Panowie gdzie w xtb jest opcja zwróć? Widzę tylko buy i sell, co jest nie tak z tą aplikacją? Przecież to niezgodne z prawem. Zakupu akcji dokonałem przez aplikację, prawo, co ja mówię, prawo, konstytucja mi gwarantuje możliwość zwrotu do 2 tygodni od daty zakupu bez podania przyczyny. Jak długo rząd będzie tolerował przekręty chytrego lisa z Rumuni? #gielda
@forfiterex: no serio, akcji nie możesz zwrócić bo to instrument finansowy, ale złoto fizyczne nie jest instrumentem finansowym, tylko zakupem konsumenckim, np. w celu kolekcjonerskim. To zresztą na tej podstawie jak je trzymasz powyżej 6 miesięcy, nie płacisz podatki dochodowego po sprzedaży.
Nie można dokonać zwrotu złota inwestycyjnego kupionego przez internet, ponieważ cena tego typu produktów zależy od wahań na rynku finansowym, co jest wykluczone w prawie konsumenckim, jak informuje Mennica Polska. Aby sprzedać złoto przez internet, należy skorzystać z usługi skupu oferowanej przez mennicę, np. Mennicę Kapitałową, która oferuje skup sztabek, monet, biżuterii i złomu przez internet lub w punktach stacjonarnych.
#gielda
Przecież to wygląda jak idealna opcja na spekulacje
To zależy *co dokładnie kupujesz* i *od kogo*, ale ogólna zasada wygląda tak: