Wpis z mikrobloga

Jakim cudem materiał wybuchowy rozdupcył szynę a praktycznie nie ruszył podkładu nie mówiąc o zrobieniu jakiegoś małego chociaż krateru w kamykach pod spodem?

#kolej #pociagi
josedra52 - Jakim cudem materiał wybuchowy rozdupcył szynę a praktycznie nie ruszył p...

źródło: image

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@josedra52: w x wypowiadał się jakiś gość, że to ślad bardzo podobny do sytuacji gdy jedno z kół się "wykolei" tzn znajdzie się po wewnętrznej stronie szyny i działając na zasadzi "dźwiga" wyłamie fragment szyny
od jednej strony szyna miała być już pęknięta i gdy jedno z kół wpadło wewnątrz torowiska to wyłamało dalszy fragment
  • Odpowiedz
@yggdrasill te ukruszenia są dlatego że wyrwało przytwierdzenie razem z szyną a nie od wybuchu. już nie mówiąc o tym że gdyby to faktycznie był jakiś ładunek wybuchowy to by szynę wygięło a tu jest wyłamanie.
  • Odpowiedz
  • 155
@josedra52 mam 10 lat pracy na kolei, nie zajmuje się utrzymaniem linii kolejowych więc żadnym specjalista nie jestem. Dla mnie wygląda to na wadę materiałową szyny oraz zwykłe naprężenia które powstają w szynie, szczególnie o tej porze roku. Znając z autopsji podejście PKP PLK do zgłaszanych usterek w infrastrukturze, to nie dziwię się że do tego doszło. Rzecznik PLK-i informował że już pociąg Wisłok zgłaszał nierówności w tym miejscu a oni
  • Odpowiedz
@josedra52: PANU TUSKOWI NIE WIERZYSZ RUSKI AGENCIE???

k---a ta wojna temu krajowi spadła z nieba, można każdy przykład dyletanctwa, lenistwa i zwyczajnej głupoty tłumaczyć działaniem ruskich służb specjalnych
czekam na wiosnę 2026 i tłumaczenia że dziury w asfalcie to miejsca po eksplozjach zagubionych dronów, a zima być wyjątkowo męcząca
  • Odpowiedz
rozdupcył szynę a praktycznie nie ruszył podkładu nie mówiąc o zrobieniu jakiegoś małego chociaż krateru w kamykach pod spodem?

@josedra52: wiesz, że te "kamyki" pochłaniają niesamowite ilości energii z przejeżdżających pociągów? Nasyp jest nasypem właśnie dlatego, bo taka jego forma pochłania energię
czy to pociągu czy wybuchu
  • Odpowiedz
@KaiserBrotchen dziękuję, właśnie miałem to dopisać że ewidentnie ładunek musiałby być umieszczony na główce szyny a siła była skierowana w dół. Takie rzeczy trzeba tłumaczyć bo większość narodu słabo ogarnia rzeczywistość.
  • Odpowiedz
@LM317K: ale kopniesz noga kamyki i sie rozsypia. One nie sa niczym sklejone. Poza tym ciezar jest rozlozony na okreslonym odcinku szyny a nie punktowo jak przy eksplozji. Zeby nie bylo, c---a ze mnie ekspert od materialow wbuchowych, ale to zdecydowanie nie wyglada dla mnie jak wybuch. Bylby chociaz niewielki lej w nasypie i rozrzucone kamienie. A tu nic, kompletnie nic.
  • Odpowiedz
Jakim cudem materiał wybuchowy rozdupcył szynę a praktycznie nie ruszył podkładu nie mówiąc o zrobieniu jakiegoś małego chociaż krateru w kamykach pod spodem?

@josedra52: Poniżej masz film z eksperymentów US army przy wykolejaniu pociągów.
Zauważ jak to wygląda po wybuchu. Są kamyki, i są też nienaruszone podkłady (choć były baardzo stare).
https://www.youtube.com/watch?v=agznZBiK_Bs

@josedra52: no ten wybuch to jest najgłupsze wytłumaczenie
  • Odpowiedz
@surlin: ok, masz rację, filmik mnie przekonuje po porównaniu przed i po. Ciekawe tez umieszczenie materiału, zakładałem że byłby umieszczony pod a nie osadzony w kształcie.
  • Odpowiedz