Wpis z mikrobloga

Nie byłem na samym marszu, ale krążyłem po centrum i trochę obserwowałem, co się dzieje. Atmosfera negatywna. Nie ma tam za grosz pozytywnych emocji, wszystko jest anty. Nie ma atmosfery świętowania, tylko bardziej jakaś taka nerwówka. Do tego okropna pogoda - zimno, buro, ponuro i jeszcze kropił deszcz. Widziałem ekipę Sparty Wrocław - byli ubrani cali na czarno, o coś się kłócili. Wyglądali jak jacyś naziole. Sporo dziwnych bannerów. Ogólnie było trochę sebków, ale zdecydowana większość to powiedziałbym, że normalni i porządni ludzie. Nie wiem jak to wyglądało w TV, ale na żywo jak szli, można było zobaczyć spore odstępy między ludzmi. Nie byli ściśnięci, wręcz w niektórych miejscach marszu były spore dziury. Oczywiście było sporo osób, ale z roku na rok chyba coraz mniej, peak już był.

#warszawa #marszniepodleglosci #11listopada #neuropa #polska
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shoujiki: opiszę później całą listą bo wychodzę po lubą ale np puszczanie farmazonów o wpływach Rosji w opozycji czy chociażby nazywanie dzisiejszego marszu marszem faszystow gdzie byłem i było pełno normalnych ludzi po 30 z dziećmi
  • Odpowiedz
odpisze później całą listą

@kutifela: No spoko spoko, a ja rzucę link do ledwie trzech szczujni (z dziesiątek) i jak z każdej przewiniesz sobie przykładowo po 3 ostatnie dni tego ich szczucia to będę miał 10 000% więcej przykładów ciężkiego oczerniania Polaków i szczucia narodu niż te leciótkie pierdy platformersów, które nazywasz szczuciem.
  • Odpowiedz
@kutifela:

1. Skłócanie nas z UE, Polexit i szczucie na Ukraińców, które propagują np. Braun, to retoryka typowo rosyjska, a kontakty z ruskimi szpiegami i wyjeżdżanie na Białoruś mówią same za siebie.
2. Co z tego że tam są normalni ludzie, jak organizatorzy to patusy? XD
  • Odpowiedz
@kutifela: Jak popatrzeć na środowiska organizujące ten marsz, ich poglądy, banery polityczne i całą otoczkę, ciężko się nie zgodzić. To że chodzą tam normalni ludzie, niczego nie zmienia.
To trochę jak sytuacja, gdzie na mecze piłki nożnej chodzą normalni ludzie, ale stadiony są pełne patologii, która przez swoje zachowania niestety staje się twarzą tego całego otoczenia.
  • Odpowiedz
@NadwornyPanicz: Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Jako patriota chciałbym imprezy, gdzie mógłbym pójść z dziećmi, pokazać im coś fajnego, pozytywnego, radosnego. Na ten marsz na pewno ich nie zabiorę, bo to po prostu nie jest nic pozytywnego. Dużo wrogości, napięcia. Dziwię się zwykłym ludziom, którzy tam przychodzą.
  • Odpowiedz
@Magiel-19: Ale czy to znaczy, żeby nie chodzić na mecze ulubionej drużyny? Po prostu wybierasz sektor gdzie ich nie ma i się dobrze bawisz. @jamtojest2 Idąc mniej więcej w środku kolumny jest na prawdę przyjemnie. Sporo rodzin z dziećmi, dużo osób starszych, zwykłe normickie rozmówki i żarty. Z wrogością nigdy się nie spotkałem, czy to do mnie, czy do czarnoskórej osoby idącej obok.
Na ostatnim Marszu byłem pewnie z
  • Odpowiedz
@michu_13: Niestety mam inne podejście do tego. Normalni ludzie swoją obecnością legitymizują działania i poglądy dziczy. To nie ich wina, nie mam do nich pretensji, ale niestety są potem wykorzystywani do wykazywania "poparcia" i normalizowania skrajnych poglądów.

I tak to jest pułapka. Zawłaszczyli to święto i całe pojęcie patriotyzmu. Zobacz sytuację Tuska czy kogokolwiek z tej opcji - są krytykowani za brak obecności, ale wyobraź sobie reakcję tych małp, gdyby
  • Odpowiedz
@michu_13: No wiesz, ja akurat nie mam ochoty iść na mecz, gdzie możesz oberwać w łeb, tylko dlatego, że masz taką a nie inną koszulkę na sobie. To, że jesteś w innym sektorze, wcale Cię nie chroni i dobrze to wiadomo.
Tak jak kolega wyżej powiedział, nie będę legitymizował swoją obecnością poglądów i patologii organizatorów marszu. Dokładnie tak samo nie mam zamiaru kupować biletów na mecze i finansować klubów, które
  • Odpowiedz
@jamtojest2: @Magiel-19 Jak najbardziej rozumiem Wasz punkt widzenia, z kilkoma fragmentami się zgadzam i nie zamierzam Was przekonywać, że jest inaczej mimo, że na niektóre kwestie mam trochę inny pogląd. Tego typu wydarzenia niestety zawsze będą upolitycznione z prawa bądź z lewa, bo do ich realizacji potrzeba środków, których jakiś obywatelski ruch nie posiada.

Na szczęście jest tego dnia dużo wydarzeń, w których można wziąć udział. Jedni jadą na
  • Odpowiedz
@ContraventoFiero: Taaaaa, taaaaa, taaaaa. Wszystko wina Tuska, a jakoś to pisowcy i konfiarze trudnią się sianiem fejków, szczuciem na innych i wyzywaniem wszystkich, którzy nie są z nimi od zdrajców narodu.
  • Odpowiedz