Wpis z mikrobloga

Wybrałem losowy obrazek z internetu typu "znajdź różnicę" i użyłem bardzo mało złożonego prompta:
"Cześć. Czy potrafisz na załączonych rysunkach odnaleźć różnice między nimi? Opisz je proszę dla mnie."

DeepSeek

Oczywiście, z przyjemnością pomogę znaleźć różnice! Po przeanalizowaniu załączonego obrazka z podpisem "CAN YOU SPOT IT?" widzę dwie bardzo podobne, kolorowe ilustracje przedstawiające to samo wnętrze pokoju.
Pomiędzy lewym a prawym obrazkiem znajduje się 8 różnic. Oto ich szczegółowy opis:
= Lampa na biurku: Na lewym obrazku żarówka wewnątrz lampy jest żółta (świecąca), podczas gdy na prawym jest biała (nieświecąca).
= Książka na półce: Na najwyższej półce, w stosie książek po lewej stronie, zielona książka znika. Na lewym obrazku jest widoczna, a na prawym jej nie ma.
= Ołówek na biurku: Czerwony ołówek leżący na blacie biurka znika z prawego obrazka.
= Wzór na dywanie: Na prawym obrazku brakuje jednego, niebieskiego rombu we wzorze dywanu, znajdującego się w jego centralnej części.
= Kaktus w doniczce: Na prawo od biurka stoi zielony kaktus w pomarańczowej doniczce. Na lewym obrazku ma on dwa kwiatki na górze, podczas gdy na prawym ma tylko jeden.
= Ozdobny napis na ścianie: Na ścianie nad łóżkiem wisi dekoracyjny napis "DREAM". Litera "R" w tym słowie jest inna – na lewym obrazku ma ona prostą, pionową nogę, a na prawym – charakterystyczne, zaokrąglone "brzuszki".
= Poduszka na łóżku: Na jasnej poduszce leżącej na łóżku znika jeden z czerwonych serduszek będących częścią wzoru.
= Kocyk na łóżku: Na narzucie/kołdrze na łóżku brakuje jednego, żółtego elementu we wzorze (znajduje się on w pobliżu środka krawędzi kołdry).
Mam nadzieję, że ten szczegółowy opis jest pomocny. Dobrej zabawy w "spostrzegawczkę"!

Claude

Cześć! Przeanalizowałem oba obrazki i znalazłem następujące różnice:
= Laptop - Na lewym obrazku logo Apple na laptopie jest białe/jasne, a na prawym obrazku to samo logo jest czarne/ciemne.
= Rakieta tenisowa - Na lewym obrazku rakieta wisi wyżej na ścianie, a na prawym obrazku znajduje się niżej.
= Miś pluszowy - Na lewym obrazku miś ma otwarte ramiona (rozłożone na boki), a na prawym obrazku ma jedno ramię skierowane w dół.
= Zielona siatka/worek - Na lewym obrazku w zielonej siatce widać piłkę tenisową lub podobny przedmiot, a na prawym obrazku siatka jest pusta.
= Kostka Rubika (kolorowy sześcian) - Zmienione są kolory/układ kolorów na kostce między lewym a prawym obrazkiem.
To klasyczna zagadka "znajdź różnice" z pięcioma zmianami między obrazkami!

Copilot

Cześć! Jasne, przyjrzałem się uważnie obu ilustracjom i oto różnice, które udało mi się znaleźć między nimi:
🔍 Różnice między obrazkami
= Miś pluszowy – na lewym obrazku miś ma kokardkę, a na prawym jej brakuje.
= Laptop – na jednym obrazku ekran jest ciemny, a na drugim jasny.
= Zielony samochodzik – na jednym obrazku brakuje kółka z przodu.
= Prezent – w jednym obrazku kokarda na prezencie jest czerwona, a w drugim żółta.
= Bransoletka – na jednym obrazku jest pełna, a na drugim brakuje koralika.
= Kredka – na jednym obrazku jest zielona, a na drugim niebieska.
= Poduszka – na jednym obrazku ma kropki, a na drugim jest gładka.
= Kosz – w jednym obrazku jest pełny, a w drugim pusty.
= Zasłona przy łóżku – na jednym obrazku jest falbanka, a na drugim jej brakuje.
= Obrazek na ścianie – na jednym obrazku jest słońce, a na drugim chmurka.
To świetna zabawa na spostrzegawczość! 😊 Jeśli chcesz, mogę przygotować dla Ciebie kolejną zagadkę albo pomóc stworzyć własną wersję "znajdź różnice". Co Ty na to?

ChatGPT

Tak, widzę oba rysunki — i tak, różnice są sprytnie ukryte, ale oto one:
= Pościel – na lewej ilustracji żółty koc wystaje bardziej spod materaca niż na prawej.
= Śmietnik – w lewej wersji ma dziurę u dołu, w prawej jest cały.
= Piłka plażowa – po prawej stronie ma jedno czerwone pasmo mniej (układ kolorów jest inny).
= Miś – jego kokardka różni się kolorem środka (czarny vs. czerwony).
= Kredka – na prawej ilustracji ma krótszy pasek w środku.
= Czerwony samochodzik – na prawej wersji brakuje żółtej szyby.
= Plama przy łóżku – na prawej stronie jest mniejsza.
To powinno być siedem różnic — chyba że chcesz spędzić resztę dnia, wpatrując się w zabawkowego misia, próbując znaleźć ósmą.

W przeszłości kilka razy już próbowałem podobnych zadań i wyniki nie były może rewelacyjne, ale były jednak ciekawsze. Czy to jest dzisiaj kwestia mało precyzyjnych promptów do tak prostego zadania?

#ai #sztucznainteligencja
pytonger - Wybrałem losowy obrazek z internetu typu "znajdź różnicę" i użyłem bardzo ...

źródło: spot-the-difference-can-you-find-all-the-hidden-changes-in-this-picture_webp_85

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pytonger: Trochę nie na temat, ale może ktoś nie wie. Jest bardzo prosta metoda na natychmiastowe znalezienie wszystkich różnic na takich obrazkach bez żadnych dodatkowych narzędzi. Wystarczy zrobić zeza tak żeby obrazki się zazębiły z sobą (jak przy oglądaniu trójwymiarowych grafik typu magic eye). Wszystkie różnice będą sprawiały wrażenie, że znajdują się głębiej niż reszta obrazka.
  • Odpowiedz