Wpis z mikrobloga

Mirki jakie inteligentne włączniki, które zmieszczą się do potrójnej puszki elektrycznej? Jedna potrójna ramka. Najlepiej, żeby było to na Zigbee albo Matter. #smarthome #homeassistant #inteligentnydom.

Układ dwóch potrójnych ramek:
- [1] Wł. podwójny | [2] Wł. schodowy podwójny | [3] Wł. podwójny
- [1] Wł. pojedynczy | [2] Gniazdko prądowe | [3] Wł. podwójny

Znalazłem takie:
https://wylaczniki-dotykowe.pl/#configurator_section
a_m - Mirki jakie inteligentne włączniki, które zmieszczą się do potrójnej puszki ele...

źródło: image

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a__m: włączniki dopuszkowe wg mnie bez sensu. Idź w jakieś żarówki ZigBee i olej puszki:) jak masz kasę to Philips hue śmiga super. Jak zależy ci na włącznikach klasycznych to masz wall switche. Mega opcja z bistabilnymi łącznikami i scenami hue.
  • Odpowiedz
Idź w jakieś żarówki ZigBee i olej puszki:)

@or4nge: @a__m no właśnie zależy co kto chce robić - jak tylko włączyć/wyłączyć - to elektronika w puszce jest o wiele sensowniejsza, bo żarówki sobie wstawisz (albo/i sam żyrandol) jakie chcesz, ile chcesz, i tanio wymienisz, i zmienisz jak ci się znudzi. A sterowanie - zostanie.

Żarówki z wbudowanym sterowaniem mają sens, jak chcesz ściemniać, zmieniać barwy i robić bajery. Tyle
  • Odpowiedz
  • 2
@a__m Problemem jest głębokość a nie krotność. Wsadź głębsze puszki jak możesz.
@or4nge ale tymi żarówkami też musisz sterować a przekaźnik dopuszkowy pozwala użyć każdego pstryczka jaki ci pasuje stylistycznie, każdej żarówki zarówno zwykłej elektrycznie jak i smart zdalnie. Robi to co philipsowy wall switch i więcej. I taniej.
  • Odpowiedz
@a__m: bez problemu wciśniesz mini oxt, mają wersje obsługującą od 1 do 4 przycisków, wersja na zigbee działa z home assistant. Mam takich sporo w domu, ładnie działają od 2 lat bez problemów.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@hrumque @dran2 @lobo

Dzięki za wypowiedzenie się w temacie. Nie mam możliwości pogłębienia istniejącej puszki elektrycznej. Muszę zachować układ, który podałem w moim komentarzu zaraz pod głównym wpisem.

Miejsca pomiędzy puszką (są w niej kable) a włącznikiem mam na około 2cm. To co chciałbym osiągnąć to jak największą niezależność względem chińskich chmur. Jeśli jest opcja rezygnacji z Tuya na rzecz np Matter to byłoby idealnie.
  • Odpowiedz