Wpis z mikrobloga

Zrobiłem eksperyment i domowego pieca z i5-12400f i RX 6600 przerobiłem na konsolę typu Steam Machine instalując SteamOS. Polecam. Działa to idealnie. Chętnie odpowiem na pytania. #pcmasterrace #steam #linux
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Próbowałem grać w Final Fantasy XIV na linuxie i okazało się to klapą, może przez to, że mam sporo modów i Linux sobie z tym nie radził : / szczególnie mając wersję nie na steam, ale kibicuję
  • Odpowiedz
  • 0
@Pawcio_cukierek ta, może o pół procenta.

Nie zrozum mnie źle, sam gram na linuxie i proponuję innym też przesiadkę, dwóch znajomych z którymi gram także w tym roku olali Windowsa z moja pomocą. Ale trzeba być mocno odklejonym od rzeczywistości, że to spowoduje realne poruszenie.
  • Odpowiedz
@khrop: @Pawcio_cukierek
Te "Unknown" to w sporej części linuxy, Na StatCounterze pozycja „Unknown” to w praktyce zazwyczaj różne dystrybucje Linuksa. Systemy trackingowe zwykle poprawnie rozpoznają najpopularniejsze, „mainlinowe” distro, ale mniej znane lub niestandardowe warianty (np z przeglądarkami nastawionymi na prywatność, blokujące tracking i spooofujące useragent, vpny) często trafiają właśnie do kategorii „Unknown”.

Także ten. To już jest wstęp do roku linuxa.
SystemHalted20 - @khrop: @Pawciocukierek 
Te "Unknown" to w sporej części linuxy, Na ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0: Wygodnie sobie wziąć dane akurat ze stanów gdzie sporo instytucji publicznych śmiga na linuxie, w tym cała NASA i superkomputery.

BTW, ludzie siedzący na windowsie też potrafią spoofować user agenty.

Nadal jesteśmy mało liczącym się procentem
  • Odpowiedz
rek ta, może o pół procenta.

A ile procent było przed 2022 rokiem? 1% albo mniej. Linux rośnie najszybciej od bardzo dawna i jeśli Microsoft nie zmieni swojego podejścia to będzie rósł dalej. Głównie dzięki steam deckowi ale też dzięki temu że ludzie którzy byli zadowoleni ze steam decka zauważyli że Linux już nie jest taki zły i można sobie z niego normalnie korzystać. Jak steam machines wypali to będą kolejne wzrosty
  • Odpowiedz
@gacek_w: mam grę nie że steama tylko w archiwum ZIP który zawiera 2 pliki ISO które w środku mają instalator exe. Ile programów muszę zainstalować i uruchomić by obsłużyć to co windows obsłuży samym eksploratorem ? Mam kartę AMD w windowsie mam programik AMD adrenaline od producenta w którym ustawiam blokadę FPS w grach, automatyczny undervoliting, wyświetlanie FPS w grach - czy Linux to w ogóle ogarnia ?
  • Odpowiedz