Wpis z mikrobloga

✨️ Brutalne odkrycia dorosłości: Kapitał dziedziczony
Jedno z brutalniejszych rzeczy jakie odkryłem jako dorosły (w sumie dosyć późno bo przed 30-stką) to że nie będę drugim Elonem Muskiem ani Bezosem. Wiecie całe życie społeczeństwo przekonywało, że możesz wszystko albo że ciężka praca czy nauka. Przez lata karmiono nas rozwojowymi książkami albo biografiami gdzie milioner zaczynał dokładnie tak jak my a nawet gorzej. Jako dzieciak czy nastolatek wierzyłem w to mocno i myślałem że to przecież kwestia czasu. Skoro obserwuje swoich rodziców, otoczenie i widzę tę biedę, szarą codzienność to już wtedy byłem przekonany że ja zrobię wszystko inaczej, będę inny, przecież jestem już tego świadomy. Kolejną brutalną rzeczą było uświadomienie sobie, że kapitał jest przede wszystkim dziedziczony. Te wszystkie fajne domy które widzę, sukces rówieśników to owszem też ich praca ale na barkach poprzednich pokoleń. Oni dołożyli tylko cegiełkę. Sam fakt, że ktoś dostał mieszkanie to już niezły start i może przekierować finanse na coś innego. A często jest to kumulacja typu dostał mieszkanie, ojciec ma firmę lub znajomości, za dzieciaka inwestowali w niego czy miał na start więcej rzeczy. Nikt się nie dorabia w jedno pokolenie. Fajnie jest przez chwilę myśleć że złapało się boga za nogi bo pracujesz w korpo za trochę węcej niż średnia krajowa a potem sobie za to podróżować i patrzeć na te wszystkie ładne miejsca na świecie ale te wszystkie piękne domy nad morzem w których sam chciałbyś mieszkać to nie jest z pracy na etacie zwykłego szaraka bez startu.

#antykapitalizm #przegryw #praca #blackpill #depresja #pieniadze #feels #przegrywpo30tce

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Brutalne odkrycia dorosłości: Kapitał dziedziczony Ⓘ
Jedno z brutal...

źródło: apKFE9Rd8bpvNGUy4wggFD

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nikt się nie dorabia w jedno pokolenie

@mirko_anonim: czytaj - ja nie osiągnąłem nic, bo zrobiłem jedno wielkie nic (ale chciałem być Muskiem albo Bezosem) to na pewno NIKT się w jedno pokolenie nie dorobił

nwm jak Ty ale u mnie rodzice ciężko pracowali a mieli z tego mieszkanko w starym bloku, gotowali w domu, na wakacje jeździli raz na 2 lata Zakopane i mieli stary czarno biały
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sorry ale nie. Pochodze z biednej wielodzietnej rodziny - dorobilem sie dzialki, domu, dwoch aut bez znajomosci. Kredyt juz splacony, lvl 35. Nic nie dostalem od rodzicow, pierwsze mieszkanie wynajmowalem z dziewczyna. Ale mam bardzo uparty charakter, i trafilem dobry czas w branzy IT, nie mam nawet wyzszego wyksztalcenia.
  • Odpowiedz
to chyba sam widzisz jaki ogromny awans względem naszych rodziców zrobili Ci ludzie "pracujący w korpo" o których piszesz i może do których się zaliczasz, ale Ty nagle byś chciał dziesiątki milionów i to dolarów mieć na top nieruchomość w Los Angeles czy innym Vancouver. Albo apartament w Wwa 250 metrów czy w innym Sopocie jak nasi lokalni top gracze.

@Dietetyq: Skoro już wiemy, że miliarderami nie będziemy, wiemy, że kapitał
  • Odpowiedz
Czyli historia kapitalisty bez kapitału co pisze w temacie o kapitale samemu go dalej nie mając, bo myśłi, że podstawowe rzeczy co powinien mieć każdy człowiek jak swoje lokum to kapitał.

