Wpis z mikrobloga

Korci was czasem żeby sobie coś podarować? Ja uprawiam tzw. budżeting żeby mądrze zarządzać pieniędzmi i żeby nie uciekały bokiem. Ale czasem mnie coś strzeli i chciałabym wejść do sklepu i wyjść z czymś dla siebie tak po prostu. Wpadły mi w oko złote kolczyki. Stać mnie? Stać. Ale czy to nie głupota dawać się zachciance?

#pieniadze #oszczedzanie #zakupy #gownowpis

Głupota?

• Nie, od czasu do czasu to nie zbrodnia. 78.2% (43)
  • Tak, lepiej kontrolować takie odruchy 21.8% (12)

Oddanych głosów: 55

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@WstretnyOwsik: ja jestem trochę w potrzasku pomiędzy potrzebą mocnego oszczędzania, a chęcią zadbania o siebie i czasem jak mam sobie kupić coś tak mało niezbędnego jak kolczyki to jakoś mi tak nieswojo. Tym bardziej, że lubię wydawać na doswiadczenia jak wyjścia, podróże itd. niedawno znowu byłam w Afryce i warto było na to wydać hajs ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@ElenaRain po prostu miej oddzielne konto, na ktore co miesiac przelewasz jakas kwote i stamtad sprawiaj sobie takie przyjemnosci. Bedziesz miala wszystko pod kontrola.
  • Odpowiedz
  • 0
@utilek: teraz mam łącznie 3 konta. Jedno gdzie gromadzę hajs i dwa gdzie rozdzielam wypłatę do odłożenia i na bieżące wydatki. No i wspólne konto z chłopem do tego, ale może faktycznie dodam jeszcze taką skarbonkę na małe przyjemności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@ElenaRain mozesz jeszcze poczytac o metodzie Sloikow Ekera no i zautomatyzowac caly proces ustawiajac zlecenia automatyczne z konta gdzie Ci wplywa pensja na inne konta
  • Odpowiedz
@ElenaRain: Najlepiej po prostu wliczyć takie wydatki w budżet, ale ograniczanie ich do minimum to trochę głupota. Jak Cię na coś stać i sprawi Ci to przyjemność to kupuj.
  • Odpowiedz
@ElenaRain: Ja tak mam, że zarabiam przyzwoicie, mam oszczędności na spokojnie 2 lata życia na tym samym poziomie na którym żyje teraz, a jednak też zawsze mnie d--a piecze jak mam coś kupić sobie, no chyba że to jakieś pierdoły za <50zł to wtedy się nie szczypie, niemniej jednak staram się z tym walczyć teraz bo jak mireczek wyżej zauważył - lata lecą. Od następnej wypłaty zamierzam zrobić jak @
  • Odpowiedz