Wpis z mikrobloga

Co by się stało, gdyby okazało się ze microsoft wprowadzi (subskrypcje) opłaty co-miesięczne na windowsa?
#linux #windows

Co by było?

• Ludzie by masowo przechodzili na linuxa. 16.7% (715)
  • pogodzili by się z tym i płacili co miesiąc. 25.1% (1073)
  • Ludzie by siedzieli na starych wersjach windowsa. 52.2% (2231)
  • Zaczeliby kupować drozszy sprzęt z MacOS. 5.9% (252)

Oddanych głosów: 4271

• 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LadySandra: MacBooki już od lat nie są droższe od Windowsów o podobnej wydajności. Poza tym to jest pancerny sprzęt. Każdy laptop na Windowsie po 5 latach był mułem, a MacBook Air M1 działa do dzisiaj z super szybkością.
  • Odpowiedz
Wciąż bym "siedział" na win7 gdyby nie pewna amerykańska firma, która wręcz zmusiła mnie do przejścia na nowszy windows. Szkoda, teraz myślę czy dałoby się to jakoś ominąć.
  • Odpowiedz
@LadySandra Microsoft by to ubrał w ładne opakowanie. Np w ramach subskrypcji Windowsa miałbyś gamepassa. Potem za rok by się lekko podniosło ceny i dodało suba Windowsa bez passa.
  • Odpowiedz
@Pivoo: no, nieprzeciętni biorą wersje Pro i Studio ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@fervi: wychodzę z założenia, że czasem potrzebne jest jednak każdemu jakieś oprogramowanie, a na chrome to raczej problem, no i mac też raczej zauważalnie mocniejszy
  • Odpowiedz
Oczywiście przez taki ruch Microsoftu mielibyśmy w końcu rok linuksa ;) Wszystkie korporacje i firmy przeszłyby na ten system razem z tymi excelami, płatnikami. A już na pewno na linuxa przejdą rodzice, którzy dzieciom kupili komputer do grania. Bo mają czas siedzieć i instalować Wine/Proton i doktoryzować się dlaczego gra dzieciaka nie działa. MacOS? No na pewno polecą kupić nowy komputer w tym celu...
  • Odpowiedz
@sejbr: Wiem, że już nie jest, bo zdetronizowała go karta ze średniej półki młodsza o dwie generacje czyli RTX 3060, żart cię ominął.

Nie zmienia to faktu, że przez lata wbrew urojeniom PCMR BYŁ i dalej ma więcej udziałów w rynku niż drogie padło z rodziny RTX 5xxx z wyjątkiem 5070 xD

https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/?l=polish

Twoje statystyki też pięknie pokazują, że ludzie latami siedzą na starych gratach, z czego pewnie połowa to
  • Odpowiedz
@pepe32: wcześniej zrezygnował bo były inne czasy. Teraz ludzie są załadowani w subskrybcje po same kule. Wiele osób nie ruszyło by kolejne 20zl. A niech dadzą pół roku za złotówkę z automatycznym odnawianiem czy coś to już w ogóle nikt uwagi nie zwróci..tak niestety to obecnie wygląda. Nie pochwalam i sam nie mam żadnej.
  • Odpowiedz