Wpis z mikrobloga

Jako osoba, która ma prawdziwy autyzm brzydzę się takimi ludźmi jak Mentzen. W ostatnim czasie autyzm stał się bardzo modną diagnozą, niestety. Psychologowie/Psychiatrzy zwęszyli interes więc klepią diagnozę każdemu zainteresowanemu, a zwykli ludzie zwęszyli okazje na poczucie się jakimś wyjątkowym i kolejne zwrócenie uwagi na siebie oraz wyróżnienie się z tłumu. I tak nie da się tej diagnozy w żaden obiektywny sposób zweryfikować, to nie zawał serca że masz obiektywne badania laboratoryjne albo EKG, które potwierdzą jednoznacznie diagnozę.

Wiecie jak wygląda prawdziwy autyzm? U mnie to była walka, żebym w ogóle zaczął mówić. Zacząłem dopiero gdy miałem 6-7 lat. Warto dodać, że ja mam jedną z "lżejszych" form autyzmu dlatego prawdopodobnie w ogóle to się udało. Rzygać mi się chce jak widzę że teraz każdy dynamiczniak jak Mentzen diagnozuje sobie autyzm. Jeszcze bardziej rozbawiło mnie, że autystą jest też popularny raper "MATA". Już to widze, autyści co od dziecka są najpopularniejszymi dzieciakami w szkole i potrafią występować przed setkami tysięcy publiczności bez żadnego zawahania i zająknięcia.

Całe życie byłem wykluczony z relacji międzyludzkich, odebrało mi to szansę na wszystko. Nigdy nie potrafiłem rozmawiać z rówieśnikami, stroniłem więc od nich i zamykałem się w swojej własnej głowie. Nigdy nie potrafiłem zrozumieć co mają na myśli, o co im chodzi, co mnie frustrowało i często wywoływało u mnie dziwne reakcje, które wyzwalały napady śmiechu i salwy drwin ze mnie całymi latami edukacji.

Jako autystyk spotkałem wielu innych prawdziwych autystów. Wielu z nich nie odezwało się aż do dzisiaj. Są dorośli i nadal nic nie mówią poza jakimiś sporadycznymi prostymi komunikatami. Jak przebywasz z prawdziwym autystom to wystarczy minuta rozmowy z taką osobą ewentualnie 5-10 minut poprzebywanie z nią razem w jednym pomieszczeniu, wśród ludzi żebyś już wiedział że ta osoba ma autyzm. Teraz skonfrontujcie sobie to z takim Matą albo Mentzenem, którzy są tak bardzo autystyczni że gdyby wam o tym nie powiedzieli to w życiu byście nawet nie pomyśleli, że mogą mieć "autyzm".

Przykro się na to patrzy, przez takich patocelebrytów i atencjuszy z autyzmu zrobiła się taka śmieszna i delikatna choróbka. Tymczasem dla prawdziwych autystyków jest to piekło, które doprowadza życie do ruiny.

Normictwo dla atencji zrobi z siebie nawet przegrywa. Co za ironia losu

#autyzm #asperger #depresja #zalesie #przegryw #medycyna #psychologia #patologiazmiasta #polityka
uzaleznionyodsmutku - Jako osoba, która ma prawdziwy autyzm brzydzę się takimi ludźmi...

źródło: image

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uzalezniony_od_smutku: Trochę w tym winy samego community niestety, prezentowanie autyzmu jako następnego kroku w ewolucji czy przypisywanie go każdemu geniuszowi i doszukiwania się obecności w spektrum u każdej "fajnej" postaci w popkulturze robi swoje. Ja słyszałem odwrotnie niż ty, o lekarzach nie stawiających diagnozy z... Zazdrości.
Ale też nie przesadzaj z tymi diagnozami, autyzm objawia się różnie
Nessiterasrhombopteryx - @uzaleznionyod_smutku: Trochę w tym winy samego community ni...

źródło: 1000002077

Pobierz
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: Wyjdź ze swojej głowy i przestań oceniać wszystko przez pryzmat czy to tobie się podoba. To jest coś większego niż twoje podobanie się, coś dużo większego od ciebie, cały system. Jesteś jego częścią, ale jednocześnie masz dla tego systemu marginalne znacznie.
Autyzm jest różny, a autyzm to nie jedyna cecha, która cię określa. Choćby taka różnica jak IQ 70 i 150.
Autysta może mieć dość ciężki autym, ale być szczególnie inteligentny
  • Odpowiedz
@Nemayu: Sam autyzm to ciekawe zagadnienie, dawniej były to różne schorzenia, teraz jedno, a są sugestie aby znowu podzielić. Jest też masa problemów społecznych, czy wychowawczych dających w pewnych dziedzinach podobne wrażenie dla otoczenia jak autyzm - dobrym przykładem jest zespół szklanego dziecka.
Autyzm staje się swoistą tarczą i śmietnikiem. Nie pasuje do podstawowych wytycznych? To do kubła z nieneurotypowymi. Podobnie jak to napisał @uzalezniony_od_smutku, aspergerowcy z mediów
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: TO NIE BYŁ PRAWDZIWY AUTYZM! No sorry typie, ale patrząc na to, co piszesz, można posłużyć się twoim własnym cytatem w odniesieniu do ciebie:

W ostatnim czasie autyzm stał się bardzo modną diagnozą, niestety. Psychologowie/Psychiatrzy zwęszyli interes więc klepią diagnozę każdemu zainteresowanemu, a zwykli ludzie zwęszyli okazje na poczucie się jakimś wyjątkowym i kolejne zwrócenie uwagi na siebie oraz wyróżnienie się z tłumu.
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: Masz jakieś fascynacje? Liczby? Języki? Musk czy Mentzen też mieli problemy z komunikacją, o czym nawet mówi w tym wywiadzie, ale woleli nad tym pracować zamiast shitpostować na #przegryw

Sam kojarzę jednego autystę, który ma 30+ lat i nie potrafi skleić zdania, wydziera się. Idąc twoim tokiem myślenia, to ty nie masz autyzmu.

Brzydzić powinieneś się Kaczyńskim, który chce gnoić takich jak Ty. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
czyli każdy kto ma lżejsza formę autyzmu niż ty to nie autyzm,

@Rudz1elec: ta lżejsza forma autyzmu to kręcenie codziennych vlogow na tiktoku, rozkręcenie własnej firmy, kręcenie reklam piwa, napisanie książki, wielokrotne spotkania z wyborcami i tak od wielu lat? xD

Czy istnieje rzecz której nie da się wmówić wykopkowi? xD
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: namawiałbym kolegę do skupienia się na bardziej konstruktywnych działaniach od tego typu gatekeepingu.
Rozumiem, że autyzm powoduje że trudno Ci czuć empatie do innych ale tym wyśmiewaniem ludzi których autyzm Ci nie odpowiada dokładasz swoją cegiełkę do ciemiężenia innych. Czy taki jest Twój cel?
Może i memcen nie ma autyzmu, ale Twoja wypowiedź jest wymierzona w dużo więcej osób niż tylko tego jednego gościa.
  • Odpowiedz