Wpis z mikrobloga

Rozpoczynam poszukiwanie laptopa do pracy biurowej, odtwarzania/podstawowej obróbki(przycinanie itp) filmów 4K, do gier nie będzie używany i chciałbym się zapytać o takie must have, na co zwrócić uwagę. Jeśli chodzi o rozmiar to będzie 15,6.
1. Nie mam pojęcia jaki będzie lepszy procesor do takich zastosowań: Ryzen od AMD czy i5/i7 od Intela?
2. Na co zwrócić uwagę przy karcie graficznej?
3. Jaka matryca/rozdzielczość polecana do takich zastosowań?
Od razu mówię że sprzęt od Apple odpada ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#laptopy #szukamlaptopa #obrobkavideo #montazfilmow #edycjafilmow
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matixrr: za bardzo ogólnikowo podchodzisz.
Przede wszystkim zabrakło informacji o budżecie oraz oprogramowaniu jakiego będziesz używał. Czy zakup bardziej domowy czy do firmy.
  • Odpowiedz
  • 0
@ethize: dzięki za odpowiedź. Ten pierwszy Asus to za mały i tak jak Lenovo ma tylko 16gb ramu i to wlutowanego (wiem że tam niby lepszą wydajność jest), a wolałbym wymienny i raczej skłaniam się ku 32GB. Ten Vivobook całkiem ciekawy.

Z tego co zauważyłem to polecasz raczej iść w zintegrowaną grafikę?
  • Odpowiedz
@matixrr: Pewnie kolego ;) Powiedz na jakich programach pracujesz? Z tego co pamiętam większość lepiej sobie radzi z Intel.

W Twoim przypadku wybrałbym Legiona https://www.x-kom.pl/p/1369016-laptop-15-16-lenovo-legion-5-15-i7-13650hx-32gb-1tb-rtx5050-oled-165hz.html?sm=kQskAO6P jedyny minus do pracy biurowej to matryca OLED, ale myślę do zaakceptowania. Tak to świetna matryca, wykonanie wydajność, RTX5050 nie jest demonem prędkości ale wystarczy. Model 15,1" waga poniżej 2k więc jest całkiem mobilny.
  • Odpowiedz
  • 1
@Gajwer2: dziękuję za odpowiedź. Tak jak pisałem laptop głównie do przeglądania internetu, Office + prosta obróbka filmów (początkowo pewnie Clipchamp od Microsoftu).

Trochę poczytałem/obejrzałem parę recenzji, popatrzyłem na twoje listy polecane i doszedłem do mniej więcej takich wniosków:
1. i5-13450HX nie jest zły ale celowałbym chyba w i7-14650HX (tu pytanie czy lepiej patrzeć na jakieś Ultra 7?)
2. grafika RTX 5050/5060 wystarcza jak nie zamierzam grać (to tak jakby kiedyś chciało się coś
  • Odpowiedz
To do lekkiej obróbki zdjęć (przecinanie filmów z kamery sportowej 4k) potrzeba mi takiego potworka za 5k? Szukam do podobnych rozwiązań bo jednak świat Apple i ich laptopy mi nie odpowiadają. Chciałem się zmieścić w budżecie 2500 pln
  • Odpowiedz
  • 1
@anthoris: to tak jak z rowerem lub samochodem, możesz kupić tańszy lub droższy i jednym i drugim dojedziesz do celu. Coś tam pewnie i w tym budżecie znajdziesz, może będę miał później czas to jak skończę swój wybór to Ci pomogę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@matixrr: Ja też bym wybrał Legiona konfigurację z IPS jeżeli tej konkretnie szukasz, tylko jeżeli masz dopłacać 5500 zł do konfiguracji z 32 GB ram i 512 GB to za nie wiele więcej masz
https://www.x-kom.pl/p/1366603-laptop-15-16-lenovo-legion-pro-5-16-i7-14650hx-32gb-2tb-rtx5060-240hz.html?sm=Ci1DAF30
Model z dyskiem 2 TB + RTX5060 -> do samej grafiki warto dołożyć jest spora wydajniejsza, lepiej mieć zapas, tym bardziej że tutaj dopłaca około 10%, a dostajesz 4x większy dysk
  • Odpowiedz