Wpis z mikrobloga

#kamery #homeassistant #monitoring

Szukam 3 kamer Wi-Fi do monitoringu zewnętrznego.
Chciałbym, żeby działały z nagrywarką (bez konieczności używania kart microSD) i dało się je później łatwo zintegrować z Home Assistantem.
Macie jakieś sprawdzone, sensowne zestawy albo konkretne modele, które warto kupić?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@razor172: Kamer nie robi się po wifi bo to bez sensu, w 2.4 GHz nie ma tyle spektrum aby to działało niezawodnie. I tak musisz dociągnąć zasilanie więc rób to po ludzku instalując normalne kamery IP z transmisją i zasilaniem jednym przewodem ethernet - Hikvision/Dahua a nie jakieś wynalazki.
  • Odpowiedz
  • 1
@dktr Jak bym chciał po kablu to bym to napisał. Nie będę kuł ścian bo jakiś wykopek twierdzi że kamery wifi nie mają sensu. Jedyna opcja to kamery na WiFi.
  • Odpowiedz
Nie będę kuł ścian bo jakiś wykopek twierdzi że kamery wifi nie mają sensu. Jedyna opcja to kamery na WiFi.

@razor172: akurat tego wykopka warto posłuchać, bo w temacie jest ekspertem.

Trzy grosze ode mnie: mam w domu osiem kamer, w tym dwie po wifi, bo tak wyszło. I choć obie mają dobre pokrycie sygnałem, to właśnie z nimi są wieczne problemy, często "zamrażają" się okna podglądu, zwykle właśnie wtedy,
  • Odpowiedz
@razor172: zależy co potrzebne, jakie pokrycie, czy dzień, czy IR w nocy.
ale mam kilka kamer Reolinka i to po Wifi i na stabilność nie narzekam, wiec jak masz dobre Wifi i pokrycie to będzie działało bez problemów.
Wiadomo kabel to kabel, ale nie ma co tutaj siać demagogii anegdotami.

Wiem że pisałeś bez kart mikroSD, ale zakładam że chodzi Ci o to aby karta z kamerek nie potrzebowała własnej.
Urządzenie w łatwości
  • Odpowiedz
@razor172 ja dołożę swoje pół grosza. Nie pchaj się w wifi jeśli możesz pociągnąć kabel.
Jeśli faktycznie kabel musiałbyś kopać, albo robić przewieszki to tak w przeciwnym wypadku rozważ połączenie kablowe
  • Odpowiedz
@razor172: Połączenie Frigate + HA sprawia że nie musisz mieć karty, bo Frigate zgrywa. Ale to nie jest tak łatwo konfigurowalne.
Jeśli chodzi o WiFi to najlepiej jakbyś mógł połączyć przez 5GHz, wtedy to w miarę działa nawet jak mieszkasz w bloku i jest masa sieci WiFi.
Mam kamery Reolink na WiFi i kamerę annke na kablu. Przez artefakty na Reolink procesor na serwerze z frigate ciągle pracuje, bo myśli
  • Odpowiedz
@razor172: to ja dodam od siebie że te HiLooki robiłem u Klienta który się na nie uparł, takie konsumenckie rozwiązanie. No i po przewodzie działa naprawdę fajnie, spoko jakość i w ogóle, natomiast po Wi-Fi klatkowalo, cięło i w sumie jako niania by dało może radę

Tu jeszcze widzę że chcesz to robić przez rejestrator WIFI. Boże b--ń xd chyba że coś się zmieniło bo ostatnio zgodziłem się na uruchomienie
  • Odpowiedz