Wpis z mikrobloga

πŸ’Έ Jedna z
bardziej opΕ‚acalnych decyzji w moim ΕΌyciu πŸ’Έ

Od 20 lipca korzystam z aplikacji, w ktΓ³rej wpisaΕ‚em wszystkie staΕ‚e opΕ‚aty, a potem codziennie notujΔ™ kaΕΌdΔ… wydanΔ… "zΕ‚otΓ³wkΔ™" β€” ile, na co i kiedy.

I powiem wam szczerze β€” to byΕ‚a jedna z najlepszych decyzji, jakie kiedykolwiek podjΔ…Ε‚em πŸ˜„

Wiem, kaΕΌdy jest inny, ale mnie to dosΕ‚ownie wyleczyΕ‚o z wydawania kasy na rzeczy, ktΓ³rych wcale nie potrzebujΔ™.
πŸ‘‰ PrzestaΕ‚em jeΕΊdziΔ‡ do sklepu w przerwach w pracy (kiedyΕ› nagminnie).
πŸ‘‰ Nie kupujΔ™ juΕΌ zdrapek.
πŸ‘‰ W sklepie spoΕΌywczym biorΔ™ tylko to, co faktycznie jest potrzebne.

Najlepsze jest to, że za każdym razem, gdy chcę coś kupić, automatycznie prowadzę ze sobą rozmowę:
β€žCzy naprawdΔ™ tego potrzebujesz?”

To zupełnie nowy poziom kontroli nad finansami — i wcale nie chodzi o to, żeby kupować gorsze rzeczy czy żulić na cokolwiek.
Po prostu wiesz dokΕ‚adnie, na co idzie twoja kasa. πŸ’ͺ

#finanse #uk #konsumpcjonizm
zomowiec - πŸ’Έ Jedna z 
 bardziej opΕ‚acalnych decyzji w moim ΕΌyciu πŸ’Έ

Od 20 lipca kor...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: temp_file413840004181290711

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zomowiec: piΔ™kna sprawa. Witam w klubie. TeΕΌ od lat zarzΔ…dzam budΕΌetem z duΕΌymi sukcesami. Jedna z lepszych aktywnoΕ›ci, jakich siΔ™ w ΕΌyciu podjΔ…Ε‚em.
  • Odpowiedz
  • 2
@PlanetHell chodzi o rΓ³ΕΌnice psychologicznΔ… gdzie jesteΕ› "zmuszany" do staΕ‚ego myΕ›lenia o tym co i gdzie wydajesz . Ludzie sΔ… skΕ‚onni do szybkiego zapominania i niekontrolowanych wydatkΓ³w ..przynajmniej ja

@Fattek jest dokΕ‚adnie tak jak mΓ³wisz. Nie wiem czemu tak pΓ³ΕΊno to ogarnΔ…Ε‚em ale wiem ΕΌe juΕΌ bΔ™dΔ™ to trzymaΕ‚ do koΕ„ca ΕΌycia :)

@zapalara
Nie no dam to napisaΕ‚em najpierw a potem wrzuciΕ‚em w gpt ΕΌeby ogarnΔ…Ε‚ za mnie
  • Odpowiedz
  • 0
@piowit budżetowanie spoko ale najpierw i muszę zobaczyć jakie mam schematy wydawania średnie w roku chociażby..najlepiej z dwa .. jak już rozpoznam ile średnia wyjdzie to potem mogę ją sobie zabudżetowac. Nie wiem czy dobrze kminke :)?
  • Odpowiedz
@zomowiec: ja budżetować zacząłem z miesiąca na miesiąc, po prostu zakładasz ile wydasz w tym miesiącu na zakupy, głupoty, czynsze, etc i tak sobie ustalasz kategorie - po jakchś trzech miesiącach zaczynasz widzieć już wzorce :)

Ε›rednie w roku, czy dwΓ³ch to siΔ™ za bardzo nie nadajΔ… bo inflacja itp itd :)
tu po prostu chodzi o to żeby pomyśleć że mam 5k, na co chce je wydać w tym
  • Odpowiedz
@zomowiec: szczególnie że nigdy nie będziesz takich samych kwot budżetował bo raz wydasz więcej na zakupy w miesiącu bo akurat kupujesz zapas chemii do sprzątania na pół roku, itp itd - to wzystko się robi na bieżąco - szacujesz na początku, a potem przesuwasz jak gdzieś brakuje - no i największy gamechanger jest że jak musisz przesunać bo chcesz sobie kupić jakąś gierkę, to się zastanawiasz z czego innego chcesz
  • Odpowiedz
  • 0
@piowit u mnie dziaΕ‚a dobrze akcja ΕΌe jako ΕΌe mam firmΔ™ jednoosobowa i jestem sam sobie szefem nie mam pieniΔ™dzy co.miesiac staΕ‚ych jak ludzie na etatach takΕΌe jak wiem ΕΌe jutro idΔ™ do roboty od razu dodaje sobie dniΓ³wkΔ™ w budΕΌet co nie ...

I jak widzΔ™ ΕΌe juΕΌ Ε‚adny wychodzi wynik w tym tygodniu a jeszcze 3 dni do koΕ„ca i weekend gdzie nie pracuje juΕΌ z automatu siΔ™ nastawiam
  • Odpowiedz