Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace
Pany, ostatni raz składałem PC jakieś dziesięć lat temu, powie ktoś czy wszystko będzie ze sobą współgrało i nic nie będzie bottleneckiem?

AMD RYZEN 9 9950X3D
ASUS B850 MAX GAMING WIFI W
KINGSTONE FURY 64GB 6000MHZ 30CL
Be quiet! Light loop 360mm
GIGABYTE GEFORCE RTX5080
Thermaltake ToughtPower GT 1000W 80Plus Gold

Obudowa i dysk jeszcze do dobrania, ale z tym raczej problemu nie będę miał.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@fizycznyrobol będzie git.

Bottleneck zawsze będzie występował w konkretnych sytuacjach, tego się nie da uniknąć w żadnym buildzie.

Pytanie do czego ten pc?( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@fizycznyrobol jak pod granie to bierz 9800x3d, bo wypada po prostu lepiej w grach z uwagi na single ccd i jest tańszy.

64GB RAM pod gry też mija się z celem.

Podobnie jak to przepłacone AiO czy zasilacz 1kW( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fizycznyrobol: do czego ten komp napisz bo nie wygląda jak komp do gier. 5080 to jedna z bardziej nieopłacalnych kart, to kosztuje sporo więcej a jest z 12% szybsze od 5070Ti
  • Odpowiedz
Czysto pod granie

9800x3d jest lepszym wyborem

KINGSTONE FURY 64GB 6000MHZ 30CL

64 zbędne, ale jak tam chcesz

ASUS
  • Odpowiedz
@fizycznyrobol: zgadzam się z przedmówcami. Wg mnie RTX 5070Ti spokojnie zapewnia dobrą wydajność, nawet w tak wysokiej rozdzielczosci (z przyspieszaczamy typu DLSS) i zwykle nie warto tych 20-25% dopłacać, ale to głównie zależy od potrzeb.

Thermaltake ToughtPower GT 1000W 80Plus Gold

@fizycznyrobol: ta zasiłka spokojnie uciągni
  • Odpowiedz
ASUS B850 MAX GAMING

@fizycznyrobol: Jakbyś serio miał brać zestaw z 9950X3D to wziąłbym płytę z lepsza sekcją zasilania, na pewno można coś znaleźć w zbliżonym zakresie cenowym. Ta nie dość, że jest 6 warstwowa to jest ma sekcję 2x4+2+1. Inaczej mówiąc ja bym tego sam nikomu nie polecił z takim CPU. :-)

Natomiast jak to tylko pod gry to celowałbym w 9800X3D albo 7800X3D jak chcesz trochę oszczędzić - ale
  • Odpowiedz