Wpis z mikrobloga

Na fali popularności poprzedniego posta jeszcze dorzucą do pieca żeby to podgrzać:

* Sędzia Sądu Najwyższego – 29 000 brutto

* Premier – 21 570 brutto

* Pilot mysliwca F16 – 15 000 brutto

* Minister Spraw Zagranicznych – 15 000 brutto

* Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego – 14 900 brutto

Nie żebym był fanem naszych polityków, ale przyznajmy uczciwie, że np. robota premiera (nie ważne z jakiej opcji) to 24h dziennie, 7dni w tygodniu i odpowiedzialność za cały kraj- ekonomię, obronność, masa hejtu i setki trudnych decyzji.

Do każdej z tych prac potrzeba dekad doświadczenia.

To teraz Ola z 3C, która miała 70% z Biologii, ale jej starzy lekarze zapłacili jej za płatną medycynę 70 tysięcy złotych (bo to jedna miesięczna pensja dla nich XD). Cytuję z jednego z postów pod moim wpisem:

"Moja narzeczona na 3 roku specjalizacji nie zarobiła NAWET 30k na 3 roku specjalizacji".

Dziewczyna ma aż 3 lata prawdziwego doświadczenia zwodowego (XD) i wy jej żałujecie? Serca nie macie. Dobrze, że niedługo specka się kończy i będzie można w normalne stawki uderzyć.

#lekarz #medycyna #zarobki #inzynieria #heheszki
Czoso - Na fali popularności poprzedniego posta jeszcze dorzucą do pieca żeby to podg...

źródło: image

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 786
@Czoso: Robię ten wpis po podobno inżynier projektujący mosty, wieżowce i stadiony to frajer i to on ma za małe stawki, a nie lekarz za duże, więc dorzuciłem inne zawody dla frajerów dla porównania.
  • Odpowiedz
  • 964
"Moja narzeczona na 3 roku specjalizacji nie zarobiła NAWET 30k na 3 roku specjalizacji".

@Czoso: to jest taka odklejka, że nawet w IT w czasach największego boomu nie było takiej odklejki, co kiedyś wydawało mi się niemożliwe.
  • Odpowiedz
@Czoso: najwięcej w miesiącu zarobiłem 67k brutto (pensja 20k I 47k premii rocznej). Miałem 5 lat expa jako programista i przeciągające się studia inżynierskie w trakcie. Lekarz z 8 dyżurami pewnie wyrabia ponad 1.5x podstawy pensji, także z tego postu prosto wynika, że pani doktór miała pensje na poziomie zauważalnie poniżej 20k brutto. Wciąż DUŻO, ale nie tak dużo, jak tu na wykopie twierdzą ludzie.
  • Odpowiedz
  • 84
Nikt z nas nigdy nie pisał, że zarabiamy za mało

@Bipolar-:

To porozmawiaj z kolegą reumatologiem, który pisze na twitterze, że 48k brutto dla specjalisty to, cytuję, "niegodne wynagrodzenie", a setki innych lekarzy mu przyklaskuje.
Czoso - >Nikt z nas nigdy nie pisał, że zarabiamy za mało

@Bipolar-: 

To porozmawia...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
To porozmawiaj z kolegą reumatologiem, który pisze na twitterze, że 48k brutto dla specjalisty to, cytuję, "niegodne wynagrodzenie", a setki innych lekarzy mu przyklaskuje.

@Pavulon12345 @Czoso: Tylko, że on przecież nie mówi o rezydentach, a o specjalistach i to nie byle jakich tylko top 0,001% najlepszych specjalistów, którzy robią najtrudniejsze rzeczy takie jak kardiochirudzy czy chirurdzy którzy przeszczepiają organy
  • Odpowiedz
@Czoso: 30k brutto z 7/8 w msc dyżurami to jakieś średnio 60 zł za godzinę netto, jak tam u was w IT? Bo ja słyszałem, że przeciętny senior uważa, że stawka 150 zł/h to już zaczyna być poniżej godności i trzeba szukać kolejnego pracodawcę do overemplymentu.

@Fattek Dokładnie, ludzie tu na wykopie mają tendencje porównywać zarobki za 1 etat do kogoś kto pracuje na pełne 2 etaty. No nie
  • Odpowiedz
@Czoso generalnie to się zgadzam, ale weź pod uwagę, że mówisz o budżetówce, gdzie pensje są zawsze zakłamane w dół. Budżetówka ma 13 pensji rocznie, co zwiększa podstawę o8,5%. Do tego szczególnie w przypadku mundurowych dodatek mieszkaniowy, motywacyjny, za przyjście do pracy, funkcyjny i odprawa mieszkaniowa 200 tysięcy po 25 latach zabawy w chowanego.
  • Odpowiedz
  • 9
Tylko, że on przecież nie mówi o rezydentach, a o specjalistach

@Bipolar-: No to ja też ci dałem przykłady specjalistów w porównaniu, których jest promil w Polsce.
  • Odpowiedz
@Bipolar-: ilo to godzin tam byles ? Przeciez to sa spokojnie 2 etaty jesli nie wiecej. No ale pewnie to tylko 1 pensja, bo wirtualnie byles jeszcze pewnie w 2 szpitalach i 1 poradni i tak dalej i tak dalej dowiesz sie zaraz.
  • Odpowiedz
  • 18
@Czoso:

Prezydenta, który zarabia 30k brutto nie umieściłem tutaj, bo zaraz ktoś by pisał, że wystarczy mieć kwalifikacje kibola albo elektryka XD

Ale jednak też musi wybrać cię 10 milionów osób i potem to jest robota 24h na dobę.

Ale dobra, c--j z tym, nie chciałem tego zaczynać, bo zaraz by się dyskusja o Nawrockim albo prezydenturze zrobiła.
  • Odpowiedz
@Czoso co Ty gadasz że dodatki nic nie zmieniają, przecież zmieniają ogrom. W życiu nie chodzi tylko o kasę ale też możliwości.

Dam przykład taki szaraczek z IT co zarabia 25 koła więc niby nawet więcej niż te stanowiska co wymieniłeś w przypadku wojny siła idzie na front i kończy jako mielonka i mięso armatnie, bardzo szybko kończy ze stanem konta 0 zł i emerytura 0 zł, bo długo nie pożyje
  • Odpowiedz