Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś dentysta? Mam ogromny problem i prawie każdy ząb do naprawy. Jak ktoś chce więcej szczegółów to w poprzednim wpisie pisałem o tym. Jestem jednak biedny i nie mam kasy za bardzo. W związku z tym chciałem zapytać jaka cena jest uczciwa za wypełnienie glasjonomerowe i wypełnienie kompozytowe oraz za higienizację zębów?

Gabinet, w którym wykonałem diagnostykę jest bardzo profesjonalny i dobry, ale niestety wydaje mi się że mają strasznie odklejone ceny i chciałbym poszukać czegoś tańszego. Potrzebuje na szybko przeleczyć próchnice w prawie każdym zębie i umieścić wypełnienia glassjonomerowe, a następnie powoli wymieniać je na kompozytowe. Ważna jest szybka reakcja, żeby uratować jak najwięcej zębów przed leczeniem kanałowym i ekstrakcją. Czy ktoś może miał podobny problem i mógłby polecić jakiś gabinet na terenie Warszawy i okolic?

W tym gabinecie gdzie się diagnozowałem:
Wypełnienie glassjonomerowe kosztuje 500zł
Wypełnienie kompozytowe 1000zł
Higienizacja 500zł

Wydaje mi się, że te ceny są przesadzone, a może się mylę? Całkowity kosztorys naprawy zębów w tym gabinecie to ponad 30 tysięcy złotych. Czy ktoś może orientuje się czy gdzieś na terenie Warszawy albo okolic zrobie to troche taniej, ale wciąż profesjonalnie?

#medycyna #lekarz #lekarski #dentysta #stomatologia #stomatolog #warszawa #depresja #zalesie #zdrowie #zeby
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uzalezniony_od_smutku możesz mieć bruksizm (zgrzytanie zębami) scierasz szkliwo, może to doprowadzić nawet do pęknięcia zęba

jeżeli to się potwierdzi musisz po wyleczeniu ubytków ogarnąć sobie wkładkę do spania
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: a jakby zatrudnić dentystę i zapłacić od godziny+ koszt materiałów, ale raczej mało który by się zgodził z własnym gabinetem niestety. typu płaciłbyś 200-300zł/h + materiały np 30-50zł. Najlepiej na kontrolę pójść do kilku dentystów, bo każdy może coś innego znaleźć, choć wtedy może znów być dylemat, czy to jest na prawdę do roboty...
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: na tindrze lajkować dentystów czy dentystki ;p może ktoś by zrobił przysługę, gdyby się udało. Ogólnie cena usług stomatologicznych to porażka. Pamiętaj gdyby dentysta tobie coś spierdzielił podaj do sądu/ubezpieczyciela o odszkodowanie+ zadośćuczynienie lub jakby się okazało, że chce leczyć zdrowy ząb to oskarżyć o oszustwo czy inne przestępstwo, ale to by była długa walka
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku: znaleźć biegłych najlepiej kilku, mieć dokumentację z planem leczenia, można działać. Przecież złe czy nadmiarowe leczenie nie dość, że obciąża/niszczy organizm, portfel, to prowadzi jeszcze często do depresji. Powinni lekarze płacić za swoje błędy, jak ma to miejsce w przypadku zwykłych pracowników, w końcu po coś płacą OC lekarza itp
  • Odpowiedz
@uzalezniony_od_smutku:
CEnnik "gruby". Taki stołeczny.
Spokojnie możesz znaleźć gabinet bardziej "przyziemnym" cennikiem. Wystarczy poszukać w internecie. Wiele gabinetów na cennik na stronie. Lub zadzwonić i wypytać.
Jak jest dużo ubytków to może czas w pierwszej kolejności zmienić nawyki higienizacyjne i żywieniowe.
Co do zakładania glasionomerów/ kompozytów to powinien decydować dentysta.
  • Odpowiedz