Wpis z mikrobloga

buduje w nich dobre zasady moralne

@Kreation: Nie ma żadnego potwierdzenia w danych że katolicy np. popełniają mniej przestępstw niż niewierzący. Powiem więcej, np. w USA w stanach uważanych za bardziej religijne ta przestępczość jest wyższa (co prawdopodobnie wynika z uwarunkowań materialnych).

Tobie nie przeszkadza fakt, że te publiczne pieniądze są zmarnowane. Tobie jedynie nie podoba się, że te pieniądze dostaje kościół, bo nie lubisz tej instytucji. Gdyby te pieniądze
  • Odpowiedz
  • 1
@To_ja_moze_pozamiatam:
To też typowe. Wyzywanie tych którzy potrafią użyć rozumu i powiedzieć na głos że król jest nagi od boomerow i ignorantów.

Albo traktowanie różnych wynaturzeń jak religii, przez zestawianie i porównywanie ich już w pierwszym odruchu z chrześcijaństwem - oczywiście w oświeconej kontrze - jak to zrobił @wincenty1
  • Odpowiedz
  • 4
@Sarza01: zabawne jak dyskusja o marnotrawstwie publicznych środków i utracie wartości w tzw "sztuce" natychmiast zboczyła w stronę ataku na Kościół ze wszystkich możliwych pozycji.

W ten sposób można odbić każde sprzeniewierzenie finansów w Polsce.

Miliardy na propagandę TVP? Aaabo kościół! Przewaly Ziobry? Ale kościół! Kibel za siedem milionów? A kościół?

Myślę jednak że nie o kasę tym odbijającym tu chodzi, a o pryncypia właśnie. Bo ile z tych wyliczonych
  • Odpowiedz
@reventon
Ojojoj kościół atakują prawdą. Jak tak można?! Jak można wytykać obłude i hipokryzja. To nie dobra jest!

XD

Zaraz pęknę ze śmichu. Opisywanie działalności kościoła to atak na niego. Niema możliwość ze kościół robic coś źle, o nie, nic z tych rzeczy. To SA ATAKI NA KOŚCIÓŁ.
  • Odpowiedz
@Kreation: z tymi dobrymi zasadami moralnymi to bym nie przesadzał... Sporą część pokręconych akcji z którymi miałem do czynienia lub byłem obserwatorem robiły osoby które dosyć często uczestniczą w niedzielnym nabożeństwie.
Natomiast co do zasady się zgadzam, część chodzących do kościoła nie robi złych rzeczy bo się boją wiecznego potępienia.
  • Odpowiedz
@wincenty1: wiara katolicka daje wielu ludziom nadzieję, buduje w nich dobre zasady moralne, społeczeństwo odnosi z tego korzyść. Natomiast ze starej wanny pożytku nie ma żadnego

@Kreation @reventon

Tutaj niedawno u mnie lokalnie ksiadz pokazał piękne zasady moralne. Kazdy odniósł korzyść. Piękne przedstawicielstwo kościoła katolickiego i
  • Odpowiedz
Natomiast co do zasady się zgadzam, część chodzących do kościoła nie robi złych rzeczy bo się boją wiecznego potępienia.

@saymon
Co? Jakiego potępienie? Przecież idziesz, mowisz księdzu i jest odpuszczone.. Jakiego potępienia?
  • Odpowiedz
@Sarza01 Na 1 przypadek zła w Kościele, znajdę Ci 20 pozytywnych. No ale jak się jest ignorantem to widzi się tylko jedną stronę medalu. Jesteś jak Ci głupcy ze skrajnie prawicowej strony, którzy mówią, iż „łunia zła” bo eurokolchoz i skorumpowani eurokraci, ale nie dostrzegają ile dobra dzięki niej Polska zyskała i jak się rozwinęła. Skupiając się w swojej nienawiści i niechęci na jednym punkcie, rozmywa się cała reszta.
  • Odpowiedz
  • 4
Ojojoj kościół atakują prawdą. Jak tak można?! Jak można wytykać obłude i hipokryzja. To nie dobra jest!

@Sarza01: chyba mnie nie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że cały ten wątek to jeden wielki offtop i przekierowanie dyskusji na zgraną i niestety populistyczną, czyli budząca poklask nutę - kościół zły.

O kościele możemy sobie porozmawiać osobno, można rozmawiać na serio i myślę że mógłbyś się nieźle
  • Odpowiedz
@Sarza01: dobra, to ja podam takie z pamięci:
-kolonie organizowane w mojej wsi i wsi obok. Nikt nikogo nie zgwalcil, byla fajna zabawa nad morzem - najbardziej cieszyly sie dzieci z ubogich rodzin
-danie wiary mi w to ze zycie nie konczy sie na tym padole łez(subiektywna opinia, ale pomaga w zyciu codziennym)
-udzial w dekomunizacji Polski(papaj i te sprawy)
-zbiorka w kosciele na chora coreczke kolegi. Dzieki zbiorce młoda ma wozek ktorym moze sie
  • Odpowiedz
wiara katolicka daje wielu ludziom nadzieję, buduje w nich dobre zasady moralne, społeczeństwo odnosi z tego korzyść. Natomiast ze starej wanny pożytku nie ma żadnego

@reventon
ten komentarz jest wysoko i jest najbardziej plusowany. Ja tutaj jestem opozycją do tego kłamliwego stwierdzenia. I tyle.
Sarza01 - >wiara katolicka daje wielu ludziom nadzieję, buduje w nich dobre zasady mo...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-12 122611

Pobierz
  • Odpowiedz
@21twoone: Dlatego ja już nie uznaję kościoła jako części wiary, a instytucję. Ale fajnie, że są tacy księża, bo paru w swoich życiu normalnych miałem (i byli normalniejsi niż niedoruchane katechetki)
  • Odpowiedz
@Kreation: To niech tylko wierzący za nią płacą. Czy to jest uczciwe, że niewierzący/innowiercy muszą to sponsorować? Co na to wspomniana moralność?
  • Odpowiedz
wiara katolicka daje wielu ludziom nadzieję, buduje w nich dobre zasady moralne, społeczeństwo odnosi z tego korzyść.

@Kreation: Większość pisowców jest tego świetnym przykładem.
  • Odpowiedz