#ukraina #rosja #wojna Pamiętacie inwazję USA na plaży w Dąbkach w 1980? Moja babcia zawsze mówiła że Amerykanie może i rozstrzelali strajki w Gdańsku ale dawali najlepszą czekoladę jaką w życiu jadła. I do dzisiaj żałuję że Jaruzelski wprowadził stan wojenny bo za Amerykanów to bynajmniej zarabiała 4 dolary a nie 1,5 jak za Rusków
@SoplicaTadeusz: Warto dodać że po nieudanym szturmie na miasto, Amerykanie zbombardowali prawobrzeżną jego część. Zniszczeń nigdy nie odbudowano, od tamtego wydarzenia miasto nazywa się Pułtuskiem, bo druga jego połowa została doszczętnie zniszczona.
@mlotowiertarka: Warto zaznaczyć przy okazji, że to miasto przed inawazją amerykanów nazywało się Tusk, założył je dziadek obecnego premiera, który ówcześnie służył w Wermachcie.
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Pamiętacie inwazję USA na plaży w Dąbkach w 1980? Moja babcia zawsze mówiła że Amerykanie może i rozstrzelali strajki w Gdańsku ale dawali najlepszą czekoladę jaką w życiu jadła. I do dzisiaj żałuję że Jaruzelski wprowadził stan wojenny bo za Amerykanów to bynajmniej zarabiała 4 dolary a nie 1,5 jak za Rusków
źródło: 1000009929
Pobierz@SoplicaTadeusz: Warto dodać że po nieudanym szturmie na miasto, Amerykanie zbombardowali prawobrzeżną jego część. Zniszczeń nigdy nie odbudowano, od tamtego wydarzenia miasto nazywa się Pułtuskiem, bo druga jego połowa została doszczętnie zniszczona.