Wpis z mikrobloga

Cześć mircy,
przymierzam się do sprzedania mieszkania ale obciążonego jeszcze hipoteką. 2/3 kredytu jest już spłacone. Zastanawiam się w sumie co lepiej zrobić. Czy spłacić tą resztę w ciągu najbliższego roku i jednak sprzedać "gołą" chatę bez obciążenia. Czy sprzedawać w obecnym stanie i wtedy oczywiście część kwoty transakcyjnej pójdzie na spłatę kredytu a reszta do mojej kieszeni. Pytanie od strony prawnej na ile bardziej skomplikowana jest procedura sprzedaży takiego mieszkania z hipoteką? Czy to tylko kwestia ogarnięcia zaświadczenia z banku + wizyta u notariusza i elo?

Druga sprawa to samo ogłoszenie. Wiadomo, że unikamy pośredników :) Wystawiam takie ogłoszenie i słyszałem, że na oglądania mieszkania umawia się ludzi jednego po drugim na konkretną godzinę, żeby zrobić jakąś sztuczną kolejkę czy wtf Nie wiem o co chodzi ale serio jest taka praktyka? xD

Na koniec kwestia samej wyceny. Warto brać rzeczoznawcę czy po prostu samemu ogarnąć średnie ceny za metr w okolicy i na tej podstawie ustalić kwotę wyjściową? Mam zapisane ile kosztowało mnie urządzenie mieszkania + wszystkie koszty dookoła ale to było z 5 lat temu więc już na oko widać, że ceny "trochę" się rozjechały w górę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci #deweloperka #pytanie #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kredythipoteczny #banki
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@path0g3nix ja jak sprzedawałam to umawiałam na weekend co 30min żeby tyle nie jeździć 😅 wycenilam podobnie jak na necie i tak wymyśliłam sobie jaki max mogę zejść w razie co. Poszło raz dwa tylko mieszkanie było bez hipoteki. Powodzenia!
  • Odpowiedz
Czy spłacić tą resztę w ciągu najbliższego roku i jednak sprzedać "gołą" chatę bez obciążenia. Czy sprzedawać w obecnym stanie i wtedy oczywiście część kwoty transakcyjnej pójdzie na spłatę kredytu a reszta do mojej kieszeni. Pytanie od strony prawnej na ile bardziej skomplikowana jest procedura sprzedaży takiego mieszkania z hipoteką? Czy to tylko kwestia ogarnięcia zaświadczenia z banku + wizyta u notariusza i elo?

@path0g3nix: Hipoteka to formalnosć notarialna

Wystawiam takie ogłoszenie
  • Odpowiedz
@path0g3nix: 1. Spłać, bo ludzie wolą nie kupować z obciążeniem. 2. Ustaw na jedną sobotę - napisz od razu w ogłoszeniu, że można się umawiać tylko na ten dzień, bo wtedy jesteś w mieście. 3. Obczaj to co na necie średnie stawki i obniż o 10-20% - to jest realna cena tranzakcyjna. Inaczej się będziesz bujał jak reszta tych ofert, które wiszą.
  • Odpowiedz
ludzie i tak będą oczekiwali obniżek względem ofertowej. Ja bym nie obniżał w ogłoszeniu. Sprawdź zainteresowanie w cenie wyjściowej. Jak będzie słabe, wtedy obniżaj już na etapie rozmów z oglądającymi. Nie spuszczaj gaci na dzień dobry, bo cię wydymają ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@GomiGomi: a no i zgadzam sie z toba - zbyt niska cena sprawia, ze cos jest nie tak, dlatego dalem ten margines - dajmy na to spusci o 5% od calej oferty, a na negocjacjach jeszcze 5 i klient bedzie zadowolony.
  • Odpowiedz
Pytanie od strony prawnej na ile bardziej skomplikowana jest procedura sprzedaży takiego mieszkania z hipoteką? Czy to tylko kwestia ogarnięcia zaświadczenia z banku + wizyta u notariusza i elo?

@path0g3nix: Tak, zakup takiej nieruchomości nie stanowi żadnego problemu. Do sprzedaży wymagane będzie zaświadczenie z banku. Przy umowie sprzedaży pojawi się dodatkowy koszt wynoszący 100 zł za wykreślenie hipoteki. To jak wygląda cały proces opisałem kiedyś w artykule https://hipotekabeztajemnic.pl/zakup-nieruchomosci-obciazonej-hipoteka/
  • Odpowiedz