W wieku 33 lat splacilem polowe domu w uk, za rok rata kredytu to bedzie odpowiednik wynajmu pokoju w moim miescie. obecnie £850 za rok moze spasc do £650-700 Do tego mam ponad £31.000 na gieldzie w Nasdaq100, Co miesiac mam zamiar doplacac £1500, przy sredniorocznym wzroscie nawet smieszne (to juz jest ponad inflacje)13% to masz £6.697.000 za 30 lat! Ustalilem stala kwote £1500 bez zwiekszania o wartosc podwyzek w pracy przez 30 lat. Do tego bez podatku przy wyplacie! bo w uk £20.000 w ISA masz co roku bez podatku od zysku,
Procent skladany jest brutalny. za 30 lat 92% z tej kwoty bedziesz mial jako procent skladany! Sam sobie sprawdz w kalkulatorze.
Tak się średniorocznego zwrotu nie liczy. Poczytaj o czymś takim jak CAGR. Poniżej CAGR dla etf-a QQQ z uwzględnieniem dywidend. Ceny z 10 listopada 2015 i 10 listopada 2025 wzięte
Wiec w 2015 roku zaczynajac z £10.000 i £1200 dokladajac miesiecznie dzis mialbys £3,535,007.81!!!
Wpłat miałbyś łącznie 154 000 GBP. Nawet gdybyś tyle miał już w 2015, to żeby z tego zrobić ponad 3 miliony łączna stopa zwrotu musiałaby być rzędu 1900% (x20).
@adamsowaanon: obstawiam, że reszta świata ma większe pole do rozwoju niż firmy z USA, gdzie rynek już jest dość mocno rozwinięty. top10 spółek z nasdaq100 to ponad połowa indeksu, jak im się powinie noga, to indeks poleci na ryj. Nie patrząc na to, że to całe AI prędzej czy później walnie, jak firmy siebie na wzajem finansują, a OpenAI gdyby nie ciągłe dotacje to już by dawno nie było.
@pepedros: No to siadzie na 8-15 lat i potem znowu odrobia,Wymysla cos lepszego, Dodatkowo te firmy z mag7 maja ogromne zapasy gotowki, Jak jebnie to zajma sie innym kierunkiem albo rzad im pomoze lobbujac propagande na nowe trendy.
@adamsowaanon: Stopa zwrotu 13% ponad inflację to nadal mega optymistyczny wariant. Średnioroczna stopa zwrotu z Nasdaqa to historycznie niecałe 8% ponad inflację z ogromną zmiennością po drodze.
@adamsowaanon: nikt nie przewidzi co się stanie, może Chińczycy zrobią w końcu swoje chipy, które będą konkurować z zachodem, może odetną w ogóle nvidie czy amd od swojego rynku. Może zamrożą eksport metali rzadkich i firmy półprzewodnikowe będą mieć problem. Już teraz Chiny zakazują zagranicznych czipów w niektórych inwestycjach.
Każdy może myśleć po swojemu, życzę ci jak najlepiej ale w tym momencie stawiasz połowę swoich oszczędności na 10 firm, w
Nie oplaca sie nie odkladac, reinwestowac
W wieku 33 lat splacilem polowe domu w uk, za rok rata kredytu to bedzie odpowiednik wynajmu pokoju w moim miescie. obecnie £850 za rok moze spasc do £650-700
Do tego mam ponad £31.000 na gieldzie w Nasdaq100,
Co miesiac mam zamiar doplacac £1500, przy sredniorocznym wzroscie nawet smieszne (to juz jest ponad inflacje)13% to masz £6.697.000 za 30 lat! Ustalilem stala kwote £1500 bez zwiekszania o wartosc podwyzek w pracy przez 30 lat.
Do tego bez podatku przy wyplacie!
bo w uk £20.000 w ISA masz co roku bez podatku od zysku,
Procent skladany jest brutalny. za 30 lat 92% z tej kwoty bedziesz mial jako procent skladany!
Sam sobie sprawdz w kalkulatorze.
https://www.calculator.net/savings-calculator.html?cstartingprinciple=31%2C000&cannualaddition=0&cannualadditionincrease=0&cmonthlyaddition=1%2C500&cmonthlyadditionincrease=0&cinterestrate=13&ccompound=annually&cyears=30&ctaxtrate=0&printit=0&x=Calculate#savingresult
#gielda #nasdaq #etf #sp500 #usa #inwestycje #przemyslenia #chadowezycie #wygryw #matematyka #kalkulatorgieldowy #takaprawda
źródło: 111
Pobierzaż mi się przypomniał mój post o procencie składanym, pod którym zostałem wyśmiany ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Link -> Siła procentu składanego
Ostatnie 10 lat nasdaq100 https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B53SZB19#overview
+568%/10 lat= 56% sredniorocznie
Wiec w 2015 roku zaczynajac z £10.000 i
@razornfs: No zakladam BARDZO pesymistyczny wariant na 30 lat.
@bar125: Locie hoj,
To jest przebrutalne.( ͡€ ͜ʖ ͡€)
@adamsowaanon: i to jest piękne na giełdzie, że każdy może mieć swoje zdanie i każdy jednocześnie może się mylić
@adamsowaanon: Jak ty tak liczysz jak powyżej, to pozostaje tylko życzyć powodzenia.
Ostatnie 10 lat nasdaq100 https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B53SZB19#overview
+568%/10 lat= 56% sredniorocznie
Wiec w 2015 roku zaczynajac z £10.000 i
@pepedros: fundusze rebalansuja sie 2 razy do roku,
Slabe wypadaja,silniejsze wchodza,
DLaczego obstawiasz ze nagle swiat postanowi ZAKAZ ROZWOJU, STAGNACJA!?
Mimo ze od wielu dekad jest wzrost.
@ossprime: Niby w ktorym miejscu zle policzylem? Popraw mnie prosze.
Tak się średniorocznego zwrotu nie liczy. Poczytaj o czymś takim jak CAGR.
Poniżej CAGR dla etf-a QQQ z uwzględnieniem dywidend. Ceny z 10 listopada 2015 i 10 listopada 2025 wzięte
źródło: cagr_qqq
Pobierz@adamsowaanon: Tak się nie działa na procentach
Wpłat miałbyś łącznie 154 000 GBP. Nawet gdybyś tyle miał już w 2015, to żeby z tego zrobić ponad 3 miliony łączna stopa zwrotu musiałaby być rzędu 1900% (x20).
Ale wychodzi dalej sporo powyzej 13% sredniorocznie z ostatniej dekady,
End balance £314,645.54
Initial deposit £10,000.00
źródło: image
PobierzDodatkowo te firmy z mag7 maja ogromne zapasy gotowki,
Jak jebnie to zajma sie innym kierunkiem albo rzad im pomoze lobbujac propagande na nowe trendy.
Średnioroczna stopa zwrotu z Nasdaqa to historycznie niecałe 8% ponad inflację z ogromną zmiennością po drodze.
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-11 o 15.51.13
PobierzKażdy może myśleć po swojemu, życzę ci jak najlepiej ale w tym momencie stawiasz połowę swoich oszczędności na 10 firm, w
Bo gdzie lepiej jadac na gape mozna wiecej zyskac.
moge prosic link do tego wykresu?