Aktywne Wpisy

Polasz +630
Dzień dobry :)
źródło: temp_file4675324448878078082
Pobierz
JankoBzykant89 +421
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file4675324448878078082
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
przymierzam się do sprzedania mieszkania ale obciążonego jeszcze hipoteką. 2/3 kredytu jest już spłacone. Zastanawiam się w sumie co lepiej zrobić. Czy spłacić tą resztę w ciągu najbliższego roku i jednak sprzedać "gołą" chatę bez obciążenia. Czy sprzedawać w obecnym stanie i wtedy oczywiście część kwoty transakcyjnej pójdzie na spłatę kredytu a reszta do mojej kieszeni. Pytanie od strony prawnej na ile bardziej skomplikowana jest procedura sprzedaży takiego mieszkania z hipoteką? Czy to tylko kwestia ogarnięcia zaświadczenia z banku + wizyta u notariusza i elo?
Druga sprawa to samo ogłoszenie. Wiadomo, że unikamy pośredników :) Wystawiam takie ogłoszenie i słyszałem, że na oglądania mieszkania umawia się ludzi jednego po drugim na konkretną godzinę, żeby zrobić jakąś sztuczną kolejkę czy wtf Nie wiem o co chodzi ale serio jest taka praktyka? xD
Na koniec kwestia samej wyceny. Warto brać rzeczoznawcę czy po prostu samemu ogarnąć średnie ceny za metr w okolicy i na tej podstawie ustalić kwotę wyjściową? Mam zapisane ile kosztowało mnie urządzenie mieszkania + wszystkie koszty dookoła ale to było z 5 lat temu więc już na oko widać, że ceny "trochę" się rozjechały w górę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci #deweloperka #pytanie #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #kredythipoteczny #banki
@path0g3nix: Hipoteka to formalnosć notarialna
@path0g3nix: Tak, zakup takiej nieruchomości nie stanowi żadnego problemu. Do sprzedaży wymagane będzie zaświadczenie z banku. Przy umowie sprzedaży pojawi się dodatkowy koszt wynoszący 100 zł za wykreślenie hipoteki. To jak wygląda cały proces opisałem kiedyś w artykule https://hipotekabeztajemnic.pl/zakup-nieruchomosci-obciazonej-hipoteka/