Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś kto był na Tajwanie i w Chinach kontynentalnych? Jestem zaskoczony jak podobni (mentalnie) są ludzie z Japonii i Tajwanu. Ciekawy jestem jak ci z kontynentu. Trochę poczytałem, ale może ktoś był w tych krajach i ma własne porównanie?

#tajwan #chiny #japonia #podroze
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@u_k1: ja byłem

Chiny północno-wschodnie to zwierzyna, możesz się tam poczuć tak jak polak jadący przez biedne wioski cygańskie na Słowacji.
Chiny południowo-wschodnie to już bardziej cywilizacja i rozwój ale wciąż widać mentalność Chińczyków.

Tajwan to zdecydowanie bliżej mentalnie do Korei czy Japonii. Dodatkowo większa szansa że na uśmiech, chęć pomocy i pokazanie kraju z dobrej strony.
  • Odpowiedz
@u_k1: za prawie pół roku znowu lecę na jakiś czas do Tajwanu i na powrocie zatrzymam się na jeden dzień w Pekinie, głównie tylko żeby zrobić zakupy - już jestem wkur**** tym Pekinem
  • Odpowiedz
@u_k1: napisałbym to w gorszy sposób więc wykorzystam AI

W Pekinie wielu migrantów z obszarów wiejskich, którzy nie posiadają pełnych praw miejskich (hukou), żyje w trudnych warunkach i nie jest obytych z miejskim stylem życia. To powoduje, że ich zachowanie bywa niekulturalne, pchają się i są postrzegani jako chamscy. Migranci często wykonują niskopłatne prace i są wykluczeni z niektórych usług społecznych, co prowadzi do frustracji. Pekin jest bardzo zatłoczony, a
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Andczej: o, czyli pokrywa się z tym co czytałem. Ciekawe, dzięki!

Jeszcze jedno mnie nurtuje. Rozwój technologiczny. Wszędzie trąbione jest, że Shenzhen, Chongqing czy Szanghaj to ultranowoczesne miasta. Potem odpalam jakiś film na YT i ludzie zachwycają się... robotami do robienia kawy, e-zamówieniami w knajpach (+ odbiór) i autonomicznymi taksówkami. Czy ten cały rozwój. technologiczny Chin to nie jest trochę PR / wydmuszka? Płacenie twórcom internetowym, żeby wychwalali Chiny.

Myślę
  • Odpowiedz
@u_k1: przeskok technologiczny jest widoczny, może Pekin nie jest tego dobrym przykładem ale wymienione przez Ciebie miasta już tak.

Napisze to tak:
- chiny są rozwinięte ale nie ich społeczeństwo, widać że ten przeskok był za duży z kraju zdominowanego przez fabryki smrodu czyli robotniczego na rozwinięty kraj
- chiny mają ogromny PR
- ale z drugiej strony widać i czuć ten rozwój, ogromne miasta, ogromne sieci metra, pociągi 300km/h+, dworce wielkości
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Andczej: na Tajwanie już byłem i mi się mega podobało. Chętnie bym wrócił kiedyś.

A da się żyć bez WeChat w Chinach? Bo też słyszałem różne opinie xD ale raczej, że bez WeChat jak bez ręki. Na szczęście chyba mam kogoś, kto by mnie mógł polecić.

Może te kontrole wynikają pośrednio z tego co pisałeś wyżej - za dużo migrantów z obszarów wiejskich, trzeba ich trzymać za mordy xD
  • Odpowiedz
A da się żyć bez WeChat w Chinach?

@u_k1: da się da, nie wiem czy już to "odblokowali" ale ogarnięcie białą kartą (czyli europejczyka) płatności przez WeChat to wyzwanie, tu prędzej AliPay

ale raczej, że bez WeChat jak bez ręki. Na

bardziej
  • Odpowiedz