Wpis z mikrobloga

@mariusz_sanitariusz: posłuchałam dp końca i już abstrachując od jego pseudo-couchowych wywodów, to widze że dobrze rozkminiłam jego model biznesowy. Udzielają kredytów szemranym firmom (nie wiadomo czy robią jakąkolwiek analize due dilligance, skoro wg Macieja najważniejsze żeby traktować krwdytobiorce jak człowieka a nie jak numerek), następnie robią cesje kredytu na inwestorów (dokładnie wyjaśnił mechanizm, żeby się nikt nie p-------ł że gromadzą kapitał inwestorów jak bank czy fundusz, bo by im KNF
  • Odpowiedz
@karokrakow: ja to się zastanawiam jaka firma / ktokolwiek mądry z pieniędzmi zgłosi się do takiego cymbała farmazoniarza, jak to śmierdzi scamem na kilometr. Dla mnie to jest ta sama półka co nie raz to scamowe reklamy piramid finansowych na fb generowanymi przez AI boty.
KTO SIĘ NA TO NABIERA JA SIĘ PYTAM.
  • Odpowiedz
To co jest na tym filmie to jest dramat, ale może właśnie dlatego zmienił swój image w programie, bo liczy ma to że wyjdzie na powaznego biznesmena. Naiwni ludzie mogą się złapać na te 13%. W dodatku w tym swoim informatorze inwestycyjnym rzucają jakieś słowa wydmuszki, żeby uspokoić klientów w kontekściw ryzyka inwestycyjnwgo np. Piszą że w przypadku problemów ze spłatą kredytu zaproponują inwestorom odkup (nie wiadomo za jaką cene xD) -
  • Odpowiedz
@mariusz_sanitariusz: Nie no ten koleś to jednak farmazon nad farmazony. Najpierw przyznał, że robił na budowie, bo nie znał niemieckiego, by za chwilę snuć opowiastkę, że Austriak do niego "masz biegać jak pies".
Ma teraz 34 lata, a w 2010 pracował na budowie w Austrii, a więc do szkoły mu raczej po drodze nie było. A teraz bawi się w "trenerkę" i poucza innych.
I ostatnia rzecz, która uderza mnie
  • Odpowiedz
@karokrakow:

Dżizas, chłop nawet po polsku nie umie mówić. Ciąglw otwarłem i otwarłem...

ale ''otwarłem'' jest poprawnie. Fakt, że rzadziej się używa tej formy, ale jest poprawna.
  • Odpowiedz
@inertia-kow: tu chodzi chyba o tą spółke od posrednictwa nieruchomosci M3 Investments. Ona powstała w 2018 z tego co widze w KRS.

Ale swoją droga to on tam mówi, że ta nagroda była za najlepsze opracowywanie ofert (czy coś podobnego) a nie stricte za bycie najlepszym pośrednikiem z tego co pamiętam.
  • Odpowiedz
A to nie jest jakiś sposób prania pieniędzy? Tutaj nikt nie będzie pytał o pochodzenie środków od inwestora tylko czy będą ona zwrócone przez pożyczkobiorce a wtedy są już całkowicie legit. No i w razie problemów ze spłatą takie ekipy wiedzą jak odzyskać dług
  • Odpowiedz