Wpis z mikrobloga

Niedawno ukończony kolejny projekt na zamówienie: drewniane pudełeczko na pióro ozdobione przedstawieniem Murasaki Shikibu, japońskiej pisarki i poetki żyjącej na przełomie X i XI wieku, autorki dzieła uznawanego za pierwszą nowoczesną powieść - Genji monogatari (Opowieść o Genjim). Wnętrze pudełka wyklejone w całości zielonym filcem, z przodu metalowe zapięcie.

Więcej moich szpargałów twórczych tradycyjnie na #apaturiart ()

#handmade #rekodzielo #diy #hobby #chwalesie #pracowniaapaturium i trochę #kaligrafia #piorawieczne
Apaturia - Niedawno ukończony kolejny projekt na zamówienie: drewniane pudełeczko na ...

źródło: Murasaki

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apaturia: super wygląda! Taka "schludna" i oszczędna w formie. Świetnie uchwycony japoński styl. I widzę, że działalność się "profesjonalizuje"? :) Trzymam kciuki!
  • Odpowiedz
  • 1
@Majku_: Dziękuję :) Projekt skrzyneczki został przygotowywany we współpracy z zamawiającą - na wieczku znajduje się fragment XVII-wiecznego portretu Murasaki namalowanego przez Tosę Mitsuokiego.
  • Odpowiedz
@Apaturia: to tym bardziej fajnie, że trafiła się ogarnięta klientka :) Jakie ja dzisiaj dostałem wytyczne od klienta, to aż musiałem usiąść i przemyśleć, jak mu wybić z głowy te pomysły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A ilustracja, jej charakter, znakomicie koresponduje z prostotą całej skrzynki. Chociaż przyznaję się bez bicia, nie jestem znawcą ani entuzjastą japońskiej sztuki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale
  • Odpowiedz