@Faggio: Steam to chyba jedyny "dobry" monopol, ale nie osiągnęli tego przez antykonsumenckie podejście, tylko po prostu konkurencja w------a się na ryj.
@Faggio: tu dla porównania inny materiał o tym urządzeniu który jest lepiej zrealizowany poruszane są plusy i minusy, poruszana jest trochę przestarzała specyfikacja, poruszana jest kwestia gier z antycheat itp. Gabecube ostatecznie wydaje się być fajnym urządzonkiem sam mam zamiar kupić jak będzie dobrze wycenione, no ale jednak widzę pewną nieścisłość w zachowaniu streamerów Kiszak i Tamae którzy dosłownie zassali korporacyjnego fiuta.
@Faggio: Nie miałem zamiaru bronić znawców w moim poście i wyraziłem tylko swoją opinię, nie od dziś wiadomo, że rumun&spółka nagrywają tendencyjne materiały i jedyna "słuszna" opinia w mainstreamie mówi, że Steam wygrywa. Kolebka ludologii rzadko kiedy stawia się w kontrze do opinii z mainstreamu i mam szczerą nadzieje, że areczek wspomni pare razy o ubi w swoim materiale na temat Gabecube. Sprawdzę z ciekawości. ( ͡°͜ʖ
@WujekDoggi: to, że dużo osób kreuje się na #pcmasterace i plują na konsole bo słaba a niedawno robiło przesiadke z gtx 1650 na jakieś dolne rtxy to wszyscy już wiemy. Mnie nawet nie przeszkadza, że urządzenie jest słabsze od konsol które są na rynku od pięciu lat jeśli będzie dobrze wycenione bo naibardziej z tego wszystkiego podoba mi się jego otwartość. Choć już teraz dużo osób łyknęło bezrefleksyjnie
Ja tam lubię steama ale też trzeba powiedzieć, że oni biorą 30% z gry czyli ktoś sobie robi grę za 100 zł to 30zł bierze steam za każdą sprzedaż + trzeba opłacić podatki i tak dalej więc do twórcy jeśli trafia połowa to będzie dobrze. Nie muszą powiedzieć że Valve przez to wszystko dosłownie pływa sobie w gotówce xd
@tubkas12: Tyle samo bierze też Microsoft, bierze też Sony i kolejny
@Antihero: Tylko w przypadku konsol to przeważnie było tak, że kupowałeś konsolę taniej, często poniżej kosztów produkcji i w dodatku kiedyś bo teraz to już nie działa, miałeś też porządne certyfikacje gier. A steam to jednak ostro leci bo oni prostu biorą dużą działkę z gier i poza platformą nic nie dają. Nie dziwię się że każdy większy producent próbował uciekać od steama i też się nie dziwię, że to
No teraz konsole to tylko drożeją, co jest unikatowe dla tej generacji konsol. W przypadku konsol, żeby pograć w multi musisz kupić Xbox Live/PS+, a w dzisiejszej cenie abonamentu złapiesz indyka na premierę, albo kilka gierek na promkach.
@Ch0senIndygo: obecna generacja konsol ssie pałę i nie będę jej bronił, a sony wyciska fanboyów jak cytrynki.
No nie jest to zbyt legalne i myślę, że bardziej prawo tego zabrania. Lobbowania
@Ch0senIndygo: Ja jako konsument valve nawet lubię, mam steam decka i tak dalej, ale valve jest drapieżną firmą po prostu i nie daj boże żeby valve zostało monopilistą takim całkowitym. 30% to jest dla mnie naprawdę nieuczciwy procent, 10, góra 20% jest ok, ale 1/3 zabierać to jest bezczelne jednak. Jako platforma masz koszty związane z infrastrukturą i zrozumiałe jest to że musisz zarabiać ale tutaj masz sytuację że Valve
do dzisiaj dla mnie jest niepojetym jak ktos moze bronic tego molocha, która przetarł szlaki dla całej patologii modern gamingu
@Eugeniusz_Zua: wchodzi nowa generacja graczy dla których pewne rzeczy są normalne bo nie pamiętają jak było wcześniej, ale tak, jak patrzysz historycznie to chyba steam zapoczątkował modę na modern gaming "nie będziesz nic posiadał i będziesz szczęśliwy". jeśli zdechną konsole to posiadanie gier też przeminie.
@tubkas12: no ja pamietam jak jeszcze wszelkie redaktorki w cd-action sie rozpływali jaka to przyszłość będzie fajna, a gry tańsze bo odpadną koszta dytrybucji XD
#kiszak
źródło: Polish_20251114_194327484
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
I najpopularniejsza wśród użytkowników Steama
źródło: G5sCVYGagAAPd6s
Pobierz@Ch0senIndygo: Steam to firma rodzinna, a pozostałe molochy są na smyczy shareholdersów
@tubkas12: Tyle samo bierze też Microsoft, bierze też Sony i kolejny
@Ch0senIndygo: obecna generacja konsol ssie pałę i nie będę jej bronił, a sony wyciska fanboyów jak cytrynki.
@Eugeniusz_Zua: wchodzi nowa generacja graczy dla których pewne rzeczy są normalne bo nie pamiętają jak było wcześniej, ale tak, jak patrzysz historycznie to chyba steam zapoczątkował modę na modern gaming "nie będziesz nic posiadał i będziesz szczęśliwy". jeśli zdechną konsole to posiadanie gier też przeminie.