Aktywne Wpisy

donfallo +392
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
WolnyBLN +21
Mąż chyba nie jest najostrzejszym ołówkiem w piórniku XD
źródło: 1000006325
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3928261465375855313
Pobierz
źródło: 1000006325
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#tajwan #chiny #japonia #podroze
Chiny północno-wschodnie to zwierzyna, możesz się tam poczuć tak jak polak jadący przez biedne wioski cygańskie na Słowacji.
Chiny południowo-wschodnie to już bardziej cywilizacja i rozwój ale wciąż widać mentalność Chińczyków.
Tajwan to zdecydowanie bliżej mentalnie do Korei czy Japonii. Dodatkowo większa szansa że na uśmiech, chęć pomocy i pokazanie kraju z dobrej strony.
@u_k1: Pisałem o Pekinie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jednak xD
źródło: IMG_0138
PobierzJeszcze jedno mnie nurtuje. Rozwój technologiczny. Wszędzie trąbione jest, że Shenzhen, Chongqing czy Szanghaj to ultranowoczesne miasta. Potem odpalam jakiś film na YT i ludzie zachwycają się... robotami do robienia kawy, e-zamówieniami w knajpach (+ odbiór) i autonomicznymi taksówkami. Czy ten cały rozwój. technologiczny Chin to nie jest trochę PR / wydmuszka? Płacenie twórcom internetowym, żeby wychwalali Chiny.
Myślę
Napisze to tak:
- chiny są rozwinięte ale nie ich społeczeństwo, widać że ten przeskok był za duży z kraju zdominowanego przez fabryki smrodu czyli robotniczego na rozwinięty kraj
- chiny mają ogromny PR
- ale z drugiej strony widać i czuć ten rozwój, ogromne miasta, ogromne sieci metra, pociągi 300km/h+, dworce wielkości
A da się żyć bez WeChat w Chinach? Bo też słyszałem różne opinie xD ale raczej, że bez WeChat jak bez ręki. Na szczęście chyba mam kogoś, kto by mnie mógł polecić.
Może te kontrole wynikają pośrednio z tego co pisałeś wyżej - za dużo migrantów z obszarów wiejskich, trzeba ich trzymać za mordy xD
@u_k1: da się da, nie wiem czy już to "odblokowali" ale ogarnięcie białą kartą (czyli europejczyka) płatności przez WeChat to wyzwanie, tu prędzej AliPay
bardziej