Wpis z mikrobloga

@TenXen47 Z marszem nie da się nic zrobić bo prostu musimy być lepsi od nich a to nie trudne bądźmy po prostu Polakami i pójdźmy na lokalne obchody święta niepodległości. 👍🇵🇱
  • Odpowiedz
@TenXen47: Tak, szczerze mówiąc to Gdańsk też ma w sobie coś ze swoiście rozumianej bogoojczyźnianej specyfiki, ale z nieco innym, niekoniecznie przeciwnym wektorem. Dla mnie zaskoczeniem było np. to w jaki sposób celebrowano tam żałobę po śmierci Adamowicza. Coś jakby jakaś specyficzna, egzotyczna i lokalna odmiana bogoojczyźnianosci.
Na ale też z drugiej strony, jest to też miasto w dużej mierze przesiedleńcze, tak, że pewien typ klasycznie polskiej mentalności został tam
  • Odpowiedz
szczególnie "nasi chłopcy" byli filarem polskości

@turfa8: Owszem, byli. Rozumiesz kim byli owi "nasi chłopcy"? Polacy wcieleni do obcych armii, idących na śmierć pod nieswoim sztandarem dla dobra rodzin? Jesteś w ogóle z pomorza i byłeś na wystawie albo jakkolwiek miałeś styczność z kimś z tych ziem? Bo ja tu k---a żyję i znam mnóstwo historii - tragicznych i smutnych. Nie odmawiaj polskości nikomu ignorancie.
  • Odpowiedz
  • 3
@turfa8: bo historii nie znasz i pławisz się we własnej niewiedzy. Żałosne, ale niczego innego się po tobie nie spodziewałem
  • Odpowiedz
@Wink: Ty się za to pławisz we własnej głupocie i jeszcze się tym chełpisz XD Bronisz idiotycznej wystawy gdzie nie rozdzielono kolaborantów od wcielonych siłą do obcej armii. Powiedz że pod niemiecką okupacją się dobrze żyło bo i takich świadków się paru znajdzie i wmawiaj innym niewiedzę.
  • Odpowiedz