Wpis z mikrobloga

Cos mi sie tam obilo o uszy, ze u Hiszpanow trwa jakas fiesta na nieruchach, ale zeby az tak?
W Madrycie ceny w ciagu 2 lat wzrosly o 40%, z nieco ponad 4000 euro do 5700, bez zadnego bk2 czy innych wynalazkow. To jest szalone...

W Madrycie sa dzielnice, ktore w ciagu roku urosly po ponad 30% (akurat nie teraz, bo sie wyplaszczylo), czyli drozeja w tempie kilku procent MIESIECZNIE... Kosmos.
Co tam sie dzieje? W sumie to nic, EBC obnizyl stopy, ale to w zadnym chyba innym kraju nie daje takiego efektu jak w u nich, za to mamy zmasowany najazd inwestorow i tlumienie podazy przepisami. Bardzo ciekawy jest historyczny wykres cen (tam skala jest troche mylaca, bo na szczycie poprzednije banki(ok 2005-2008) ceny byly ok 3500 nastepne kilka lat ok 2700 (wszystko nominal), powrot co cen sprzed dekady w 2018 no i teraz wystrzal.

Wiec po naszym bk2 "swietowalismy" przebicie cen przez Warszawe, a 2 lata pozniej mamy sytuacji ze Warszawa deliktanie spadla, a Madryt polecial w kosmos... ciekawe. To jest rynek spekulacyjny, dac tani pieniadz i nakrecic fomo i mamy :/

#nieruchomosci #nazachodzietaniej
del855 - Cos mi sie tam obilo o uszy, ze u Hiszpanow trwa jakas fiesta na nieruchach,...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-12 222235

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@del855 o ile u nas jest bańka na nieruchomościach to pierwsza dekada XXI wieku w Hiszpanii to było szaleństwo; w szczycie pompy oddawano ponad 600k mieszkań rocznie, w 2007 jakieś 650k, a w 2008 - 615k (a miano nawet 800k, ale wielu budów nie ukończono); przy populacji wynoszącej wtedy niespełna 45 mln;

Potem po kryzysie nie mogli dobić do 100k unitów rocznie, siadło wszystko. Teraz nie dość, że im przybyło 10%
  • Odpowiedz
Teraz nie dość, że im przybyło 10% ludności

@GomiGomi: I będzie tylko przyspieszać, bo z powodu zerowej dzietności hiszpanek otworzono nieograniczone wrota powodziowe dla potoku migrantów z Ameryki Południowej.

Podobnie ugotowana jest malutka Portugalia z wielką Brazylią.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin w 2024 kupili raptem 4k unitów Polacy tam; Niemcy i Anglicy to robili swego czasu na potęgę; znam przynajmniej kilka osób 40+ w swoim otoczeniu mających tam mieszkanie lub dom, ale to w regionach wakacyjnych;
  • Odpowiedz
  • 1
Polacy zaczęli kupować w Hiszpanii ( ͡° ͜ʖ ͡°)

no tylko ze oni kupili rekordowe 3500 nieruchow w ostni rok... chyba malao na fomo

ale nawet jesli przyjac ze to sa zakupy spekulacyjne - no to 40% w 2 lata? jak?.... i to tak nagek, z czapki, przy w zasadzie stabilnych cenach

@Yuri_Yslin:
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer kisne, bo na tagu ludzie myślą, że zgonią chatę w top5 i będą na nich czekać wille w Portugalii/Hiszoanii - może na pustynniejących terenach tej drugiej, co warto zweryfikować;
  • Odpowiedz
  • 0
@GomiGomi: pytanie to sam - skad 40% wzrost w tak krotkim czasie, na szczescie widac ze sie wyplaszczyl, but still - no to jest kosmo.... to nawet Barcelona byla duzo spokojniejsza a to chyba tam powinan celowac sepkula?
  • Odpowiedz
@del855 mogę zgadywać, ale przede wszystkim stosunkowo niska startowa cena, po eksplozji w 2008 sentyment wewnętrzny w Hiszpanii zamarł na wiele lat; oni nie mieli naszego rajdu wynagrodzeń; jak się odkorkowało to w szalony, spekulacyjny sposób;

UK/Niemcy się robią dla białego emeryta coraz bardziej nie do życia. Jak masz mieć uchodźców to możesz w tańszym kraju z lepszą pogodą.

Otwiera się Hiszpania na migrację z Ameryki Południowej, nie każdy przyjeżdżający to gołodupiec, jak
  • Odpowiedz
@GomiGomi: Do dzisiaj można znaleźć niedokończone budowy, które pochodzą z tamtego okresu. Wiele z nich już poburzyli, ale da się jeszcze takie znaleźć. Ludzie myślą, że to jakaś nowa budowa, albo że to niedawno było robione, a to są osiedla z tamtych lat.

Aktualna hossa jest kompletnie inna niż ta poprzednia, bo teraz wszystko się dzieje przy gospodarce ue, która jedzie już od wielu lat na pół-biegu...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GomiGomi

Ja to wszystko rozumiem, ale ponownie 40% w 2 lata... bez jakiegos konkretnego wydarzenia....

Bo wszystko co mówisz to sa procesy ciągle, czyli tam ciągle zjeżdżają sie turyści, emeryci, ameryka południowa, kredyt byl przez moment droższy ale generalnie jest cały czas tani... czemu akurat 2023 to start odpalu?
  • Odpowiedz
@del855: jest widać szansa dla ciebie, że zrozumiesz kiedyś jak działają rynki nieruchomości i, że liczenie na kolanie "tu w tej dzielnicy ubywa ludności, tu wokół miasta będzie mniej osób mieszkać to znaczy, że spadki" to nie tak działa.
  • Odpowiedz
@Arivederczi: Spradziłem sobie przynajmniej kilka raportów. Nie wiem, na ile one są wiarygodne, ale przy różnych wartościach udział USA jest zawsze prawie za pierwszą dziesiątką.
A Ty skąd masz dane? Być może źle szukam.

Tutaj Q2:
GomiGomi - @Arivederczi: Spradziłem sobie przynajmniej kilka raportów. Nie wiem, na i...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz