Wpis z mikrobloga

@gonzo91: Pracujemy nad silnikiem/generatorem BLDC (bezszczotkowym). Nie ma na świecie tak miniaturowego i mocnego rozwiązania do zakupu. Moją inwencją było pójście w kierunku rozwiązania Axial Flux, które dzięki dwóm rotorom i jednym statorze, koncentruje strumień pola magnetycznego bezpośrednio na cewkach. Wykorzystujemy magnesy neodymowe N52. Zauważyłem także, że dodanie płyt ferromagnetycznych za rotorami, podnosi ogólną wydajność.
Między innymi jak zamawiałem magnesy customowe według mojego projektu, z fabryki w Chinach, to dowiedziałem
  • Odpowiedz
via Android
  • 14
@tom-ek12333 Tomek ty miałeś nam tu udowodnić, że się znasz na finansach i ekonomii a nie tworzyć historyjkę z podkładem do zweryfikowania że się znasz na czymkolwiek innym. Tak się nie bawimy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Torqux: Nam akurat brakuje wysokowydajnego, małego generatora prądu. Typowe rozwiązania bazują na statorze z ferromagnetycznym rdzeniem, którzy ściąga magnetyzm i przez to tworzy więcej energii z małych magnesów.
Minusem jest moment zatrzymania (cogging torque), który nie pozwala mu ruszyć przy małej energii dostarczonej do np. śmigła.

Silnik serwo? Typ NEMA ma chyba wyczerpującą kombinację różnych.
  • Odpowiedz
@gonzo91 @OrgStJones Tomek ma wiele twarzy. Raz pisze system magazynowy dla klienta w react i po rest api, innym razem pracuje nad silnikami bezszczotkowymi a jeszcze innym odkrywa kto rządzi światem i że Amerykanie nie lądowali na księżycu. Człowiek orkiestra👍
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Tak dokładnie. Niech mnie ktoś zapyta o cokolwiek z trójfazowych, bezszczotkowych generatorów. Odnośnie ich budowy, proporcji cewek do magnesów, wpływu grubości drutu. Ilości magnesów, amplitudy zmian pola nad cewką.

API też ogarniam. Owszem, Copilot i dostępne modele był bardzo pomocny.

Dlatego też pokazuję, że dysponuję pewną inteligencją która pozwala mi też widzieć giełdę na swój
tom-ek12333 - @Bartekc7: Tak dokładnie. Niech mnie ktoś zapyta o cokolwiek z trójfazo...
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 wcale się nikt nie wybiera. No chyba że USA które planuje misję załogową z lądowaniem w 2027(Artemis III) i Chiny które planują podobną w 2030.
Teraz można każdego o cokolwiek pytać i będzie odpowiedź.
  • Odpowiedz
@Bartekc7: jeszcze co miesiąc dostaje telefon od starego żeby zaczął zarządzać jego majątkiem, który raz jest na lokacie, raz w akcjach a innym razem w funtach. No i przebija bańkę na AI, która nie umie kreski narysować (ale copilota używa do pisania apki w react dla klienta, czego nie rozumiesz?)
  • Odpowiedz
@m-mmmm_marysia wtedy właśnie ai było bezużyteczne bo z tego co pamiętam to czegoś nie umiało i dawało Tomkowi zerowe wartości w tym jego systemie magazynowym. Niestety nie mogę znaleźć tego posta ale powinni go zatrudnić gdzieś w Microsofcie albo dać Nobla skoro między inwestowaniem majątku całej rodziny, rozmowami z profesorami, tworzeniem silników bezszczotkowych i odkrywaniem światowych spisków i intryg ma jeszcze czas klepnąć szybko system magazynowy klientowi.
  • Odpowiedz