Aktywne Wpisy

yahoomlody +123
źródło: temp_file4322187448826232945
Pobierz
Medokin99 +301
#motoryzacja #honda
Jeżeli myśleliście że ostatnio mieliście nie farta to przeczytajcie to.
Wczoraj udało mi się zakupić mój pierwszy samochód, byłem wraz z właścicielem na stacji diagnostycznej, żadnej rdzy, żadnych wycieków, perełka.
O godzinie 19 wróciłem pod blok i zaparkowałem, poszedłem spać a o 6 budzi mnie policja
- dzień dobry, czy jest pan właścicielem hondy?
Jeżeli myśleliście że ostatnio mieliście nie farta to przeczytajcie to.
Wczoraj udało mi się zakupić mój pierwszy samochód, byłem wraz z właścicielem na stacji diagnostycznej, żadnej rdzy, żadnych wycieków, perełka.
O godzinie 19 wróciłem pod blok i zaparkowałem, poszedłem spać a o 6 budzi mnie policja
- dzień dobry, czy jest pan właścicielem hondy?
źródło: IMG_8733
Pobierz

Posiadam mercedesa W212, 2.2D 2004 r. Manual, Kombi, Czarny.
Lubiłem ten samochód, bo był niezawodny, miał dobre wyposażenie jak na samochód ze swojego rocznika. Jeżeli mowa o zawieszenie i wygodę foteli, to jeździło mi się nim o wiele lepiej niż, nowym Audi Quatro, które dostałem jako auto zastępcze, z resztą potwierdziły to wszystkie osoby, które jeździły ze mną i Mercedesem i Audi, ale nie o tym.
Rzecz w tym, że miałem kolizję z nie swojej winy, w sumie niewysoka prędkość, mimo to wystrzeliły poduszki, co jest powodem, dla którego nie opłaca mi się tego auta naprawiać, do tego zablokowane pasy bezpieczeństwa.
Uszkodzenia z przodu wg. mnie małe, zbity mały reflektor, grill tylko lekko pęknięty, a maska w jednym punkcie wgnieciona na wielkość paznokcia.
Wg mnie reszta do zrobienia normalnie u mechanika w rozsądnej cenie, sam się zdziwiłem jak małe są uszkodzenia z zewnątrz, ale biorąc pod uwagę prędkość w trakcie kolizji, to bardziej byłem zaskoczony tym, że poduszki wystrzeliły i pasy się zablokowały.
Działa u mnie cała elektryka, el. fotele w każdą stronę, podgrzewane fotele, czujnik deszczu, podgrzewane lusterka. komputer pokładowy, tempomat, xenony, tapicerkę akurat miałem welurową, kierownica wielofunkcyjna, wymieniam te rzeczy, a możliwe, że to było standardowe wyposażenie takich Mercedesów z tego rocznika, a może mój miał trochę coś powyżej?
Przyznaję, że jest trochę poobijany, w sensie ma rysy na zderzakach ale faktycznie rysy, a nie luźne zderzaki i wgniecenia.
Jakąś widoczną korozję, ale to jest samochód z 2004. Więc jak chcemy kupić taki samochód w idealnym stanie - tu zaznaczam, nie mówię o moim, ale są takie ogłoszenia w stanie "igła" - mówimy o takich samych parametrach:
Rocznik (ja zaznaczyłem od 2003-2005)
Silnik taki sam.
Manual
Kombi
Takie "Igły" są w cenach 12000-18000 zł
Ja nie mam żadnej igły, ale mi ubezpieczyciel zaproponował:
Wartość samochodu przed kolizją, 4700 zł
Wartość wraku 600 zł (przecież ten samochód na złomie będzie warty więcej, bo jest dość ciężki, a co dopiero na części?)
Więc jeżeli sprzedam im "wrak" to dostanę 5300 zł.
Szukam na ogłoszeniach, ponownie rocznik 2004-2005 ten sam silnik, kombi, (nie mogę mieć sedana, ze względu na charakter pracy, ale wiem, że ubezpieczalnie to chyba nie interesuje.)
Link do olx:
https://www.olx.pl/motoryzacja/samochody/mercedes-benz/?search%5Border%5D=filter_float_price:asc&search%5Bfilter_enum_model%5D%5B0%5D=e-class&search%5Bfilter_float_year:from%5D=2003&search%5Bfilter_float_year:to%5D=2005&search%5Bfilter_float_enginesize:from%5D=2000&search%5Bfilter_float_enginesize:to%5D=2400&search%5Bfilter_enum_car_body%5D%5B0%5D=estate-car&search%5Bfilter_enum_condition%5D%5B0%5D=notdamaged
W kwocie jakiej proponuje mi ubezpieczalnia, mieszczą się same uszkodzone samochody, z tym, że nawet sam właściciel auta przyznaje się co jest do zrobienia. Filtrowanie ceny od najniższej:
Pierwsze dwa z brzegu przykłady to są samochody z uszkodzonym rozrządem.
Kilka następnych droższych już od ceny 6-7 tysięcy, właściciel podaje, że w aucie potrzebne są naprawy, np. miechy, i inne.
Jak mam podziałać z tą ubezpieczalnią, żeby mi chociaż należycie wypłacili tyle, żebym mógł kupić podobny samochód ale nie mniej niż te chociaż 7.800 zł?
Z góry dziękuję za porady, przecież to jest jawne granie w c---a z wyceną rynkową, ubezpieczalnia podaje sobie wartość uszkodzonych aut jako wartość rynkową sprawnego samochodu, a ja mam się bujać z nimi?
#mercedes #ubezpieczenia #ubezpieczenie #szkodacalkowita #odszkodowanie #samochody #motoryzacja
Masz dwie opcje:
1. Skorzystanie z jakiejś agencji pomagającej z odszkodowaniami, typu Helpfind, Takecare czy temu podobne. Zazwyczaj biorą sobie jakiś z góry ustalony procent od szkody.
2. Walka samemu. Wtedy ogarniasz temat rzeczoznawcy, prawnika i oni już Cię pokierują.
Btw. jak to 2004r to to nie W212 tylko W211.
Ale w tym przypadku to nie zmienia w ogóle sytuacji.
Oni mi proponują pieniądze, za które jestem w stanie kupić najwyżej taki sam samochód, ale z uszkodzonym rozrządem, a mój samochód był sprawny technicznie.