Wpis z mikrobloga

#smarthome #homeassistant

Mircy pomóżcie.

Szukam kolekcji/linii białego montażu, która posiada włączniki smart i zwykłe. Chodzi o to, że nie wszędzie będzie potrzebny włącznik smart, a wszystkie chciałbym mieć takie same. Wiem, że Aquara może działać jako zwykły włącznik, ale 200zł za jeden to trochę za dużo. Jak to rozwiązać? Zwykłe włączniki + sterowniki smart dopuszkowe? W niektórych miejscach mam puszki kieszonkowe więc nie będzie problemu, żeby tam trochę upchać. Jak to u Was wygląda?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zwykłe włączniki + sterowniki smart dopuszkowe?

@Hajo86: Tak.

Chodzi o to, że nie wszędzie będzie potrzebny włącznik smart

@Hajo86: To tym bardziej bo zaraz się okaże że jednak będzie potrzebny i po prostu dodasz dopuszkowy.
  • Odpowiedz
@Hajo86: ja mam przekaźniki mini oxt dopuszkowe, jak dobrze upchać to w 60 puszkach się mieszczą w większych to na luzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@ooooooooo: Właśnie na to wpadłem. Ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie protokoły wspiera to rozwiązanie. Czy będę w stanie do całego systemu podłączyć jakiś termometr? Gdzie to ma centralkę? Szukam, szukam... :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Hajo86 Nie idź w żadne rozwiązania zależne od serwera który nie mieści się w twoim domu. Nie ma technicznego powodu aby komputer w Chinach sterował twoim domem i żeby było to zależne od tego czy producentowi chce się płacić rachunki czy zamyka projekt albo zaczyna pobierać abonament.
Simon korzysta z Bleboxa i HA z Bleboxem potrafi gadać lokalnie ale upewnij się że nie jest to jakoś blokowane i czy na 100
  • Odpowiedz
  • 1
@ooooooooo Op taguje #homeassistant co sugeruje że ma własny serwer, potrafi go obsłużyć i łączenie go z chmurą w Chinach do niczego mu nie jest potrzebne a moduły dopuszkowe ze zwykłymi włącznikami będą o połowę tańsze niż zintegrowane zamknięte rozwiązanie za to dużo bardziej elastyczne pod względem doboru stylistyki, producentów, protokołów i rozbudowywania w przyszlości. Proponuję zrobienie tego dobrze a nie drogo.
  • Odpowiedz
  • 0
Dzięki Mircy.

@dran2 @ooooooooo

Szukam czegoś co mógłbym trzymać w moim domu. WiFi byłoby ok, bo planuję 2-3 AP, a mam dom wolnostojący, więc sąsiedzi nie będą mi siać. Nie powinno być problemu ze sterownikami dopuszkowymi, więc posłucham się i skorzystam z nich. Ale nie powiem design Aquara Z1 wpadł mi w oko i nawet gdyby to nie było smart a tylko klasyczne to bym wziął :D
  • Odpowiedz