Wpis z mikrobloga

Ale mi się coś ze smakiem zmienilo, albo od roku-dwoch pomidory w puszkach mutti (obojetnie czy cale czy posiekane) smakują duzo bardziej wytrawnie, a te siekane to w ogole jakby je siekali ze wszystkim bez uprzedniego uczyszczania z ogonkow.

Jakj wezme polskie malinowe (a lato bylo do bani i tak), zdejmę skore, wyjmę nasiona, potem to posiekam i zredukuje na odrobinie oliwy z czosnkiem i zblenduje, no to to jest 10x słodsze niż ta pulpa z mutti po zredukowaniu.

#jedzenie #gotowanie #gotujzwykopem #pomidory #mutti
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pasta_alla_carbonara Nie zwróciłem uwagi na to czy są mniej słodkie, ale na pewno słodsze od "krajówki". No a dobry pomidor jak go nie wychłodzisz, usuniesz gniazda nasienne i zostawisz tylko miąsz to po lekkiej redukcji bajka.
  • Odpowiedz
@Viking-: świeży nie będzie nigdy lepszy chyba, że będziesz go długo gotował i to nie koniecznie. Bo właśnie te z puszki już są poddane obróbce termicznej i leżą długo we własnym sosie, do tego pakowane są wtedy kiedy jest na nie sezon czyli na starcie mają najwięcej smaku.

A co do pomidorów mutti to też mi się wydaje, że się popsuły.
  • Odpowiedz
@Viking-: Wciąż musisz go poddać obróbce termicznej by "wydobyć"(uwolnić do łatwo przyswajalnej postaci) kwas glutaminowy. A te z puszki, czy z przetworów zawsze trafiają do skupów w okresie kiedy są najbardziejn dojrzae.
  • Odpowiedz
@Inozythol: ale wg mnie nie sa “slabsze”, tylko bardziej wytrawne, dalej o intensywnym smaku. Rodzime malinowe po jakiejs 45min obrobce termicznej wydaja mi sie duzo bardziej slodkie i lekko kwaskawe, a taki wlasnie pomidor powinien byc. W tych mutti juz dawno tego nie czuje, moze gorzej je oczyszczaja i jest wiecej łodyg, no idea.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: Nie wiem, jak dostaje pomidory od znajomego z roboty albo z domu od znajomego matki to są tak dobre, że można się rozpłynąc jedząc z sama solą i tu nie ma nic dziwnego. Natomiast mutti używam od dawna i jeszcze w lecie jak robiłem leczo to szło tego po 4 puszki tygodniowo. Zrobiłem dwa razy ostatnio i bez względu na to, że może świeże warzywa już nie są tak
  • Odpowiedz