Wpis z mikrobloga

Troszkę się nie zgadzam z wpisami jakie miały tu miejsce, że kiedyś internet był bogatszy, a teraz jest pod jedno kopyto. Nawet na zwykłym youtube, jeśli odfiltruje się stronę główną z docelowych filmów o naszych patocelebrytach, mma czy czymś innym, oraz zaczyna się tworzyć sieć niszy w różnym typie contentu. Co rusza trafia sie na fajny muzyczny kanał, na kanał z poradnikami, ciekawostkami, lub graczami. A kiedyś? Taki youtube jedyne co miał to jakieś edity zrobione w paincie, filmiki 3gp, jeśli muzyka to tyko mainstremowa.
To samo tyczy się forów internetowych. Taki reddit bije na głowę dawne fora, zwłaszcza nasze rodzime, gdzie przychodząc z pytaniem nie dostawałeś odpowiedzi (np taka elektroda z januszerstwem technologii i ich eliteryzmem wiedzy) Dzisiaj chatgpt oddaje lepsze odpowiedzi.

Internet z lat 2007-2012 wspominam jako bardzo ubogi, bo ten z lat 90, jeszcze miał faktycznie fajne geekowskie nisze, ale teraz jest nieporównywalnie lepiej niż 15 lat temu.

#technologia #informatyka #internet
Jarkendarion - Troszkę się nie zgadzam z wpisami jakie miały tu miejsce, że kiedyś in...

źródło: maxresdefault

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarkendarion: Jak ja tęsknię za Aero Glass...
Mnie na stronie głównej YouTube ciągle pojawia się to, co było już obejrzane. Mam dosyć tego śmieciowego algorytmu.
Odpowiedzi ChatGPT to sobie można w dupę wsadzić, ciągle zmyśla. Kiedyś można było wygooglować ogromną wiedzę, wyniki były na wiele stron, Google nawet archiwizowało strony (nie wszystko jest na Wayback Machine), teraz Google pokaże ci Reddita i parę wyników i kij ci do d--y. Na
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: IMO:
YT to trzeba umieć dopasować pod siebie.
Osobiście filmiki, które mi proponuje algorytm, a które mi nie odpowiadają, usuwam opcjami: "nie interesuje mnie to", lub cały kanał: "nie polecaj kanału".
Po tych zabiegach algorytm mniej więcej już zna moje preferencje, i około 80% polecanych nowych rzeczy trafia w mój gust, a pozostałe około 20% odsiewam tymi opcjami.
  • Odpowiedz