Wpis z mikrobloga

Mirki, jest jakiś patent na wnoszenie i znoszenie rzeczy z pierwszego piętra w domu jednorodzinnego ale bez użycia schodów. Schody są zbyt kręte i po prostu nie wyrabia się na zakręcie. Pierwsza myśl to jakimiś pasami przez balkon, tylko do tego są chyba potrzebne 3 osoby a nas jest dwóch i nie wiem czy sobie kręgosłupów nie połamiemy, bo jest sporo tego (dwa łóżka i prawdopodobnie kanapa). Są jakieś lepsze patenty/systemy do tego? Może jakiś bloczek z linką? Tylko ch*j wie jak to zamontować. Fajnie jakby dało się to jakoś lepiej zorganizować na przyszłość - bo może znowu zajdzie taka potrzeba.
#remontujzwykopem #budujzwykopem #dom #przeprowadzka
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Poldek0000: no własnie tak średnio, bo to nie są meble skręcane jak z ikea, no i nawet jakby się udało to rozkręcić to najdłuższe elementy nadal mają 2m, więc nie wjedzie na schodach (są dość ciasne)
  • Odpowiedz
  • 2
@marcel_pijak: Dzięki miras, "zwyżka" to jest słowo którego szukałem - wygląda jak sprzęt idealny do tej pracy. jedyny problem, że takiego sprzętu pewnie nie wypożyczą typowym mirkom, które jeszcze 15 min temu nie wiedziały jak to się nazywa.
ly000 - @marcel_pijak: Dzięki miras, "zwyżka" to jest słowo którego szukałem - wygląd...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@ly000: wnosiłem raz na pierwsze piętro po wąskich, kretych schodach grzejniki stalowe 3-płytowe długości 2m. Ważyły po około 100kg i nieśliśmy je we dwóch w pionie na pasach. Było wesoło, ale się udało.
  • Odpowiedz
@ly000: a da się podjechać pod sam balkon? Jeśli tak, to szukaj platformy nożycowej albo wózka widłowego z odpowiednio dużym wzniosem. Ten drugi chyba będzie prościej znaleźć no i tu jest też opcja takiego teleskopowego, który się przyda nawet jeśli pod balkon nie można podjechać.
Jarek_P - @ly000: a da się podjechać pod sam balkon? Jeśli tak, to szukaj platformy n...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@ly000: Nie wiem jakie ograniczenia takich wysięgników ale nie wiem czy kanapę z człowiekiem do asekuracji na to wrzucisz. I czy to w ogóle będzie wykonalne.

IMO trochę zbytnio kombinujesz jak jeden mirek Ci tu napisał. Mieszkałem długo na poddaszu z krętymi, bardzo stromymi schodami i nie jedną rzecz na góre się wniosło / zniosło (pralka, meble, materace, łóżko). Powolutku, w pionie, czasem z pasami i dawało radę.
  • Odpowiedz