Aktywne Wpisy

żaden nie chciał odpuścić xD #polskiedrogi

auto_reply +6
Mój brat mówi, że niemożliwe jest cieszenie się życiem jeśli nie ma się stabilności finansowej. Co o tym sądzicie? #pytanie #kiciochpyta
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
potrzebuję domowego serwera NAS głównie do backupu telefonu i PC. Zależy mi przede wszystkim na bezpieczeństwie danych oraz na automatycznym tworzeniu kopii (aplikacja + harmonogram). Serwer będzie używany głównie do backupów i sporadycznego sprawdzenia wrzuconych plików.
Komercyjne rozwiązania wydają mi się drogie, dlatego rozważam zbudowanie własnego NAS-a. Macie jakieś propozycje?
Czy podstawowa konfiguracja (backup, harmonogram, dostęp zdalny) jest trudna i czasochłonna?
Czy da się to skonfigurować tak, by mieć dostęp spoza sieci lokalnej bez dodatkowych kosztów?
Jaki sprzęt i system byście polecili do prostego, bezpiecznego rozwiązania?
#technologia #nas #homeassistant #homelab #internet #proxmox #truenas #freenas #synology #qnap
Z drugiej strony jakiś dwuzatokowy syno nie jest taki drogi. Albo jakiś ugreen nas
Masz synchronizację live telefonu, komputera i co tam jeszcze pragniesz.
Masz bieda backup ( ale wiadomo żeby to jakiś sen miało trzeba dodać RAID i jakaś kopie zdalną).
Bo hard-backup może fajny ale wiadomo że prędzej czy później będzie mocno nieaktualny a co za tym idzie bezużyteczny praktycznie w wielu przypadkach.
@3RRR: Posypała się tablica partycji (o ile pamiętam, to już trochę lat a ja z tym nie pracuję na co dzień). NAS'owi wydawało się, "że to jakiś inny dysk" (patrz obrazek). Zwykle uwala się i jest relatywnie łatwo odszukać i odzyskać pliki z recovery. Tu po próbach odzyskiwania danych różnym oprogramowaniem (pod Linuxem i pod Windows) udało się odzyskać tylko część, bez nazw. Problemem było
źródło: image
Pobierz@3RRR: Moje "szczęście" to hard backup ważnych rzeczy i sporo plików w telefonie i bezpośrednio w PC. :)
Koszty to grosze a ten backup to coś warty będzie w razie potrzeby.
Ale to tylko moja drobna sugestia bo ja się mało znam ;)
RAID który?