Wpis z mikrobloga

Gothic to jest pewnego rodzaju fenomen. Rok po roku ludize dochodza do nowych rzeczy, czemu ta gra byla dobra.
15 lat temu bylo 'aa gothic to gowno, ale popularne, bo dubbing i tanie'
Potem sie ludzie kapli, ze swiat bez znacznikow trzeba umiec zaprojektowac
Swiat bez stref trzeba umiec zaprojektowac
Skilowy system walki zawsze bedzie lepszy niz rpgowe mashowanie przyciskow, a wrocono do tego dopiero przy soulsach(ktore nawet nie sa rpgiem)
Szkoda, ze tworcy remaku nie maja o tym pojecia i mysla ze gothic byl dobry bo fabula i klimat XD
#gothic #gry
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Greensy co ty gadasz xd jedynka to drewniany sredniak, ale dwojka z malymi usprawnieniami jest swietna gierką
Chetnie bym zobaczyl takie zestwwienie, jaki procent graczy i po ilu latach nadal wraca do gry w poszczegolnych grach singleplayer. Pomijajac gierki typu heroes, czyli bez zadnych technologii, to gothic bylby baardzo wysoko.
  • Odpowiedz
@crystalmethh: spuszczanie się nad gothiciem odc. 2137 xD napisz ile nowych dobrych mechanik odkryto w tym roku i ilu miesięcznie graczy na całym świecie w to gra.
Na grupach i wykopie to opisują gothica jako arcydzieło ludologiczne, które jest globalnym hitem z 100 milinów fanów na świecie, grą dla elity intelektualnej a w rzeczywistości z 20k osób w Polsce stale to gra, siedzi i odkrywa nowe rzeczy od 20 lat.
  • Odpowiedz
  • 3
@Wielki_D fenomen polegajacy na tym, ze tworcy sami nie wiedza co zrobili dobrze i to bylo clue mojego posta. W tych samych latach miales morowinda z gownianym systemem walki, z reszta tak mozna powiedziec o wszystkim
Soulsy? Atak roll,atak roll
Wiedzmin? Atak unik atak unik, a nie sorry, jeszcze znak rzucasz w miedzyczasie
A mody w glownej mierze są tylko dodatkowym contentem, nie wywracajac mechaniki do gory nogami, bo ideału i
  • Odpowiedz
@crystalmethh: chciałbyś zobaczyć zestawienie powrotów do starych gier.
Ja cie uświadomiłem że gotik to nisza w kilku państwach na świecie.

To właśnie o tym drewnie można napisać że nikt w to nie grał i nikt tego nie pamięta.
  • Odpowiedz
@crystalmethh:
Nie było feedbacku od fanów takiego hitu i nikt nie wziął się za analizę tego arcydzieła po premierze, tylko 20 lat później powstają analizy, filmy dokumentalne?

ale wiedźmin ma nudną walkę xD
Nie jestem ludologiem jeśli chodzi o walkę i mało gier przeszedłem. Kingdom come deliverance ma spoko. Moja ulubiona to KOTOR xD

@open_or_die ale się zesrałeś lewaku xd Gothic sprzedał kilkaset milionów kopii i wcale nie było
  • Odpowiedz
@crystalmethh przecież Gothic ma podział na strefy, w których są silniejsze potwory xD
Teraz najpopularniejsze są mody usuwające znaczniki na mapie? Rozumiem, że kamienie ogniskujące nie są zaznaczone, kopalnia też nie. W Gothicu były jasne wskazówki gdzie iść, podpowiedzi w dzienniku co zrobić, ale tak to gra dla geniuszy.

Szanuję ludzi, że potrafią codziennie grać w gothica przez 20 lat i się nad nim zachowywać. Jeszcze co roku nowe ciekawostki powstają.
  • Odpowiedz