Wpis z mikrobloga

Też mnie to zastanawia:

a) maszynista z daleka zauważył pęknięcie szyny i był w stanie błyskawicznie zatrzymać pociąg
b) ładunek nie zniszczył podkładu, a szynę rozerwało - w takim razie co to za ładunek był?
c) na YouTube ktoś sugerował, że szyna się stopiła w efekcie zwarcia i ciepła
d) uszkodzenie sieci trakcyjnej często samo się zdarza
e) podobno wcześniej tamtędy przeleciał inny pociąg i nie doszło do wykolejenia?

Czyżby ustawka?

#pkp #dywersja #pociagi #wojna
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na YouTube ktoś sugerował, że szyna się stopiła w efekcie zwarcia i ciepła

@SendMeAnAngel ten ktoś kto to sugerował ma zerowe pojęcie o podstawowych prawach fizyki w takim razie. Aż jestem ciekaw który geniusz to zasugerował xD
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: zwykłe rozerwanie pęknięcie pewnie szyny. Od czasu gdy są spawane to nie mają gdzie uchodzić rozprężenia przez pogodę i to efekt takiego małego bum. Albo kradną trakcję co chwila to teraz każda kradzież to akt agresji no masakra. Zwykła przykrywka jakieś afery nowej lub czegoś.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: polecam obejrzeć ten materiał. Masz pokazany moment wysadzenia torów od 1.15 - wystarczy minimalna ilość C4, nie widać żadnych uszkodzeń podkładów czy rozsypania tłucznia. I to jest odpowiedz na punkt "B" odpowiedź na punkt "C" Nie będę odpowiadał bo ten ktoś nie ma pojęcia o czym mówi xD Punkt "D" odpowiedź brzmi nie wiem. Punkt "E" odpowiedz masz w powyższym filmie od ok 1.40. Ugułem nie tak łatwo wykoleić
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: uszkodzenie sieci trakcyjnej jest częstym zjawiskiem, wystarczy urwany wieszak sieci lub uszkodzony pantograf który może potargać sieć.
A przy takim żelastwie jak szyna to zwarcie musiałoby pewnie wystąpić przy kilkudziesięciu kA żeby ją stopić, a WSy na podstacjach mają max 4 kA.
  • Odpowiedz