Wpis z mikrobloga

#nfz #lekarz
Prosty sposób poprawienia jakości NFZ. Płacimy, wymagamy.

Możliwość oceny lekarza po wizycie przy użyciu mObywatel.
Ocenialibyśmy jakość, szacunek do pacjenta czy punktualność.

System gwiazdkowy.
Możliwość też wystawiania komentarzy (moderowane na wulgaryzmy).

Słabym lekarzom kontrakty byłyby z automatu rozwiązywane przez NFZ z winy lekarza.

Wymusiłoby to przynajmniej pewną poprawę.
I nie mówcie, że zaczną rezygnować z pracy w szpitalach bo teraz zaczynają wchodzić masowo absolwenci z czasów PiS.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@brygadzistausmiechnietejpolski @niktopan tylko trafność diagnozy. W rodzinie mam przypadek, gdzie latają od lekarza do lekarza, kazdy mowi co innego, a potem wychodzi że żadna z ich diagnoz nie ma pokrycia w rzeczywistości, a leczenie nie dziala. Za to kasę za prywatną wizytę kasują podwójnie, bo na pierwszej zlecaja znów te same badania.
  • Odpowiedz
  • 0
@brygadzistausmiechnietejpolski tam pisze tylko mały procent pacjentów te komentarze względem dużej części pacjentów.
Dodatkowo, można warzyć średnią i ktoś kto często negatywnie ocenia mógłby mieć mniej ważny głos przy liczeniu średniej.

Takie rozwiązania są w wielu branżach i działają.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hrjk trafność dniagnozy mogłaby też być w jakiś sposób oceniania. Przynajmniej jeśli była zła i jest to potwierdzone, w przypadku dużej ilości można rozwiązywać kontrakty.
  • Odpowiedz
@niktopan: byłem w poprzednim tygodniu w szpitalu na operacji. Spędziłem tam 3 dni. Było świetnie. Lekarze konkretni, informują o wszystkim przed, w trakcie i po zabiegu. Pielęgniarki złote kobiety. Tyrają 12h z uśmiechem na ustach i miłym słowem. Biegną na każde zawołanie do pacjenta.

Jeśli jest coś do poprawy to system i procedury, bo ludzie są wspaniali.

W ogóle miałem do czynienia ze służbą zdrowia w tym roku więcej niż
  • Odpowiedz
@niktopan: ja bym wystawił 9/10 ale obok na sali był jakiś stary dziad, który cały czas narzekał i 2 razy słyszałem jak paradował specjalnie przed dyżurką pielęgniarek z telefonem i nadawał komuś że wszystko jest c-----o, lekarzy nie ma, jedzenie złe, organizacji żadnej i w ogóle tylko zdechnąć zostało.

Albo moja mama, która twierdzi, że wszędzie trzeba być wcześniej, wyłącznie ze skierowaniem od lekarza, który jest zastępcą ordynatora. Trzeba iść
  • Odpowiedz
@jutrobedzieinaczej: ja tam byłem na sorze w zeszłym roku, to lekarz moje potencjalne złamanie oglądał z 4metrów, podobno też zmierzył mi ciśnienie i krew mimo że nikt mnie nie dotknął

j----e blututy i wifi, leczo na dystans ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@niktopan: Pacjenci to w sporej części niestety debile i to nie jest dobry pomysł. Przyjdzie wieloryb do lekarza, lekarz każe schudnąć i już będziesz miał ratunku f-----m i negatywną opinię. Dużo ludzi też uważa że wie lepiej od lekarza i oni np koniecznie chcą antybiotyk, bo bez tego to nie leczenie itd xd
  • Odpowiedz