Wpis z mikrobloga

Cześć! Po latach planuje podejść do matury rozszerzonej w biologii i chemii w 2027 roku, a cały ten ponad rok chciałbym poświęcić na naukę. Tylko nie do końca wiem z jakich materiałów korzystać.

Co do książek, to chyba zwykłe podręczniki z Nowej Ery do poziomu rozszerzonego wystarczą? (Jest sens w ogóle przerabiać poziom podstawowy?)

A co do ćwiczeń z obu przedmiotów, to co byście mogli polecić? Na pewno strona BiologHelp byłaby pomocna + wszelkie możliwe arkusze od CKE.

Mój cel to >70% z tego i tego.

#matura #biologia #chemia #lekarski
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GibkiRysiu: z biologii podręcznik z nowej ery + rozwiązywanie zadań maturalnych z kluczem po każdym temacie.
Jak nie ogarniasz jak, to dobrze sobie wziąć chociaż kilka godzin korepetycji, żeby nauczyć się jak tworzyć odpowiedzi.
Podręcznik z chemii, to totalne syf i nie da się z niego nauczyć. Możesz próbować jakieś kanały na yt/kursy, a najlepiej korepetycje.
  • Odpowiedz
@Kieres: A jak sie uczyc technicznie samej biologii? Tzn. w przypadku matematyki mam wyuczny ze szkoly schemat. Jest mało teorii - ucze się jej, wykonuje zadania, uzupelniam wiedze. W przypadku biologii? Jest przeogrom materiału, ilośc definicji jest kosmiczna. To trzeba miec mozg pod rycie na pamiec? Uzywanie mnemochetchnik?. Nie mam pojecia jak skutecznie sie za to zabrac a mam 5 miesiecy na nauczenie - to moja ostatnia szansa zeby isc
  • Odpowiedz
@oliwier543543: mi się najlepiej uczyło poprzez tworzenie notatek.
Czytasz temat w podręczniku -> robisz na podstawie tego notatkę -> ćwiczysz na zadaniach maturalnych dany temat, np. biologhelp.pl
Generalnie na maturze musisz przede wszystkim zrozumieć dany mechanizm/zasadę działa, mniej jest pytań z suchej teorii.
A co do ilości materiału, to na lekarskim w miesiąc masz więcej szczegółowego materiału do wykucia na pamięć, niż te 3 podręczniki z biologii.
  • Odpowiedz
@Arturr99: czyli jestes jeszcze przed napisaniem? uwazasz ze 5 miesiecy od 0 to sensowny czas na wynik +- 75%? czy to rzucenie sie z motyka na slonce? (wiadomo, zalezy ile godzin, jakie predyspozycje - ale powiedzmy duze zaangazowanie, brak talentu ani antytalentu do nauki)
  • Odpowiedz