Wpis z mikrobloga

Cześć,

Stoję przed ostatecznym wyborem między tymi trzema pompami gruntowymi, i nie mogę się zdecydować. Parametry na pierwszy rzut oka bardzo zbliżone (wg keymarku). Mógłbym prosić o pomoc w wyborze?

Dom 189m2 w tym 40m2 garażu, ściany ocieplone 20cm, strop 30cm(w 8cm utopione rury od rekuperacji), podłoga 20cm, rekuperacja. Wszędzie ogrzewanie podłogowe. Kominek rekreacyjny w salonie Rodzina 2+1(2)

Vaillant VWF 87/4 + zasobnik CWU 300l nierdzewny + bufor 100l CENA: 45 500zł

NIBE 065549 F1145-8 + zasobnik CWU 300l nierdzewny + bufor 100l CENA 50 000zł

Stiebel Eltron WPE-I 07 H 400 Plus 7,35kW + Zasobnik CWU 300l emaliowany + bufor 200l Cena 47 250zł

Vaillant i Nibe robi jeden ten sam instalator- robi estetycznie.
Stiebla robi inna firma i robi trochę mniej estetycznie.

Są to ceny końcowe po uwzględnieniu dotacji i wykonaniu odwiertu- wraz z montażem i całym osprzętem w kotłowni. NIE CHCE POMPY POWIETRZNEJ- to nie w tym wpisie :-)

Mam też kolejne pytanie, czy jakbym wziął rekuperator z Vaillanta albo Stiebla i pompę tego samego producenta daje mi to jakiś dodatkowy bonus w synchronizacji tego? Czy to będą totalnie dwa osobne systemy na osobnych sterownikach i nie ma sobie tym sensu zawracać głowy i brać co bardziej mi pasuje?

#pompaciepla #budujzwykopem
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@euklides: Powiem tak, zdecydowałem się na Nibe, bo u znajomego pompa 1245 działa już 25 lat bez awarii. U mnie będzie 6 rok bez awarii.

Mam porównanie Buderusa i Nibe i powiem jedno. Może stopniominuty są na początku trudne do zrozumienia, ale potem w Nibe można super wszystko ustawić pod siebie. W Buderusie ustawienia są bardzo elementarne i jest się zdanym na ich automatykę. Dla jednych zaleta, dla innych wada.
  • Odpowiedz
@euklides: testami keymark możesz się sugerować, jeżeli miałbyś u siebie wzorcowe warunki tak jak do testu. Parametry i osiągi raczej będą na podobnym poziomie, a różnicę raczej zrobi tutaj profesjonalizm wykonawców przy montażu i odwiertach, a nie same elementy. Generalnie zbiornik cwu z blachy nierdzewnej będzie lepszy, to już pierwsze kryterium. Bufor 200l chyba przestrzelony, dobierasz pod zład wody w instalacji CO, przy powierzchni Twojego domu raczej będzie zachowany. Jeżeli
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek jeden instalator (ten od nibe i Vaillanta liczył na 95% ci od steiebla dają wszędzie to samo.

Inwerter podejrzewam z 15k więcej a to już poza mój budżet więc zostaje przy onoffie ;)) na obecną chwilę chyba jednak skłaniam się do niej właśnie

Trochę czytałem o serwisie Vaillanta a raczej jego braku i to mnie przeraża
  • Odpowiedz
@euklides Mam Nibe od 2017, jedyne co mnie wkurza to pokrętło na sterowniku które obecnie średnio działa bo chyba kurz sie dostał. mam 1245 10kW na ~250m2 podłogi.

Nibe ma stopniominuty co jest super bo można sobie dowolnie sterować długością cyklu pracy. Dzięki temu wątpię zeby potrzebny był bufor, bo taki 100l wydłuży cykl pracy o ~5 minut przy mocy 8kW przy zachowaniu niższych parametrów pracy. Najważniejszy przy realizacji jest projekt
  • Odpowiedz
nwerter podejrzewam z 15k więcej a to już poza mój budżet więc zostaje przy onoffie ;

@euklides: To, że to on-off to nic złego. Tylko tych nie możesz mieć przewymiarowanych, bo jesteś w D. Ja zaryzykuję, że jak ci wychodzi 8kW z obliczeń to bym brał 6 lub 7kW.
  • Odpowiedz
Z drugiej strony, przy dużych amplitudach dobowych cen energii, taki większy zasobnik CWU i bufor może pomóc trochę w akumulacji.

@zibizz1: właściwie to bym się zgodził z tobą, ale trzeba też wziąć poprawkę, że z drugiej strony bufor to jednak straty i obniża sprawność całego układu.
  • Odpowiedz
@mirekwirek Ale zależy jak działa. Taki który jest grzanym osobno a z niego osobną pompką pompujesz inny obieg to bez sensu. Ale taki przepływowy który jedynie zwiększa zład nie pogarsza sprawności. Bo jeśli ustawisz ta sama długość cyklu pracy to przy on/off temperatury pod koniec pracy będą mniejsze.
  • Odpowiedz
@mirekwirek Ale gdzie te straty? Jeśli bufor działa jak dodatkowe 300m rurki w podłodze, to w jaki sposób ta energia sie traci?
Taki przepływowy:
- nie zwiększa parametrów pracy a je obniża
- sama woda w nim zgromadzona grzeje pomieszczenie w którym sie znajduje tak samo jak podłoga więc te energia zostaje w środku

Straty robi bufor niezależny
  • Odpowiedz
  • 0
@p00tinMalpaRU: porównuje keymark bo mimo że labolatoryjnych warunków nie będę miał to czy jedna czy druga pompa będzie dzialać w tym samym środowisku i liczę że jak bym podłączył jedną pompę A i pompę B w tym samym domu mimo braku warunków labolatoryjnych to zachowywały by się procentowo tak samo- na czymś muszę się oprzeć szukając urządzenia. Nie opierając się keymarku mam tylko tak naprawde opinie instalatora czy uzytkownika który
  • Odpowiedz
@euklides: uwierz mi, że lepiej się skupić na rzetelnym instalatorze niż produkcie. Testy keymark możesz rozważać jak już będziesz wiedział kto powinien zrobić robotę i da Tobie kilka urządzeń do wyboru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@euklides: ok racja.

Niemniej, większość producentów pomp ciepła mówi o zladzie wody który jest wystarczający lub za mały. Jeśli zlad wystarcza do defrostu I stabilnej pracy inwertera to nie ma sensu dokładać kolejnego elementu układanki jeśli nie ma innych potrzeb typu mieszanie wody żeby uzyskać różne temperatury na obiegach.
Po to są pompy ciepła ze sterowaniem kompresora przez falownik i elektronicznymi pompami wody żeby pompa mogła się realnie dostosować do instalacji domu.
A
  • Odpowiedz
  • 0
@Mateos2: tylko tutaj nie rozmawiamy o pompach inwerterowych a o pompach on/off- które ponoć sprawdzają się bardzo dobrze przy gruntowym źródle ciepła
  • Odpowiedz
ponoć

@euklides: no wlasnie ponoc .....
pompy on off sa po prostu prostsze i tansze w produkcji, ale problemem jest to ze ogrzewanie to system o zmiennych parametrach - inna energie oddaje grunt w listopadzie a inna w marcu, inne jest zapotrzebowanie na energie do ogrzewania w ciagu roku i nawet w ciagu dnia.
bufor ma zmniejszyc niedopasowanie, ale to leczenie skutkow i
  • Odpowiedz