@TheKirghizLight: ale jakie to są podstawowe rzeczy niby i kto te podstawowe rzeczy definiuje?

dwa auta każdy powinien mieć i wielki dom tak jak pisze @
  • Odpowiedz
sorry ale nie. Pochodze z biednej wielodzietnej rodziny - dorobilem sie dzialki, domu, dwoch aut bez znajomosci. Kredyt juz splacony, lvl 35. Nic nie dostalem od rodzicow, pierwsze mieszkanie wynajmowalem z dziewczyna. Ale mam bardzo uparty charakter, i trafilem dobry czas w branzy IT, nie mam nawet wyzszego wyksztalcenia

@W_nocy_x3: no dokładnie, trafiłeś w odpowiedni moment w odpowiednią branżę i WYCISNĄŁEŚ TĄ CYTRYNĘ

i teraz to powinno tak działać, żebyś miał jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to sa tzw neoliberalne bajki ze kazdy moze zostac milionerem tylko musi ciezko pracowac, dzieki temu wiekszosc z--------a za grosze bo kiedys sie dorobi, do tego zwykli ludzie sa przeciwko opodtakowaniu super bogatcyh bo rzeciez juz niedlugo sami beda super bogaci. Nie beda!
  • Odpowiedz
ale jakie to są podstawowe rzeczy niby i kto te podstawowe rzeczy definiuje?

@Dietetyq: Mieszkanie, brak przymusu ekonomicznego, silne prawo, związki zawodowe, pomoc rodzicom, darmowe żłobki, darmowa edukacja itd.

ale chyba nie myślisz, że jakby magicznie państwo odebrało bogatym co UKRADLI to nagle każdemu biedniejszemu by się skapnęło po willi z basenem i po super autku :)
  • Odpowiedz
Nie, bo nie chodzi o superauto, chodzi o to, że jacht miliardera nie jest potrzebny, a za ten jacht można wybudować mieszkania dla ludzi.

@TheKirghizLight: wypowiadasz się tutaj na temat swoich poglądów dot. gospodarki a nie na temat tego co pisał OP a pisał on wyraźnie

Nikt się nie dorabia w jedno pokolenie. Fajnie jest przez chwilę myśleć że złapało się boga za nogi bo pracujesz w korpo za trochę węcej
  • Odpowiedz
a Ty ze swoim rozumowaniem byś wszystkich zrównał do tej samej linii i w tym samym szeregu - bo nikt się nie może wyróżniać i mieć lepiej wszyscy muszą mieć to samo niezależnie od pracowitości, nieprzespanych nocy, umiejętności intelektualnych itd.

@Dietetyq: To życzę powodzenia w wyróżnaniu się w etapie skumulowanego do maksimum kapitału gdzie są ludzie co mają kapitał o wartosci 500 mld USD. Masz naprawdę wielkie szanse z nimi.
  • Odpowiedz
Lol piszecie tu o jakichś Gatesach, a Mirkowi chodziło o Mariusza, który odziedziczył mieszkanie po babci w wojewódzkim. Tyle wystarczy żeby mieć kolosalnie inny start i inne perspektywy.
  • Odpowiedz
Mariusza, który odziedziczył mieszkanie po babci w wojewódzkim. Tyle wystarczy żeby mieć kolosalnie inny start i inne perspektywy

@Sir_Lucifer: Otóż to, ludzie łyknęli że chodzi o pensje a bez kapitału to g---o przez kilka-kilkanaście lat. Mam takich znajomych gdzie zarabiam 2x lepiej niż oni razem. Ja nie miałem na start nic, oni po mieszkaniu i dziewczyna jeszcze samochód. Różnicę będę "nadrabiał" pewnie z 10 lat. Wg wielu debili to ja
  • Odpowiedz
To życzę powodzenia w wyróżnaniu się w etapie skumulowanego do maksimum kapitału gdzie są ludzie co mają kapitał o wartosci 500 mld USD. Masz naprawdę wielkie szanse z nimi.

@TheKirghizLight: a jak idziesz pograć w piłkę na orlika to też się do Lewandowskiego rozumiem porównujesz i stwierdzasz że bez sensu sobie pograć, miło spędzić czas i dla zdrowia się poruszać bo gdzieś tam jest gościu co na tym zarobił w
  • Odpowiedz
Różnicę będę "nadrabiał" pewnie z 10 lat.

@Werdna: no i co? a inny dostał w połowie Twojej drogi do tego "nadrobienia" raka albo go samochód przejechał? co to zmienia i jaki masz na to wpływ?
  • Odpowiedz
co to zmienia i jaki masz na to wpływ?

@Dietetyq: Teraz nic, utopiłem już tysiące godzin na edukacje i pracę. Zmienia to tyle że mam ból d--y bo gdybym wcześniej wiedział jak działa świat to bym po prostu zrezygnował z gry i neetował a tak marnuję 1/3 swojego dnia robiąc na majątki top 1%
  • Odpowiedz