Wpis z mikrobloga

FLAC vs MP3 320 vs MP 128

Plik FLAC został nabyty z Tidala (w nie do końca legalny sposób ( ͡° ͜ʖ ͡°)) a następnie skonwertowany za pomocą narzędzia AIMP Audio Converter.

Z tego co można wyczytać w internetach ludzkie ucho nie słyszy powyżej 20kHZ co daje sporo do myślenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wnioski po odsłuchu na ślepo:

O ile MP3 128kbps można od razu rózróżnić po kolosalnie niższej jakości detali i braku głębi (widać to doskonale na wykresie) o tyle MP3 320 w starciu z FLAC to przynajmniej dla mnie - absolutna zgadywanka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tej mitycznej przewagi bezstratnego formatu trzeba po prostu doszukiwać się na siłę - zagłębiać się w szczegóły przy prawie maksymalnej głośności wtedy rzeczywiście coś tam można usłyszeć ale czy takie podejście ma w ogóle sens?

MP3 z najwyższym bitratem zajmuje praktycznie 3x mniej niż FLAC i wystarczy do szczęścia przeciętnymu zjadaczowi chleba słuchającego w różnorakich warunkach - na mieście w dokanałówkach czy podczas jazdy w samochodem.

FLAC jest dla totalnych purystów xD

Trzeba pamiętać że dzisiejsza konwersja do MP3 jest dużo dużo lepsza niż kiedyś bo stawia się na jakość a nie na jak najmniejszy rozmiar pliku jak to bywało na początku nowego stulecia.

#flac #mp3 #audio #audiovoodoo #audioboners #muzyka
Larsberg - FLAC vs MP3 320 vs MP 128

Plik FLAC został nabyty z Tidala (w nie do końc...

źródło: FLAC

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Larsberg: No nie wiem, mi 24bit, 192k r---------a łeb, dźwięk idealny.
Tylko trzeba jeszcze mieć sprzęt, który to ogarnie.
Mam słuchawki planarne Fiio FT7 i to jest niebo a ziemia w porównaniu ze wszystkimi dynamicznymi jakie miałem. Niestety przy takim sprzęcie każde zniekształcenia są słyszalne, dlatego też warto mieć właśnie maksymalną jakość.

Jeszcze jedna rzecz - Windows potrafi trochę zmienić dźwięk, dlatego korzysta się z exclusive mode na tidalu.
  • Odpowiedz
@Larsberg: tidal ma troche rzeczy w takim formacie, ale prawdę powiedział, trzeba mieć słuchawki albo głośniki które są w stanie wysrać masę detali, np właśnie jakieś planarne jak te ft7, z drugiej strony kontent który jest znacznie gorszej jakośsci na takich słuchawkach będzie przeszkadzał, ja sam zacząłem np doceniać to jak youtuberzy mają ogarnięte fajnie audio bo na tego typu słuchawkach filmików ze słabym audio nie da się oglądać bo
  • Odpowiedz
@Larsberg: Półtorej roku temu zrobiłem porównanie do FLAC różnych formatów stratnych.
OPUS, AAC, OGG, MP3. Jakość tych plików dobrana tak, aby miały tyle samo kilobajtów co MP3 w 128 kbps.

Jest to kilku-sekundowy fragment z jakiegoś utworu.

Wnioski mam takie, że applowski koder AAC (qaac) najlepiej sobie radzi z kompresją, podobnie jak OPUS, tylko że OPUS nie wspiera 44.1 kHz (ale 24 kHz, 48 kHz, 96
rukh - @Larsberg: Półtorej roku temu zrobiłem porównanie do FLAC różnych formatów str...

źródło: 639cc838f372bf895bf354252611a3797900776058d661e4aefdab2cbbc54e6c

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@rukh: Ale ktoś dziś konwertuje mp3 do śmiesznego 128kbps? To było w czasach odtwarzaczy mp3 żeby upchać jak najwięcej utworów na małej pamięci. Między 320 a 128 jest przepaść.
  • Odpowiedz
  • 0
@Larsberg Tak, ale łatwiej zauważyć różnice w większej kompresji.
W 256 kbps AAC/OPUS upchasz podobną ilość informacji co w 320 kbps MP3
  • Odpowiedz
  • 0
@Larsberg W AAC też nie przekraczasz tych 20 kHz, chyba że wymusisz przy kompresji by te informacje zachować.

OPUS wspiera próbkowanie 48 kHz - ale tu nie ma tak wielkiej różnicy przy kompresji, jak dobór stopnia kompresji. Te 48 kHz do odsłuchu nie robi większej różnicy niż 44.1 kHz, które masz w większości plików MP3.

OPUS i AAC przy tym samym Bitrate co MP3, upakują więcej informacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@rukh: Ja konwertuje teraz wszystko do MP3 320kbps CBR (stały bitrate) z racji mnieszych rozmiarów i kompatybilności bo FLAC jest w trybie VBR (zmienny bitrate) przez co na niektórych urządzeniach jak radio samochodowe niektóre pliki w VBR nie chcą się odtwarzać.

1 plik MP3 320 = 10 MB.

10 tysięcy plików i robi się 100 GB a muszę to wszystko upchać na pendrive ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz