Wpis z mikrobloga

• 12
ednocześnie po śmierci istnieje dalej rzeczywistość która tworzy dalej nowe formy życia

@szachrai: że co? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mówię Ci stary, za tym wszystkim stoją różowe słonie na Wenus. Przekonaj mnie, że tak nie jest xD
  • Odpowiedz
  • 15
Czyli zrezygnowałeś z bycia katolikiem i zostałeś ateista, bo niby czemu miałbyś być katolikiem?

@korell: nie wiem co znaczy to zdanie. Nie "zrezygnowałem" tylko zmądrzałem. A Ty nadal jest katolikiem? Jeśli tak, to powiedz mi w co wierzysz? Wierzysz w to, że Jezus chodził po wodzie? Wierzysz w to, że świat został stworzony w 6 dni?
  • Odpowiedz
Chcesz mi powiedzieć, że ateiści poświęcili wiele godzin na analizę egzystencji, wiary i w końcu doszli do logicznych wniosków, że nie wierzą? Czy może po prostu w pewnym momencie powiedzieli "co ta mama chce, nie pójdę do kościoła, bo to nie ma sensu i nie widzę żadnego boga."?

@korell: Chcesz mi powiedzieć, że każdy głęboko wierzący katolik, ba każdy głęboko wierzący wyznawca jakiejkolwiek religii, zgłębiał tematykę własnej religii, jak i
  • Odpowiedz
  • 10
@banzi: Bronie katolicyzmu, bo zagrożona jest kultura łacińska

@Casuel: katolicyzm to nie kultura. Zauważ, że powodem islamizacji Europy jest właśnie religia islamska. Gdyby nie było czegoś takiego jak religia nie byłoby wojen i konfliktów na tle religijnym i nie musiałbyś niczego bronić.
  • Odpowiedz
ateiści poświęcili wiele godzin na analizę egzystencji, wiary i w końcu doszli do logicznych wniosków, że nie wierzą?

@korell: nie muszą.

wystarczy, że przedstawione argumenty za istnieniem boga są zbyt słabe, aby przekonać kogoś, i wówczas ten ktoś jest ateistą.
  • Odpowiedz
@banzi:

A Ty nadal jest katolikiem?

Nie, ja się nim stałem po tym jak bezmyślnie to odrzuciłem w młodości.

Wierzysz w to, że Jezus chodził po wodzie? Wierzysz w to, że świat został stworzony w 6 dni?

Jest to bardziej prawdopodobne, niż to, że coś powstało z niczego.
  • Odpowiedz
@banzi: Daj więcej emotek. Wiara w nieistnienie to taka sama wiara jak wiara w niebo tyle że ubrana w negatywną formę. Rzeczywistość tworzy ciało i mózg a te tworzą świadomość jako bezosobowy proces na którym 'ja' jest adaptacyjną narracją. Nie ma trwałego bytu w człowieku więc co miałoby być zniszczone i być niczym po śmierci?
  • Odpowiedz
  • 12
Jest to bardziej prawdopodobne, niż to, że coś powstało z niczego.

@korell: ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i widzisz - g---o wiesz. A tyleś ponoć analizował. Od czasu Jan Paweł II Kościól uznaje, że życie narodziło się w sposób naturalny na Ziemi a ewolucja "to więcej niż hopoteza". Czyli Ty wierząc w to co właśnie powiedziałeś jesteś niejako
  • Odpowiedz
@banzi: różnica między ateistą i katolikiem jest taka, że spośród wszystkich 10 tys. dostępnych bogów, ateista odrzucił jednego więcej
  • Odpowiedz
@banzi:

Od czasu Jan Paweł II Kościól uznaje, że życie narodziło się w sposób naturalny na Ziemi a ewolucja "to więcej niż hopoteza"

KK nie zakazuje wiary w kreacjonizm. Tyle warta jest twoja analiza.
  • Odpowiedz
@motonita:

Chcesz mi powiedzieć, że każdy głęboko wierzący katolik, ba każdy głęboko wierzący wyznawca jakiejkolwiek religii, zgłębiał tematykę własnej religii, jak i innych i doszedł do wniosku, że jego religia jest najlepsza?

Każdy kto na poważnie podchodzi do swojej religii poświęca całe życie na analizowaniu tego wyboru.

99% ludzi wybiera ateizm/katolicyzm/inną religię, bo tak jest łatwiej, bo nie muszą myśleć, nie muszą się ograniczać i łatwiej im się odnaleźć w
  • Odpowiedz
@banzi:

jakby miał zakazywać skoro sam to wymyślił?

Wcześniej mówiłeś, że ktoś kto wierzy w kreacjonizm to heretyk. Nie wiem o co ci chodzi.
  • Odpowiedz