dolby czy nahimic. Tych sterowników nie ma na linuxa, bez nich brzmi jak kupa. Tak więc za takie modele bardzo dziękuję, już miałem, kolejnego nie chcę widzieć na oczy.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mp107 tak, znam to. Samemu robiłem taki plik z impulsem nagrywając na Windows przez loopback. Dodawałem też kompresor, limiter itd. Jest lepiej ale d--y nie urywa - więc wolałbym jednak hardware, który nie wymaga poprawek.
  • Odpowiedz
  • 0
@MercedesBenizPolska na macach się w ogóle nie znam. Jaka konfiguracja z ARMem (cpu, ram) jest w ogóle sensowna aktualnie? Tak żeby jeszcze ze 3 lata nie mulilo przy przeglądaniu neta.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@jagodowy_krol: Głośniki bluetooth są niebezpieczne - odpalisz i Ci gabinet rozwali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak na poważnie: idea muzycznie poprawna, tylko kłóci się z założeniem sprzętu małego i przenośnego.
  • Odpowiedz
@adk: to z innej beczki, ja kupiłem sobie soundbar taki mały ~20-30W... nawet to spoko gra, jak się podobno kupi dwa można rozstawić szeroko i mieć prawdziwe stereo... ale nie testowałem - jest to małe, więc będzie przenośne ;)

Głośniki bluetooth są niebezpieczne - odpalisz i Ci gabinet rozwali

tylko gdy to prywatny import z Ukrainy ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107 widzisz, Ty znalazłeś a ja się nawet bawiłem. Tak, znam easyeffects, nawet wyżej pisałem o odpowiedzi impulsowej - ją właśnie do niego ładuje. Niestety, da się tylko częściowo poprawić dźwięk. Jest lepiej, ale wciąż przede wszystkim za cicho.
Odpowiadając na pytania które mogą się nasunąć:
- tak, znam ustawienie 150% głośności w pipewire, to tylko powoduje trzeszczenie
- tak, przejrzałem alsamixer
- tak, przejrzałem hdajackretask w poszukowaniu czegoś typu preamp
  • Odpowiedz
Waves MaxxAudio, który robi to samo.

@adk: Ba, idzie o krok dalej. Nawet gdy "wyłączysz" te "poprawiacze", to one nadal działają i celowo pogarszają jakość dźwięku żeby się wydawało że coś faktycznie robią. A odinstalować się tego nie da, więc jedyny sposób jaki znalazłem na jego wyłączenie to zmienienie nazw plików systemowych tego ścierwa żeby się nie ładowały. W porównaniu Dolby na ThinkPadzie grzecznie słucha gdy mu mówisz że nie
  • Odpowiedz
  • 0
@adk ja kupiłem surface laptop 3. Kupilem też thinkpada, był szybszy o 20%, ale mial ciemniejszy ekran z brzydszymi kolorami, więc nie chciało mi się na niego patrzeć
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
surface laptop 3.

@-o_o-: Internet mówi, że to też ma dolby. Do tego laptop z logo microsoftu nie brzmi jak najlepsze co może być pod linuxa :)
  • Odpowiedz
  • 0
@adk odnośnie muzyki z głośników to znajomi nie raz się pytali co to za laptop że tak ladnie gra i głośno odtwarza filmy na yt
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@-o_o-: Wolałbym opinie z rzeczywistego użytkowania, a nie z giepetów. Pod Windowsem thinkpady też dobrze grają.
Zobacz np. linki z internetu, tutaj też ludzie narzekają i kombinują z easyeffects:
https://www.reddit.com/r/SurfaceLinux/comments/ucejfl/surface_laptop_3_sound_quality/
https://askubuntu.com/questions/1399265/bad-audio-on-surface-3-with-xubuntu-and-linux-surface-kernel
https://www.reddit.com/r/SurfaceLinux/comments/hoqjb0/finally_linux_in_my_surface_everything_works/ pierwszy komentarz
Tu o
  • Odpowiedz