Wpis z mikrobloga

Pięć głównych, konkretnych powodów, dla których warto mieszkać w Polsce a nie w innym kraju i nawet nie próbujcie tego podważać.
Nawet wyjeżdżając na jakiś urlop za granicę, czy nawet na weekend do Czech czy na Słowację, boli brak tych rzeczy pod ręką, zwłaszcza Żabki xD
#11listopada #polska #takaprawda
Lolenson1888 - Pięć głównych, konkretnych powodów, dla których warto mieszkać w Polsc...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-11 121046

Pobierz
  • 239
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lolenson1888: byłem w tym roku w Dreźnie i szliśmy z chłopakami jakieś 6km z miejsca bazy do fabryki VW, przez 6 kilosow żadnej żabki no nie kaine Frosch i tak sobie pomyślałem ze u nas w Polsce to jednak jest cywilizacja ;)
  • Odpowiedz
W Żabce bywam jedynie po odbiór paczki i w niektórych lokalizacjach w centrum miast ma to sens bo ciężko jest postawić paczkomaty przez ochronę konserwatorką i brak miejsca, no ale jakbym nie miał co robić z kasą to pewnie robiłbym tam też zakupy bo szybciej niż w marketach.

Nie rozumiem zachwytu nad Inpostem. DPD ma możliwość przekierowania paczki praktycznie na terenie całego miasta i co ważniejsze możliwość opóźnienia odbioru chyba o aż 5dni,
  • Odpowiedz
Żabka to akurat ostatnie za czym tęsknię za granicą, wystarczy że się j------o płaza naoglądam na każdej ulicy w polskim mieście

@HrabiaTruposz: Ja wiem, że drogo i napchane tego na każdym rogu, ale jakiś czas temu byłem w Niemczech, nie w turystycznym kurorcie, tylko "normalnym" mieście,.upał jak c--j, cały dzień zwiedzania, na koniec jeszcze powrót 200 km ma kwaterkę (przy Niemieckiej sieci autostrad to blisko), całą drogę myślę sobie, ale
  • Odpowiedz
znowu walenie konia do blika bo nie wymysleliscie przez 30 lat bezposrednich przelewow xd

@fiutozord: Szybkie przelewy były u nas na długo przed blikiem, tyle, że one są mniej wygodne i nie działają pomiędzy osobami prywatnymi.
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: Przecież apki typu jakdojadę są chyba w każdym w miarę rozwiniętym kraju świata, są nawet aplikacje międzynarodowe jak np. Citymapper, Moovit czy chociażby Google Maps.
Z inpost faktycznie korzystałem, bo do niedawna był najtańszy. Teraz głównie orlen paczka, dpd albo dhl, InPost od kiedy przejęli go amerykanie, wg mnie zszedł na psy :D. Nie wiem jednak, czy są jakoś lepsi niż inne firmy kurierskie? Wg mnie nie.
MObywatel powstał
  • Odpowiedz