Aktywne Wpisy

Zamówiłem dwie koszulki to po pierwsze. Do domu i dajmy na to, na trening.
Druga sprawa, udało sie jeszcze złapać na promce.
#sebcel
Druga sprawa, udało sie jeszcze złapać na promce.
#sebcel
źródło: zrzut_ekranu
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: zrzut_ekranu
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mirki, generalnie też założyłem sobie reku (ale nie spiąłem kanałami - obecnie nie uruchomione), więc nie piszę jako przeciwnik.
Zastanawiają mnie faktyczne osiągi przy odzysku ciepła. Na załączonym obrazku lux, nic tylko brać.
Tylko tak po chłopsku, zakładając z perspektywy wymiennika z wszystkich 4 kierunków strumienie są równe, to wydaje mi się że oddawanie ciepła w przypadku braku strat powinno wyglądać następująco:
- do wymiennika wpada powietrze o temp. 27 st. C z budynku oraz 8 st. C z zewnątrz. Różnica temperatur wynosi 19 st. C, więc z idealnego wymiennika na zewnątrz budynku oraz do środka powinny WYCHODZIĆ strumienie powietrza o ok. 18 st. C.
- przy wymianie powietrza "delta" nawiewu-wywiew powinna być zbliżona do "delta" czerpnia-wyrzutnia
Na załączonym obrazku domowego rekuperatora mamy jakieś nadmiarowe zyski. Błąd wskazań, zła lokalizacja czujników? Może mechanika płynów ma jakieś wytłumaczenie? Pytam się serio, bo wygląda to za dobrze. A w praktyce idealne wymiany powietrza byłyby możliwe przy zerowym strumieniu, a znając rozmiary wymienników coś za mała powierzchnia jak na mój gust aby osiągać takie wyniki.
źródło: 642134426d615255f34150f476e41558381bea3031cd6b7c4409da623d421746
Pobierzwywiewasz cieple i wilgotne powietrze które ma dużo więcej energii w sobie niz powietrze suche z zewnatrz
Do tego trzeba dorzucić ciepło utajone z wykroplenia wilgoci (jeżeli nie ma odzysku wilgoci).
No i nie wiadomo jakie są strumienie przepływu.