Wpis z mikrobloga

πŸ’₯Nadchodzi nowa β€žtrylogia” sprzΔ™tu: Steam Machine, Steam Frame i odΕ›wieΕΌony Steam Controller! πŸ’₯

Dla wszystkich geekΓ³w i graczy - Valve wΕ‚aΕ›nie ujawniΕ‚o swojΔ… najnowszΔ… ofensywΔ™ sprzΔ™towΔ…: trio urzΔ…dzeΕ„, ktΓ³re Ε‚Δ…czΔ… moc peceta, wygodΔ™ konsoli i immersjΔ™ VR.

Co wiemy:
1. Steam Machine – maleΕ„ki komputer w formie konsoli (jak kompaktowy PC), z systemem SteamOS. Ma 6-rdzeniowy procesor Zen 4, GPU RDNA 3, 16 GB RAM i do 2 TB SSD.
‒ Potrafi grać w 4K (na przykład z FSR) - Valve mówi, że ma być 6 razy potężniejszy niż Steam Deck!

2. Steam Controller - nowa wersja pada: dwa magnetyczne joysticki (TMR), panele dotykowe, ΕΌyroskop i precyzyjne haptyki.

3. Steam Frame - samodzielny headset VR: Snapdragon 8 Gen 3, 16 GB RAM, 256 GB lub 1 TB pamiΔ™ci + slot microSD.
β€’ Ekrany w goglach to LCD o rozdzielczoΕ›ci 2160Γ—2160 na oko, odΕ›wieΕΌanie w wideΕ‚kach 72-144 Hz (144 Hz eksperymentalnie).
β€’ Śledzenie oczu, wewnΔ™trzne kamery, Ε‚Δ…cznoΕ›Δ‡ bezprzewodowa - wyglΔ…da, ΕΌe Valve idzie peΕ‚nΔ… parΔ… w VR przyszΕ‚oΕ›ci.

Premiera zapowiedziana na wczesny 2026 rok.

Ceny? Valve jeszcze nie podaje oficjalnie, prasa spekuluje, że Steam Machine może kosztować ~600 USD za wersję 512 GB, a Frame może być wyceniony gdzieś w okolicy 800 USD.

A co Wy myΕ›licie? Kto z Was od razu planuje kupiΔ‡ Frame’a, a kto woli skonfigurowaΔ‡ swojΔ… β€œmaszynΔ™ Steam”? πŸš€

#steam #popkultura #gry #technologia
niezbadane-krainy - πŸ’₯Nadchodzi nowa β€žtrylogia” sprzΔ™tu: Steam Machine, Steam Frame i...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: ZdjΔ™cie z biblioteki

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niezbadane-krainy Jaram się jak głupi! Jestem psychofanbojem Walwe. Kupiłbym nawet, jeśli miałyby tylko stać i się kurzyć (tak jak Index, Deck i Controller, które są genialnymi sprzętami, tylko czasu zawsze mało). Te 600-800 USD brzmią dla mnie zbyt atrakcyjnie, za Maszynę widziałbym raczej 4-5k PLN - przecież to kawał sprzętu. A z goglami ciężej oszacować, bo z jednej strony 6 lat rozwoju technologii (w 2019? za Indexa dałem 4799 PLN), a
  • Odpowiedz
@Salpinx: 4-5k za maszynę z rx7600m? To byłaby katastrofa. Już laptopy są wydajniejsze w tej cenie, a do tego mają ekran i peryferia upakowane w zwartą, przenośną formę. Tu mamy skrzynkę o wydajności ~ps5, która ma zostać wyceniona jak gejmingowy pc, więc strzelałbym w 2500-3000zł. Szkoda, że nie pokusili się o rdna4...
  • Odpowiedz
@Salpinx: chyba na gΕ‚owΔ™ upadΕ‚eΕ›. Ten caΕ‚y Steam Machine nawet nie dorΓ³wnuje PS5 pro w parametrach. PS5 pro kosztuje 3500 zΕ‚, a ty mΓ³wisz, ΕΌe widziaΕ‚byΕ› steam machine za 4-5k? Klocek, ktΓ³ry ma gorsze parametry? Za tyle to ja zΕ‚oΕΌΔ™ sobie zΕ‚oΕΌΔ™ duΕΌo lepszy steam machine samodzielnie.

Gogle Steam Frame wcale nie odbiegajΔ… aΕΌ tak od Questa 3, ktΓ³ry kosztuje bezpoΕ›rednio u Meta 549,99 € (2 330 zΕ‚). Te od
  • Odpowiedz