Wpis z mikrobloga

Jak ta gierka chodzi w porownaniu do victorii 3? Nie wiem czy kupowac. W victorii na poczatku dziala mi dobrze ale w late gamie jest straszna zamuła.

#eu5 #europauniversalis
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- gracz stal sie zbyt potezny xd

@JanPancerzII: Nawet przy grze ze złożonością mechanik jak eu5, prędzej czy później gracze ogarną "metę", która sprawi, że od pewnego momentu gra robi się łatwa. To jest sandbox, sam sobie wyznaczasz cele, ograniczenia i sam musisz zadbać, żeby gra nie zrobiła się dla ciebie zbyt łatwa. Dlatego ustawiasz co raz wyższy poziom trudności, co raz trudniejsze challenge sobie zakładasz, a na koniec przesiadasz
  • Odpowiedz
@mackbig: Jak dla mnie to mam bardzo mieszane odczucia. Nowe mechaniki są super. Na 5600x, 3070, 64 gb ram, zainstalowane na nvme symulacja 1 miesiąca to ok. 32 sekundy. To na początku gry, bo później jest coraz gorzej. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po 1500 miesiąc to już ok. 45 sekund. Nie chcę myśleć co będzie przy wojnach religijnych. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@JanLaguna też słyszałem taką opinię, podobno mają dodać kolejny poziom szybkości. Trochę mnie martwi to co później, że gra koniec końców sprowadza się do zarządzania budyneczkami.
  • Odpowiedz
@mackbig: u mnie również mieszane uczucie tzn moooocno gra zajeżdża victorią 3 co dla mnie nie jest za specjalnie plusem. Szybko można wymaksować gospodarkę a tu wciąż 14 wiek. Wojna to znowu ganianie za armiami AI które się spawnują bez końca (i tak dobrze że koszmarnego systemu wojny z vic3 nie skopiowali). Gra z pewnym potencjałem ale z 2-3 dobre dlc są tutaj potrzebne. aha nie wspomniałem - AI nie
  • Odpowiedz