Wpis z mikrobloga

@YaGo_

@przemax: jedyna opcja zeby zajac czyms dziecko by nie wydzieralo piz** w dzisiejszych czasach

Jak wychowujesz dziecko w taki sposób to może i faktycznie jedyny sposób. Nigdy nie widziałem dzieci mojego brata z telefonem w ręku, choć najstarsze ma już 6 lat. Po prostu rodzice się nimi zajmują. Nie do pomyślenia, co?
  • Odpowiedz
@niebieskatrytytka: ale jaki anegdotyczny... dawanie tak małemu dziecku telefonu to głupota. i owszem czasami rodzic nie ma siły czy chęci uspokajać i zabawiać i żeby mieć spokój da telefon. NAtomiast nadal jest to niedobre dla dziecka. Ja czasami daję obejrzeć jedną pioseneczkę, ale to raczej w drodze wyjątku. Czesto natomiast widzę jak np w restauracji dziecko je przy odpalonym telefonie.
  • Odpowiedz
@Aster1981: "Ludzie wracaja z pracy, odbieraja dziecko z zlobka/przedszkola i tez chca miec troche czasu dla siebie, a nie 100% dla dziecka"

Każdy wybór niesie konsekwencje.
Albo teraz się zepniesz i poświęcisz dla dziecka czas albo potem będziesz miał z nim problem.
Ale co jak tam wiem. Rób jak chcesz.
  • Odpowiedz
  • 1
@przemax dokładnie o tym samym pomyślałem. Przecież to dziecko nie ma szans na prawidłowy rozwój. A za 10 lat do psychiatry i płacz że moj synek ma ADHD problemy z koncentracją i nauka. Nie jesteś gotów poświęcić swoje czasu dla drugiej osoby to nie bądź rodzicem
  • Odpowiedz
  • 2
@Aster1981 ale jest różnica między graniem na komputerze a bezmyślnym skrolowaniu tiktoka. Sam czasami gram z córką lvl 8 w jakieś wyścigi coop. Dla niej koordynacja palcami na klawiaturze to było wyzwanie. nie zamierzam jej kupować albo dawać smartfona przez najbliższe 4 lata. (chociaż obawiam się że presja w klasie może być silna).
Są setki badań o szkodliwym wpływie telefonu na mózg dzieci więc nie da się tutaj zagiąć rzeczywistości
  • Odpowiedz
@hiperchimera: pisalem jak robia ludzie. To logiczne. I wazne tak dla swojego jka aprtnerki dobrego samopoczucia i w ogole trwalosci zwiazku.
Zaniedbanie tego, na rzecz poswiecenia calego czasu dziecku to straszna glupota konczaca sie fatalnie.
Jak tylko sie da to mozna sie wspierac rodzina, dziadkami, ciotkami wujkami; ale nie kazdy ma taka mozliwosc.

Zreszta tak czy inaczej dziecko przeciez oglada bajki czy piosenki, obojetne czy na tv czy telefonie. To
  • Odpowiedz
@Aster1981
To metoda dla rodziców, którym nie chce się zajmować dzieckiem. Zamiast tableta czy telefonu wystarczy dziecku dać kolorowanki i kredki co daje taki sam skutek. Telefon i tablet w takim wieku pustoszy psychikę dziecka- wpływa na problemy z mową, abstrakcyjnym myśleniem i wywołuje nadpobudliwość.
  • Odpowiedz
@Crisu: pewnie ze jest roznica, ale dzisiejszy swiat mediow to juz nie tylko gry czy dluzsze bajki i filmy, ale tez "shroty" na yt czy tiktoku. Takie zycie i nowe technologie. Pisalem juz o tym. Obecnie to normalne.

A o tym ze gry to zlo i bedziemy pokoleniem mordercow tez byly badania i artykuly :D
O metalu i rocku tez byly.
  • Odpowiedz
  • 1
@Aster1981 Syna 5 lat i nie widział telefonu... no w sumie widział jak starsza siostra używała. Co ciekawe wcale się nie domaga bo go nie przyzwyczailiśmy. Jego rówieśnicy z którymi się widzi podobnie. Znajdziesz mi nie dają dzieciom telefonów i dzieciaki mają normalne zainteresowania. W wolnym czasie czytają, bawią się LEGO, Hootwhels ale najchętniej że sobą. A na naukę technologii przyjdzie czas. Głupstwa jest myśleć że granie w candycrusch czy oglądanie
  • Odpowiedz
@przemax: Niekiedy dziecko dostaje telefon, żeby po prostu w autobusie był spokój dla rodzica jak innych pasażerów. xD Dzięki temu ty nie musisz pisać komentarza jak to podróżowałeś MPK w hałasie, bo "kaszojad" ujadał :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Instynkt Lol, nie. Mieszkam w stolicy a dziadków młody widzi raz na 2 tygodnie. Nie ogarniam co to ma do rzeczy. Wystarczy dzieciakowi nie dawać komórki, tak jak to ludzie robili do 2010 roku.
  • Odpowiedz