Wpis z mikrobloga

#motocykle Kaski z MIPS - co uważacie? Bierzecie to pod uwagę podczas zakupu, może mieliście już "przygodę" z takim albo bez tego?

Warto?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@planarize: Jeżeli to jest taka sama historia jak z MIPSem w rowerowych, to jest to overrated - nie ma do dzisiaj żadnego statystycznego ani naukowego potwierdzenia na to, że MIPS faktycznie coś daje w rowerowych.
  • Odpowiedz
@planarize: teraz z nowaa norma ECE 22.06 uwzględnia też badanie kasku pod kątem uderzenia obrotowego, jak widac nie trzeba mipsa żeby kask był pod tym kątem bezpieczny (na tyle na ile definiuje to norma), równocześnie poza samymi producentami nikt jakoś szczególnie nie zachwyca się MIPSem, co chyba daje wystarczająco do myślenia
  • Odpowiedz
@planarize Jak kupowałem fullface na rower to mając wybór z MIPSem czy bez w podobnej cenie to wziąłem ten z MIPSem. Gdybym przy motocyklowym miał podobną możliwość wyboru w moim zakresie cenowym to też bym wziął w z MIPSem.

W ogóle to dziwi mnie to że w kaskach motocyklowych takie rzeczy nie są standardem, tak samo jak zresztą podwójne D.
  • Odpowiedz
@planarize: mam kask z MIPS, ale totalnie z przypadku. Czy to coś da w razie wypadku? Nie wiadomo, nawet na stronie właściciela tej "technologii" jest napisane, że może pomóc przy niektórych rodzajach uderzeń. To znaczy, że w innych nie zrobi zupełnie żadnej różnicy. Jakie to rodzaje uderzeń i na ile jest skuteczna ta dodatkowa ochrona? Nikt nie wie. :D
  • Odpowiedz