Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace Mirki jestem na etapie składania "nowego" kompa, pytanie, jest jeszcze sens pchać się w platformę AM4? Czy iść już przyszłościowo w AM5, duża będzie różnica ceny? W zasadzie mało gram i składam nowego kompa jedynie pod GTA VI, myślałem nad AM4 z Ryzenem 7 5700x3d, ale w zasadzie tak patrzę to dokładając może te 500zł więcej do płyty+ramu+procka będę maił to samo tylko już na AM5 i teraz zacząłem się mocno wahać. Możecie coś doradzić?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@HaSSaN 5700x3d jest o wiele za drogi aktualnie. Jak pójdziesz w 7500f to nawet nie trzeba zbyt dużo dokładać.
Ja bym na am5 nie składał nic poza super budżetowymi albo używanymi kompami
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: W sensie żeby iść w AM5, ale na razie budżetowo w u----i i czekać aż ceny spadną w przyszłości żeby sobie coś już wtedy ulepszyć? A ten 7500f będzie porównywalny z 5700x3d?
  • Odpowiedz
@HaSSaN: w sensie aby iść w am4 tylko jak składasz możliwie najtańszego kompa albo z używanych podzespołów.

A ten 7500f będzie porównywalny z 5700x3d?

podobnie się sprawują na ogól, czasem jedne czasem drugi nieco szybszy zależnie od gry.
nawet w bf6 gdzie mcno siedzi na procesorze był minimalnie wydajniejszy
https://www.techspot.com/articles-info/3043/bench/2025-10-15-image.png
nie warto iść tutaj w am4 gdzie nic lepszego już nie kupisz od 5700x3d, na am5 jeszcze jedna generacja procesorów
  • Odpowiedz
  • 3
@10129: Dzięki wielkie, czyli przyszłościowo nie ma sensu iść już w martwą platformę AM4, więc przekonałeś mnie i idę od razu w AM5 na razie na 7500f a z czasem kiedyś będzie zawsze można zmienić procka na coś lepszego jak piszesz ;). Dzięki wielkie za pomoc i rozwianie wątpliwości.
  • Odpowiedz
@HaSSaN: ogólnie to pewnie nadal może to mieć jakiś sens, jak ktoś chce złożyć coś bardzo tanio, ale teraz bym szedł zdecydowanie w nowszą technologię, patrząc na to, że cenowo to już nie wychodzi jakoś drogo. w czasach gdy składałem to wzięcie bardziej przyszłościowego AM5 było odczuwalnie większym wydatkiem

z drugiej strony potencjał do rozbudowy jest też często wyolbrzymionym czynnikiem, bo często kończy się tak, że ktoś kupuje procka i
  • Odpowiedz